Aplicații mobile ce ți-ar putea fi utile dacă mergi la schi în România

schi romania, schi predeal, clabucet sosire, predeal, schi

Odată cu zăpada ce a căzut în București, mi-am reamintit că am în pregătire un articol despre câteva aplicații mobile și surse web ce ar putea fi utile celor ce merg la schi în România.

Așadar, dacă ești un împătimit al schiatului și destinații dedicate sporturilor de iarnă on a budget din Bulgaria, Bosnia, Cehia, Polonia, Macedonia sau Slovacia nu îți sunt tocmai la îndemână pentru ieșirile de week-end sau sejururi, din varii motive, pârtiile de schi din România sunt alternativele pe care le cauți. Operatorii economici te așteaptă cu casele de marcat și portofelele deschise.

Planificare și ghidaj până în stațiunea de schi

Înainte să pui schiurile sau placa de snowboard pe mașină sau să le urci în vagonul dedicat al CFR-ului să îți instalezi una, două sau toate aplicațiile enumerate mai jos și să te informezi din surse dedicate.

Prima nevoie pe care o vei avea înainte de a ajunge la destinație e cea de informare asupra traficului sau ghidare până la destinație. Pentru asta îți stau la dispoziție aplicații precum DSU, Google Maps, Waze, Transit 102, Autogări. O vei alegea pe cea care îți este mai la îndemână, bineînțeles, nu trebuie să le instalezi neapărat pe toate.

DSU (Android | iOS)

Aplicația DSU îți va fi de ajutor cu alerte despre starea drumurilor, mai ales atunci când ninge. Ca să beneficiezi la maxim de ea nu trebuie decât să îți alegi județele care îți sunt de interes. De preferat, pe cele pe care le tranzitezi până la destinație și, evident, județul în care se află stațiunea de schi în care vei înnopta și unde vei schia. Astfel, vei primi notificări doar pentru județele în cauză și vei ști dacă e cazul sau nu să pleci la drum.

Google Maps (Android | iOS)

Google Maps e alternativa mult mai la îndemână a GPS-ului dedicat. Îți poți planifica traseul până în stațiunea de schi și poți descărca pe telefon harta ce acoperă acest traseu.

Waze (Android | iOS)

Dacă planul de date acoperit de abonament te ajută, poți folosi aplicația să fii la curent cu toate incidentele din trafic raportate de alți utilizatori.

Transit 102 (Android)

E aplicația care ți-ar putea fi utilă dacă nu ai un autoturism proprietate personală și ai depinde de trenurile zăpezii sau cursele aviatice interne și vrei să știi cu ce tren sau cursă aviatică poți ajunge la destinație. Ți-ar fi într-adevăr utilă dacă ar afișa informații în timp real, ca să știi dacă are rost să ieși din casă sau nu, pe fondul anulărilor de curse din cauza vremii.

Info Autogări (Android)

Mă îndoiesc că sunt companii de transport persoane cu autocarul care oferă transport de schiuri, dar e bine să fii acoperit și să ai și aplicația asta instalată.

Starea pârtiilor

Odată ajuns cu bine în stațiunea în care ți-ai propus să schiezi, e bine să știi care e starea actuală a pârtiilor, așa că ai la dispoziție 4 aplicații ce îți oferă informații în acest sens: Salvamont, Ski Romania, Info Ski de la Orange și aplicația recunoscută internațional OnTheSnow Ski & Snow Report, cu acoperire și pentru România.

Salvamont (Android | iOS)

O aplicație care îți poate salva viața în împrejurări mai puțin plăcute este aplicaţia Salvamont. Aplicația este un instrument 3 în 1, oferind informații și instrucțiuni pentru asistenţă în caz de urgenţă, informații specifice unui ghid montan, dar și informații despre pârtiile de schi.

În materie de pârtii de schi aplicația listează informaţii despre aproximativ 180 de pârtii de schi, precum condiţiile zilnice de schi (n.a. starea vremii cu date furnizate de ANMH), grosimea stratului de zăpadă, poziţionarea pârtiilor pe hartă și detalii despre fiecare dintre acestea (gradul de dificultate, lungimea, diferența de nivel, programul de funcționare şi deservirea acestora cu mijloacele de transport pe cablu, nocturnă și disponibilitatea tunurilor de zăpadă artificială).

Aplicația îți permite să activezi push notifications pentru pârtiile de schi ce prezintă interes pentru tine.

Ski Romania (Android | iOS)

Aplicația în cauză îți permite vizualizarea de detalii privind lungimea pârtiei de interes și dificultatea acesteia, vremea pentru fiecare pârtie (practicabilitatea acesteia în funcție de temperatură și strat de zăpadă), o filtrare a celor mai importante pârtii din România după tipurile de transport, programul pârtiei și prețurile de acces.

Ai posibilitatea de a monitoriza pârtiile de schi ce te interesează, adăugându-le la o listă de favorite ce poate fi accesată ușor la nevoie.

În extra sezon o poți folosi pentru a identifica liniile de telescaun, teleferic sau telecabină din munții Carpați. Cel puțin pe cele din lungul pârtiilor de schi.

