Foto: UnhandledException & Krash
Cum nu toate zonele din ţară au acoperire în ceea ce priveşte mijloacele de transport care ajung acolo sau bugetul tău pentru transport e unul limitat, una din soluţii e să faci autostopul şi să te rogi să se găsească careva care să te ia în direcţia dorită, pe bani sau degeaba.
Acum, nu toţi sunt genul aventurier din prima, gata oricând să îşi ia rucsacul în spate şi să iasă la drumul mare. Pentru ei se găsesc online câteva servicii ce ar trebui să le uşureze partea de organizare a transportului, marele avantaj fiind acela că ştii din timp că cineva merge în direcţia dorită şi e dispus să te ia şi pe tine.
Au început să apară şi la noi, ca ciupercile după ploaie, servicii dedicate.
Relativ recent este autostoponline.ro, site ce a luat naştere pe la începutul lui 2008, ca urmare a unei experienţe avute printr-un serviciu asemănător din afară, după cum declară Andrei Petruţ, administratorul site-ului, într-un articol din Business Magazin. Dacă nu sunteţi convinşi de titlul postului în cauză, urmăriţi posturile de pe blogul personal în care povesteşte despre cum a făcut autostopul în ţară şi strainătate. Se pot vizualiza, încă de pe prima pagină, ultimele cereri şi oferte în materie de trasee auto, iar datele de contact sunt vizibile fără a fi necesar să te înscrii pe site. Site-ul a fost înscris în competiţia NetStartUp, din 2008. Pe Trilulilu puteţi vedea clipul de prezentare.
autostoponline.ro [via Motanes]
Pe 123autostop.ro găseşti acelaşi lucru ca şi pe autostoponline.ro, doar că ai nevoie de un cont pentru a vedea ultimele noutăţi în materie de cereri şi oferte din partea şoferilor şi autostopiştilor. Se diferenţiază prin faptul că încurajează protejarea naturii prin reducerea emisiilor de carbon. Spre deosebire de autostoponline.ro, prima pagină abundă în texte ce scot în evidenţă avantajele serviciului, un pic cam înghesuită, zic eu.
123autostop.ro [via Metropotam]
Printre glumeţi există o glumă specifică autostopului, aceea de a numi activitatea în sine “Ia-mă, nene!”. Cum era o idee bună de exploatat, cineva a pus-o online în site-ul iamanene.ro, cândva prin 2004. Spre deosebire de cele două servicii expuse mai sus, site-ul în cauză se apropie mai mult de aria 2.0, cel puţin ca desing. Nu mă pot pronunţa ca funcţionalitate. Pe pagina principală sunt vizibile doar ultimele updaturi în materie de cereri şi oferte de transport persoane, pentru orice alte detalii fiind necesare înregistrarea pe site.
iamanene.ro [via sibiul.ro]
Servicii ar mai fi multe (autostop.zidar.net, iamanene.net, predutu.3x.ro etc.), dar m-am limitat la cele 3 întrucât sunt printre pionierii acestui tip de serviciu şi au cât de cât vizibilitate în online. Cât despre funcţionalităţi, pot spune că, în toate cazurile, există loc de îmbunătăţiri printre care aş enumera: trasee apropiate, prezentarea traseelor pe hartă, servicii de reţea socială ce ar putea facilita recomandările între useri sau măcar posibilitatea de a da ratinguri şoferilor.
De menţionat că astfel de platforme pot fi medii avantajoase pentru promovarea hostelurilor sau a micilor pensiuni de familie ce pot prezenta interes pentru un autostopist de cursă lungă.
Nou pe blog: O tură de aventură, varianta autostopul: Foto: UnhandledException & Krash Cum nu to..
via uberVU
O tură de aventură cumasina.net . cc @cumasina
via uberVU