Tururi virtuale prin intermediul telefonului mobil

Cu aproximativ 9 luni în urmă făceam, pe blog-ul de faţă, o scurtă recenzie a muzeelor ce permit tururi virtuale. Iată că acum, aceste tururi virtuale se transpun şi pe telefonul mobil, puţin diferit de cele de mai sus, întrucât presupun, totuşi, prezenţa fizică într-un muzeu.

Aceste tururi virtuale presupun extragerea informaţiilor referitoare la exponate prin intermediul codurilor bidimensionale (QR Code) ce sunt citite şi interpretate de programe software speciale instalate pe telefoanele mobile. Aceste coduri stochează adrese, link-uri către site-uri, coduri de acces, numere de telefon etc.

În România, prima iniţiativă de acest fel a fost pusă în practică la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva, în cadrul expoziţiei “De la primele scrieri până la multimedia”.

Acest tip de expoziţie este un proiect pilot dezvoltat de Institutul Multimedia Româno-Elveţian, Deva, în colaborare cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva, şi se desfăşoară sub egida Ministerul Afacerilor Externe şi sub patronajul ambasadorului Elveţiei în România, E.S. Livio Hürzeler.

În clipul de mai jos puteţi vedea cum se foloseşte telefonul mobil în cadrul expoziţiei.

Expoziţia, ce cuprinde peste 300 de exponate, va fi mutată, pe rând, şi în celelalte muzee înscrise în proiect: Muzeul Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Istorie din Sighişoara şi Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Cei ce intenţionează să viziteaze expoziţia, în cadrul muzeelor amintite mai sus, vor primi la intrare, via blue-tooth, un pachet special alcătuit din imagini şi informaţii text, precum şi pachete software necesare scanării codurilor 2D. Mai multe informaţii se pot obţine vizitând site-ul proiectului, www.multimediahistory.org, secţiunea Pionieri în Euroa, opţiunea Cum să vizitaţi expoziţia noastră?.

Cei ce vor să experimenteze astfel de soft-uri pot accesa, în funcţie de telefonul mobil din dotare,  site-ul producătorului pe care să caute soft-ul compatibil de citire a codurilor 2D. Sau, mai simplu, pot intra pe site-ul www.mobile-barcodes.com şi identifica aici programul software compatibil cu telefonul mobil, care trebuie să fie dotat neapărat cu cameră foto.

Avantajele acestui tip de tur virtual constau:

  • în excluderea ghidului (de exemplu, turiştii nu mai sunt condiţionaţi formarea de grupuri ce trebuie coordonate de ghizi astfel încât toată lumea să primească informaţiile necesare, făra ca ghizii să se repete pentru întârziaţi);
  • în mobilitate ridicată în cadrul muzeului, fără a întârzia prezentările ghizilor;
  • facilitarea accesului la ghiduri turistice audio în mai multe limbi de circulaţie internaţională, precum şi la resurse suplimentare ce pot fi studiate la un moment ulterior vizitei la muzeu.

În ceea ce priveşte activitatea turistică, codurile bidimensionale se folosesc deja la check-in-ul pasajerilor pentru cursele aeriene şi nu numai.

Multimedia History [via TVR]

P.S. TVR, pe când posibilitatea de integrare a înregistrărilor video pe site-uri/bloguri?

Total
0
Shares
0 comments
  1. Pingback: Advertising mobil în turism | Ghid Turistic Digital 2.0
  2. Pingback: Cum înţeleg administraţiile publice turismul electronic. Regiunea de Vest (Banat)
  3. Pingback: Oraşele devin vizibile pe internet. Deva
  4. Pingback: e-Turism Bref (33) – 4 – 24 februarie 2013 | Ghid Turistic Digital 2.0
  5. Pingback: 3 tehnologii mobile integrate într-un ghid turistic european | Ghid Turistic Digital 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Palatul CEC

Next Article

Advertising mobil în turism

Related Posts
Total
0
Share