Delta Dunării pentru Toți

Delta Dunării, Lacul Chiril, Genius Delta Resort

Iată-mă pentru a treia oară în Delta Dunării, acest paradis care zgârie, mușcă sau înțeapă, dar care te și fascinează de fiecare dată când revii. Din București, drumul este lung dar fiecare colțișor de Deltă merită deranjul.

În perioadele din afara prohibiției poți veni aici la pescuit, iar oricând în perioada mai – octombrie poți veni pentru a urmări păsările din Rezervația Biosferei Delta Dunării sau, pur și simplu, pentru plimbări cu barca pe canalele Dunării pentru a te bucura de peisajul pe care ți-l oferă acest paradis acvatic și terestru.

CITEȘTE ȘI: Ianuarie în Deltă! Start în sezonul moto

În prima noastră seară, după ce ne-am stabilit baza la Genius Delta Resort, în Uzlina, am avut parte de o plimbare cu barca, la apus, pe Lacul Uzlina. Sentimentul e de nedescris, în special dacă stai în barcă pur și simplu, fără zgomot de motoare.

delta dunarii

delta dunarii

delta dunarii

ATENȚIE: În septembrie 2016, Genius Travel, administratorul Genius Delta Resort, a intrat în insolvență, iar resort-ul a trecut în administrarea Gulliver Tours sub numele de Gulliver Delta Resort.

delta dunarii

delta dunarii

delta dunarii

delta dunarii

delta dunarii

Ești spectator la o adevărată simfonie, unde instrumentiștii te încânta cu partituri din stuf, de pe luciul apei sau din aer. Broaștele din stufăriș te anunță că ai pășit într-un alt teritoriu, chirele te săgetează cu cântecele lor de seară, iar lebedele ce-ți fug din cale cu cei câțiva boboci îți amintesc că familia e esențială în drumul tău prin viață.

delta dunarii

delta dunarii

delta dunarii

delta dunarii

delta dunarii

Iar când toate aceste trăiri îți sunt învăluite de apus se amplifică și te propulsează în poveștile fantastice pe care nu le-ai citit încă, dar de care ai auzit de la alții. Pentru noi Lacul Chiril a fost cartea între coperțile căreia am trăit cele descrise mai sus, iar Gârla Perivolovca a rămas ca un semn de carte în urma noastră.

Ca să îl parafrazez pe Coșbuc în a lui Moarte a lui Fulger, când soarele-i pe cer apus, de ce să plângi privind în sus, mai bine capul-n jos să-l pleci, să vezi luciul apei pe care vâslești, nuferi îți vor ieși în cale fie galbeni sau albi, iar printre ei posibil să mai vezi ceva păsăret.

Că nu te pricepi la așa ceva, nu-i bai, important e să iubești natura și să te conectezi cu ea precum cu internauții pe Facebook, în cazul de față tu fiind voaiorul iar ea întruchiparea lui Narcis înainte de a fi pedepsit de Nemesis, gata să îți arate ce are cel mai frumos, dar rămânând indiferentă trăirilor tale.

delta dunarii

Iar dacă natura e indiferentă trăirilor tale, tu nu poți rămâne indiferent când foamea îți dă ghes. Și ce poate să fie mai potrivit de servit la ceas de seară, dacă nu o plachie de caras, ca să simți Delta în toate felurile posibile? Dacă nu ești fan pește, așa cum nici eu nu sunt, te vei scula flămând de la masă, dar mulțumit că ai experimentat Delta așa cum este ea.

CITEȘTE ȘI: Ieşire de week-end: Dunavăţu de Jos (II)

A doua zi, noi, pirații moderni de apă sălcie, ne-am îmbarcat din nou în bărcile recent achiziționate ale resortului pentru a ne plimba în căutarea vieții deltaice. A fost prima mea ieșire adevărata la bird watching, fiind pregătit și cu un aparat mai potrivit.

delta dunarii

delta dunarii

delta dunarii

delta dunarii

delta dunarii

delta dunarii

Sincer să fiu, nu contează aparatul foto din dotare atât timp cât ochiul nu e ager, precum al matadorului din Biscaya. Vietățiile Deltei ce-și fac veacul sau vara pe canalele Deltei te surprind de unde nu te aștepți, iar strigătul de atenționare al celor mai vigilenți te poate prinde nepregătit.

