În februarie 2008, afişam pe blog o idee care ar fi putut fi integrată în noile sisteme GPS de pe câteva linii RATB.
În iunie 2008, descopeream că o echipă formată din câţiva oameni care lucrează în proiectul România Digitală lucrează deja (din 2007) la un produs GPS de orientare şi promovare electronică, Dacia Magnifica.
Răscolind arhivele internetului, am aflat că Dacia Magnifica va fi disponibilă şi într-o soluţie web.
Cand vom termina prima faza din Dacia Magnifica – www.daciamagnifica.ro, vom fi in masura sa oferim tuturor, gratuit, o solutie web de pozitionare a oricaror tipuri de obiective din Romania, avand ca fundal harta noastra si Google Earth. [Bogdan Condurăţeanu, Proiectele Romania Digitala si Dacia Magnifica pe Yahoo!Groups: Situri Arheologice]
Un lucru bun pentru cei ce nu folosesc orientarea GPS on board, ci doar vor să se documenteze pentru o viitoare ieşiere. Sunt în avantaj cei ce deţin un PDA/un smart phone care are încorporat un GPS sau suportă o legătură GPS prin bluetooth. Ca şi mulţi alţii, sunt curios să aflu în ce stadiu mai e acest proiect.
În mai 2008, un PNA (personal navigation assistant) conceput pentru Budapesta (hardware şi software) iese pe piaţă. Este vorba de Pocket Guide [via iconX] al cărui software are aceleaşi funcţionalităţi ca şi viitorul soft Dacia Magnifica. Softul este limitat pe 10 trasee predefinite, pe parcursul cărora softul prezintă obiective de interes: hoteluri, restaurante, muzee, baruri, cluburi etc.
Acum două zile, Dragoş Novac anunţa pe Twitter noua funcţionalitate a Urbee, “Arată-mi ce am în jur”. Funcţionalitatea, încă în teste, este asemănătoare cu cea a Google Maps with My Location, produs de care am amintit în postul de aici, afişând cele mai apropiate 20 de locaţii faţă de poziţia utilizatorului [via Urbee Blog].
Se va folosi Urbee de afişarea pe o hartă (suportată de telefoanele mobile) a acestor locaţii sau vor fi redate ca până acum, sub formă de listă, fiind doar identificate după coordonatele geografice?
Iată cum produsele româneşti încep să acopere lipsurile aplicaţiilor Google pentru oraşe ca Bucureştiul.