Harta monumentelor istorice

Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Istorie a României (APMNIR), înfiinţată în martie 2008, a iniţiat un proiect de construire a unei hărţi interactive a monumentelor istorice din Bucureşti, folosind platforma Live Search Maps, despre care am mai vorbit aici.

Momentan au fost marcate pe hartă doar monumentele din centrul Bucureştiului. Acestea sunt indicate cu câte un placemark care indică dacă monumentele respective sunt prezentate şi prin imagini sau nu.

Iată că tehnologiile web 2.0 vin în ajutorul celor ce vor să promoveze cu adevărat România.

Un catalog mai amplu  al acestora, la nivel naţional, se găseşte la www.monumenteromania.ro, un proiect în spatele căruia se află tot Asociaţia Prietenii MNIR. Prin implicarea societăţii civile (a se citi user generated content) s-au introdus în baza de date aproximativ 1400 de monumente. Pentru a putea adăuga fotografii este necesară crearea unui cont pe site. Ar fi interesant ca, pe lângă fotografii, să vedem şi un mic istoric al obiectivului fotografiat. Nu de alta, dar internetul e plin de informaţii utile şi e păcat să nu se profite de el.

O iniţiativă mai veche, pe care s-a aşternut deja praful, puteţi vedea aici.

Radu Oltean, cel ce a ilustrat reportajul foto despre fortificaţiile săseşti (National Geographic Romania, 2008), promovează şi el patrimoniul istoric al României prin intermediul blogului Art Historia.

Pe când o catalogare amplă şi documentată a castelelor din România?

Total
0
Shares
10 comments
  1. Probabil se vor gasi unii care sa le faca pe toate. Problema este ca afra promovare si fara ajutor degeaba le facem Uite cica in Copenhaga si alte orase mari europene, exista abonament unic de intrare la toate muzeele si monumentele istorice din oras, eliberat pe o anumita perioada. CE frumos ar fi sa vdm si la noi asa ceva! 😉

  2. Salutari!

    Multumind intai pentru interes, as face cateva precizari legate de site-urile prezentate.
    Pe cel cu monumentele istorice din Bucuresti, intr-adevar, initial doar 225 de monumente sunt vizibile pe harta (toate cele de clasa A (importanta nationala) si cateva dintre cele mai interesante/reprezentative apartinand clasei B), din motive tehnice ce tin de platforma folosita (ce nu suporta un numar suficient de mare de placemark-uri fara scaderea semnificativa a performantelor – inca se mai cauta solutii). Baza de monumente este insa completa (~2400 monumente) iar la cautari click-ul pe un element din pagina cu rezultate determina aparitia unui nou placemark si repozitionarea exacta la nivel de numar de strada pe obiectivul respectiv.
    O sa incercam sa adaugam o sectiune de FAQ pe site pentru astfel de clarificari.

    Legat de http://www.monumenteromania.ro, da, speram sa adunam si cat mai multe descrieri, cat mai curand. Va invitam bineinteles si pe dumneavoastra :-).

    Toate cele bune,
    David

  3. Nu stiam ca exista asa ceva … super tare!

    O sa ma bag si eu pe site pentru ca am o gramada de poze cu “monumente” din Romania.

  4. Pingback: Ce mai e nou pe Digital Guide 2.0 « Profil virtual
  5. Pingback: Enciclopedia României « Digital Guide 2.0
  6. Pingback: Enciclopedia României « Ghid Turistic Digital 2.0
  7. Pingback: Cetatea Oradea
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Târgul de Turism al României 2009

Next Article

Guest Post: Cuba (2009)

Related Posts
Total
0
Share