Vorbeam la un moment dat despre dezvoltarea durabilă şi paşii mici şi vorbele în şoaptă despre primele acţiuni de genul în România. Întâmplător, zappând într-o seară printre posturile TV, fără floricele şi bere în dotare, am văzut un spot (dintr-o serie de multe altele) menit să riposteze la acţiunile ONG-urilor şi să deschidă minţile românilor în ceea ce priveşte exploatarea auriferă de la Roşia Montană.
Totuşi … vorbele sunt vorbe!
Să vedem acum cum decurg trebuirle în afară!
Pentru asta am ales o fostă exploatare minieră de suprafaţă din Canada, mai exact La Mine Selbaie, situată la 140 km nord de La Sarre în Quebec (latitudine: 49.805341°, longitudine: -78.936522°).
Nu ştiu dacă în ţara lu’ Papură Vodă măcar s-a încercat aşa ceva …
Am auzit ca in unele mine abandonate se fac circuite de moto-cross sau de camioane off-road 🙂 Aici nu cred ca o sa fie cazul.
Pai ar fi si culmea … dupa ce s-au bagat atatia bani in actiuni de ecologizare and stuff sa se faca asa ceva … s-ar duce dracului toata munca! Terenuri pentru asemenea sporturi nu sunt cumva mine in care s-ar baga prea multi bani pentru a reda terenu’ naturii mama?!? Adica e mai profitabil sa se amenajeze un circuit de moto-cross decat sa bagi bani in ecologizare!
… ah, am uitat ca acolo e lege ca dupa terminarea perioadei de exploatare sa se treaca la ecologizarea zonei! Dar e posibil ca pana la procesul de ecologizare sa se organizeze si competitii de genu’!
mda, chestia e ca:
1. dupa cum ai spus si tu, e putin probabil ca in Ro sa se investeasca efectiv in reecologizarea zonei
2. ONG-urile nu au in vedere numai partea ecologica, ci si componenta sa-i zicem “culturala”: stramutarea locuitorilor zonei (pierderea stilului de viata & stuff), distrugerea sitului arheologic, a unor cladiri cu o oarecare valoare istorica.
Situatia de aici e, deci, mai nuantata, dar e bine sa aflam si best practices din alte parti. Thanks!