Info Ski de la Orange (Android)

Spre deosebire de Ski România, aplicaţia Info Ski de la Orange vine în plus cu câteva webcamuri de pe pârtiile din România şi, evident, o altă modalitate grafică de prezentare a informaţiei.

OnTheSnow Ski & Snow Report (Android | iOS)

Aplicația oferă informații despre aproximativ 2.000 de stațiuni de schi din întreaga lume (inclusiv România, pârtiile din Poiana Brașov), iar pe lângă informațiile despre starea starea pârtiilor sau locuri unde îți poți cerui echipamentul dedicat oferă și știri din domeniu. Camerele web și hărțile cu trasee montane sunt 2 funcționalități populare ale aplicației.

Că tot veni vorba de Poiana Brașov, dacă ești interesat de sporturi de iarnă în această stațiune și nu ești genul care scoate telefonul din 10 în 10 minute din buzunar, ai la dispoziție, local, câteva panouri de informare asupra stării pârtiilor.

Monitorizarea sporturilor de iarnă pe care le practici

Dacă ești genul de schior/snowboarder care își monitorizează activitatea pentru palmares sau pentru a se lăuda prietenilor sau pur și simplu din curiozitate, îți poți monitoriza activitatea cu ajutorul câtorva aplicații instalate pe telefonul mobil, de la cele care vin stock cu sistemul de operare până la cele pe care le preferi din varii motive.

Google Fit/Apple Health

Sunt aplicații care vin by default cu sistemul de operare de pe telefonul tău, aplicații care îți înregistrează activitatea pe care o faci la un moment dat.

Google Fit funcționează ca o aplicație de sine stătătoare de fitness, și poate acoper inclusiv schiatul sau datul cu placa, pe când Apple Health își trage informații din alte aplicații dedicate monitorizării activității sportive.

Ski Tracks (Android | iOS)

Ski Tracks este o aplicație care și-a câștigat neoficial numele de Strava pentru schiori. Aplicația îți înregistrează viteza de coborâre pe pârtie, distanța parcursă, altitudinea pe tot parcursul cursei, dar și timpul cât ai fost în mișcare. Aplicația nu suprasolicită bateria telefonului și poate funcționa și în lipsa semnalului atât timp cât GPS-ul este pornit.

iSki Tracker (Android | iOS)

O altă aplicație de monitorizare populară în rândul schiorilor este iSki Tracker și funcționează ca o aplicație socială de monitorizare a activității la schi, oferindu-ți posibilitatea de a-ți compara rezultatele cu cele ale prietenilor care folosesc și ei aceeași aplicație.

i-Rewind (Android)

Dacă vrei să îți analizezi stilul de a schia sau de a te da pe placă, poți instala aplicația i-Rewind și, activându-ți GPS-ul de pe telefon, te poți înregistra în timp ce cobori pe Clăbucet, în Predeal.

Primul ajutor

Cum la schi se pot întâmplat o grămadă de accidente, e bine să fii pregătit pentru orice fel de incident.

ATENȚIE! Țin să subliniez că vorbim de 2 aplicații care te ajută să asimilezi informații vitale înaintea producerii oricărui eveniment. În timpul sau post eveniment, poți cel mult să apelezi numărul de urgență.

Lecția de prim ajutor (Android | iOS)

Aplicația Lecția de prim ajutor este un ghid de prim ajutor ce îți explică ce trebuie să faci în cazul celor mai frecvente accidente, precum hemoragii, fracturi, arsuri, intoxicări cu fum ș.a.m.d. Evident, nu îți este utilă în minutele ce urmează unui incident, ci înainte; este o aplicație ce trebuie ‘consultată’ în timpul tău liber.

Prim Ajutor Crucea Roșie (Android | iOS)

Dacă nu ai afinități pentru branduri (aplicația Lecția de prim ajutor a fost dezvoltată de ING Asigurări de Viață împreună cu SMURD), poți folosi aplicația Prim Ajutor de la Crucea Roșie Română. Aplicația îți facilitează accesul la informațiile necesare acordării primului ajutor de bază care (îți) pot salva viața sau (îți) pot ameliora suferința până la sosirea ambulanței.

Resurse independente de smartphone

Dacă nu ești un heavy user al smartphonului, te poți informa asupra stării pârtiilor de schi și fără să ai vreo aplicație instalată, consultând secțiunea de Info Schi de pe site-ul romaniaturistica.ro sau poți consulta hărțile pârtiilor de schi din România de pe site-ul i-tour.ro.

Ce aplicație din cele de mai sus ai folosit până acum? Cât timp ți-a luat să te hotărăști asupra ei și câte aplicații ai testat până te-ai decis ce aplicație să instalezi? Sau, altfel pusă problema, chiar crezi că sunt utile astfel de aplicații?

CITEȘTE ȘI: 5 aplicații mobile pentru rezervarea locurilor de cazare în România

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
taverna sarbului, muschiulet alb

Recenzie Taverna Sârbului din București

Next Article

FastOrder, chelnerul de pe telefonul mobil

Related Posts
Total
0
Share