Jurnal de călătorie: Mainz (2008)

rhin

Primul contact cu Mainz-ul, locul de naştere al lui Johannes Gutenberg, inventatorul tiparului, a avut loc în penultima zi a Pieţei de Crăciun (Weihnachtsmarkt), eveniment ce s-a ţinut în Piaţa Domului. Toate gheretele pregătite în acelaşi fel, cu acelaşi timp de firmament, oferind un farmec aparte evenimentului. Pe cât de monoton, pe atât de eficient, o soluţie bună pentru a ţine improvizaţiile kitschoase deoparte.

Târgul de Crăciun din Main, Piața Domului

Ca în toate locurile unde se ţin Pieţe de Crăciun, se comercializează mici obiecte artizanale din lemn sau piatră, suveniruri, dulciuri care mai de care mai speciale sau pregătite la faţa locului.

DSC09119

Din câte am aflat, anul 2008 a fost decalarat Anul Nucului, drept urmare nu puţini erau comercianţii de figurine din lemn de nuc, în special spărgători de nuci (Nussknacker). Aceste figurine viu colorate au început să fie făcute în secolul al XVIII-lea şi îşi au originile în sudul Germaniei (Bavaria), mai exact în satul Oberammergau. De comercializat, se comercializează de prin secolul al XIX-lea.

Înghesuială mare la fripturi şi cârnaţi graşi (Wurscht) cu pâine şi muştar, toate numai bune asortate cu un vin fiert (Glühwein) la 2 EUR cana şi tradiţionalele clătite din cartofi (Reibekuchen) cu piure de mere.

Domul din Mainz

Mainzer Dom

În ziua de Crăciun am participat la o slujbă romano-catolică pentru o comunitate de români, la biserica Sf. Paul din Mainz, iar apoi am vizitat Domul, simbolul Mainz-ului.

Construcţia, în mare parte în stilul Romanesque, acoperă câteva capele de rugăciune şi câteva încăperi funerare. De jur împrejurul zonei destinate credincioşilor pot fi admirate vitralii cu portretele tuturor episcopilor care au slujit în Domul ce poartă hramul Sf. Bonifaciu.

Plimbare pe malul Rhin-ului

DSC09288

La 5-10 minute de Dom, pe malul Rhin-ului, se află primăria oraşului Mainz, o constucţie hidoasă ce datează la la începutul anilor ’70, construcţie care la momentul respectiv era considerată modernă, lângă care se află un centru expoziţional. Din păcate, anotimpul lăsa aupra lor griul acela urât ce te grăbeşte spre un loc cald, aşa că nu am zăbovit prea mult în zonă.

La cumpărături în Mainz

105_0570

Dar, cu o zi înainte de Anul Nou, am revenit în Mainz pentru cumpărături. Aşa am ajuns iar în zona Domului, de unde se ajunge uşor la teatrul din Mainz şi la diversele magazine din zonă, cel mai frecventat de turişti şi localnici fiind Karstadt, un fel de Unirea al nostru. Pentru microbişti există un magazin dedicat, magazin deţinut de Dimo Wache, portarul echipei locale de fotbal, 1. FSV Mainz 05.

Centrul vechi din Mainz

105_0573

Pentru cei pasionaţi de arhitectură, centrul vechi al Mainz-ului încântă ochiul cu clădiri autentice înconjurate de arhitectură modernă gândită astfel încât să nu supere ochiul avizat.

Cu bicicleta prin Mainz

Amatorii de mers cu bicicleta prin oraş se bucură de susţierea autorităţilor, existenţa parcărilor de biciclete nefiind ceva anormal în Mainz.

Cam asta a fost experinţa mea cu Mainz-ul, în fugă, timpul fiind prea scurt, iar dorinţa de a vizita şi a face diverse fără limite.

P.S. Urmează Frankfurt!

Total
0
Shares
5 comments
  1. Stii de ce nu ma duc sau ma duc rar dincolo? Pentru ca de fiecare data cand vin in Bucuresti, imi vine sa plang cand imi dau seama ca am putea fi si noi la fel, doar sa vrem. Si exemplul SIBIULUI e dovada clara a faptului ca se poate… 🙁

  2. Eu o iau ca pe o posibilitate de a invata lucruri noi si ca baza pentru urmatoarele mele profetii in domeniul turismului, aici pe blog 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Tururi virtuale în instituţiile statului

Next Article

Rezervări şi bilete electronice

Related Posts
Total
0
Share