Pe Lacul Uzlina am revăzut o colonie de lebede, iar apoi, alunecând silențios pe culoare mărginite de covoare de nuferi galbeni, printre care chirighițele scrutau luciul apei după insecte și pești mici, am ajuns pe Lacul Durnaleapca, apoi pe Lacul Isaccel, unde am urmărit sceneta unor pelicani în plin brunch deltaic.

delta dunarii

Pe Lacul Isac am încercat să surprindem pelicanii ce-și luaseră zborul mai devreme și am zăbovit puțin pentru a ne bucura de spectacolul naturii, de simfonia cerului și teatrul stufărișului. Chirele au făcut un adevărat spectacol prin felul în care se hrăneau, survolând luciul apei, apoi plonjând după hrană glonț, precum un avion de vânătoare cu un kamikaze la bord.

delta dunarii

delta dunarii

Ieșiți de pe Lacul Isac, câțiva dintre noi am fost suficient de vigilenți cât să observăm un stârc, restul s-au mulțumit cu peisajul.

Pe alocuri, corbii ne dădeau speranțe deșarte, cu toții sperând că vom surprinde cine știe ce pasăre încântătoare.

delta dunarii

delta dunarii

Cum hălăduiam de ceva timp pe canale am făcut o scurtă pauză pe unul din malurile Canalul Litcov, aproape de colibele unor pescari și de o epavă semi-îngropată transformată în țarc pentru animale.

delta dunarii

delta dunarii

O ultimă explorare am făcut-o pe Lacul Potcoava, apoi am reintrat pe Canalul Litcov, ieșind în Canalul Filat iar mai apoi în Brațul Sfântul Gheorghe.

delta dunarii

La Genius Delta Resort ne aștepta un prânzul specific Deltei, borș de pește făcut la ceaun, pe malul Dunării. Și dacă vă întrebați, nu a fost făcut direct cu apă din Dunăre, obiceiul acesta a apus de ceva vreme și mai poate fi întâlnit numai la pescarii locului ce înnoptează în inima Deltei.

delta dunarii

delta dunarii

delta dunarii

Restul celei de-a doua zi ni l-am dedicat activităților de recreere în cadrul resortului: piscină, băi de soare, socializare care cu cine a avut plăcerea, ba chiar la un moment dat, în plină perioadă de prohibiție, un somn de Deltă a pescuit câțiva bloggeri. 🙂 Și nu, trântele cu țânțarii cu cap de bou nu au fost incluse în program, aceștia își fac apariția abia spre sfârșitul lui iunie, începutul lui iulie.

Ca și călător digital, înainte de a merge în Deltă, în zona Uzlina, trebuie să știi că, deși vei avea conexiune GSM, nu te poți baza pe planul de date, cel mult vei avea norocul să prinzi o conexiune HSDPA/GPRS, care nu te va încânta dacă ești obișnuit cu 4G-ul. Acum, nu cred că vii în Deltă să stai online, cu toate acestea Wi-Fi-ul din cadrul resortului mai mișcă pe ici pe colo precum un pește timid. La fel, dacă ai așteptări pentru lux, mai bine reorientează-te către o Mamaia sau mai știu eu ce altă stațiune cu pretenții de pe litoral, căci în Genius Delta Resort vei avea acces la serviciile de bază, ba chiar te vei putea bucura de televizor și aer condiționat în cameră.

Cum ce e frumos se termină repede, trebuie să închei și articolul, dar nu înainte de a vă asigura că experiențele sunt garantate dacă alegeți o scurtă escapadă în Deltă. Dacă ați ajuns deja în Deltă, lăsați în comentarii activitățile la care ați participat ce v-au prins cel mai mult.

*Delta Dunării pentru Toți este un program inițiat de Genius Travel la Genius Delta Resort, în Uzlina. Cei interesați pot opta fie pentru 2 nopți de cazare, prețuri de la 349 lei, fie pentru 3 nopți de cazare, prețuri de la 449 lei. Mai multe detalii găsiți aici.

ATENȚIE: În septembrie 2016, Genius Travel, administratorul Genius Delta Resort, a intrat în insolvență, iar resort-ul a trecut în administrarea Gulliver Tours sub numele de Gulliver Delta Resort.

Total
0
Shares
2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Prima Evadare, Mihai Stetcu, Academia de Politie

Scenariu: prima bicicletă care a terminat Prima Evadare călare pe concurent

Next Article

e-Turism Bref 05/2015

Related Posts
Total
0
Share