Mina de sare de la Praid, orașul de sub pământ

salina praid

După curele cu apă sărată, sesiunile de relaxare se pot prelungi cu sesiuni de speleoterapie. Cum Praidul este relativ aproape de Sovata, nu puteam rata aşa ocazie, chit că drumul spre capitală se anunţa destul de lung.

La Praid se găsește o exploatare de sare ce a fost datată de pe vremea romanilor, mărturie a primelor exploatări în zonă stând și castrul roman Praetoria Augusta de la Inlăceni, castru ce avea ca rol apărarea exploatărilor din zona Praid. Prima atestare documentară datează din anii 1200, în anul 1700 făcânduse primele exploatări intensive în zone. De menționat că exploatările romane erau exploatări de suprafață, abia în secolul al XVIII-lea trecându-se la exploatările de adâncime, darea fiind scoasă la suprafață cu ajutorul unui crivac.

salina praid, harghita

Accesul în mină se face într-un autobuz lung preț de 1.5 km, autobuz în care vă veți lovi de mirosul greu de sare dizolvată în apă caldă, ca mai apoi să coborâți încă vreo 120 de metri în inima muntelui de sare.

Odată ajunși aici vi se va deschide un nou orizont, și la propriu și la figurat, căci nivelul la care au acces turiștii se cheamă orizontul 50, în minerit orizontul însemnând totalitatea lucrărilor în același plan orizontal, în același strat de rocă, în aceeași poziție geometrică pe nivelul de adâncime.

Salina Praid, harghita

salina praid, harghita

Veți da aici de o zonă subterană de agrement și tratament, salina fiind prima salină de adâncime din Europa în care a fost construit un parc de aventură.

Salina Praid, harghita

Ați zice că e un loc secret de antrenament sau locul unde sălășluiesc orcii, sau, dacă vreți, șolomâții din istorisirile populare.

Evident, activități sunt pentru toată lumea: sporturi diverse, exerciții de respirat, degustări de vinuri, restaurant și așa mai departe, cât să vă țină ocupați timp de 1 oră, timpul dintre cursele ce asigură accesul în salină.

Salina Praid, Harghita

Inclusiv cei care caută purificare spirituală sunt bine-veniți aici, în incinta salinei existând o biserică în care se oficiază sluje ortodoxe, catolice sau reformate. Ba chiar vă puteți familiariza cu istoricul minei în muzeul din salină, unde veți vedea chiar o replică în miniatură a unui crivac, mecanismul de extragere a sării de care v-am amintit la începutul articolului.

Salina Praid, Harghita

Practic, un tambur cu 4 brațe acționat cu forță animală, câte un cal sau 2 pentru fiecare braț ce rula o funie de cânepă pe niște scripeți de oțel, de capetele căreia erau atașate recipiente în care se punea sarea extrasă.

Dacă ultima dată când am vizitat Salina Slănic nu am rămas foarte impresionat datorită lucrului făcut de mântuială, de această dată Salina Praid a reușit să mă impresioneze prin atenția organizării spațiilor interioare.

salina praid, harghita

În interiorul salinei există până și wi-fi, lucru ce vă permite să mergeți atât la cure de speleoterapie, dar și la lucru în caz că e neapărată nevoie sau vă permite să vă clătiți ochii pe rețelele sociale cu aventurile prietenilor care au preferat vacanța într-un alt loc încântător din țară sau în afară și, la rândul vostru, să vă lăudați cu locul pe care îl vizitați. Probabil veți râde, dar să știți că e o bună tactică de marketing: omul vine, vede ce e în salină, rămâne încântat și dă mai departe, în timp real, impresiile de la fața locului. În Mallorca, mai toate obiectivele turistice beneficiază de servicii wi-fi.

salina praid, harghita

Ce e amuzant e faptul că la ieșire aveți posibilitatea să plecați acasă cu un mic suvenir, un pachet de sare gemă extrasă din salina de la, ați ghicit, Turda de oriunde altundeva, dar nu de la Praid. 🙂

O dată ieșiți afară din salină, nu ezitați să încercați langoșul cu brânză și usturoi, o delicatescă locală sau cozonacul secuiesc de la mama lui.

Adresă Salina Praid

Str. Gării, Nr. 44
Praid, Cod Poștal 537240
Jud. Harghita

Telefon:

0266 240200
0266 240201

Program de vizitare:

L-D: 8 – 16

Tarife vizitare:

Adulţi: 22 lei/persoană/zi
Copii, studenți: 12 lei/persoană/zi

Tarife pentru parcare:

  • autoturisme, motociclete – 10 lei
  • microbuze – 20 lei
  • autobuze 30 lei
Total
0
Shares
2 comments
  1. Micul suvenir de la iesire nu prea poate fi din Turda, pentru ca acolo de 40 de ani nu se mai extrage activ sarea, Poate de la alta salina apartinand Societatii nationale a Sarii, de care si Praidul apartine.

    1. Salut, Zoltan!

      Așa e, greșeala mea. Știu cu siguranță că e extrasă din altă parte, m-am uitat stict pentru asta, dar nu mai rețin de unde.

      Mulțumesc pentru vizită și comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Topul celor mai vizibile branduri din turism în căutările Google în 2014

Next Article
Degustare de vinuri, restaurant Burebista, Batistei

Vinul este o artă, nu o beție

Related Posts
Total
0
Share