Studiu de caz: La Mine Selbaie

Vorbeam la un moment dat despre dezvoltarea durabilă şi paşii mici şi vorbele în şoaptă despre primele acţiuni de genul în România. Întâmplător, zappând într-o seară printre posturile TV, fără floricele şi bere în dotare, am văzut un spot (dintr-o serie de multe altele) menit să riposteze la acţiunile ONG-urilor şi să deschidă minţile românilor în ceea ce priveşte exploatarea auriferă de la Roşia Montană.

Totuşi … vorbele sunt vorbe!

Să vedem acum cum decurg trebuirle în afară!

Pentru asta am ales o fostă exploatare minieră de suprafaţă din Canada, mai exact La Mine Selbaie, situată la 140 km nord de La Sarre în Quebec (latitudine: 49.805341°, longitudine: -78.936522°).

Acum 2 ani şi jumătate exploatarea (de cupru, zinc) a fost închisă, toate construcţiile au fost demolate, iar fosa a început să fie inundată, apele care se duc acolo ajungând întâi printr-o centrală de tratare a apelor întru cât sunt ape acide. Investiţiile în acţiunile de ecologizare au depăşit peste 100 milioane de dolari.
S-au tratat şi încă se tratează solurile prin intermediul tehnologiei bio-piles cu bacterii speciale, apă şi aer (procedeu care face în trei luni ce natura face în ani de zile) şi s-au plantat arbuşti şi iarbă. Deja fauna a revenit în zonă, iar în 10 ani lacul va fi populat cu vieţuitoare acvatice.

Nu ştiu dacă în ţara lu’ Papură Vodă măcar s-a încercat aşa ceva …

Total
0
Shares
3 comments
 1. Am auzit ca in unele mine abandonate se fac circuite de moto-cross sau de camioane off-road 🙂 Aici nu cred ca o sa fie cazul.

 2. Pai ar fi si culmea … dupa ce s-au bagat atatia bani in actiuni de ecologizare and stuff sa se faca asa ceva … s-ar duce dracului toata munca! Terenuri pentru asemenea sporturi nu sunt cumva mine in care s-ar baga prea multi bani pentru a reda terenu’ naturii mama?!? Adica e mai profitabil sa se amenajeze un circuit de moto-cross decat sa bagi bani in ecologizare!

  … ah, am uitat ca acolo e lege ca dupa terminarea perioadei de exploatare sa se treaca la ecologizarea zonei! Dar e posibil ca pana la procesul de ecologizare sa se organizeze si competitii de genu’!

 3. mda, chestia e ca:
  1. dupa cum ai spus si tu, e putin probabil ca in Ro sa se investeasca efectiv in reecologizarea zonei
  2. ONG-urile nu au in vedere numai partea ecologica, ci si componenta sa-i zicem “culturala”: stramutarea locuitorilor zonei (pierderea stilului de viata & stuff), distrugerea sitului arheologic, a unor cladiri cu o oarecare valoare istorica.
  Situatia de aici e, deci, mai nuantata, dar e bine sa aflam si best practices din alte parti. Thanks!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Salvati padurea!

Next Article
Padurea Rosu, Chiajna

Salvati padurea! II

Related Posts
Total
0
Share