Cum să faci fotografii de călătorie mai reuşite

Nu sunt o persoană cu înclinaţii spre fotografie, nici spre editare grafică prea complicată. Din acest motiv nici amitirile de vacanţă nu sunt cele mai reuşite. Ba lumina cădea prost, ba aparatul era setat pe cer acoperit şi afară era soare, ba poza era făcută în grabă, fiind într-un loc în care fotografiatul era interzis, sau mai ştiu eu ce.

În timp am adunat câteva sfaturi (a se citi surse uitle) care, sper eu, vă vor ajuta în a face poze mai reuşite în vacanţă sau, măcar, vă vor ajuta să editaţi ulterior pozele făcute.

Şi nu în ultimul rând, veţi vedea unde, de ce şi cum se pot face poze conform legislaţiei româneşti în vigoare.

Aparatul foto şi accesoriile

Pe amazingrace.ro găsiţi câteva ponturi prienteneşti pentru fotografia de călătorie, de unde puteţi afla cam ce tip de aparat e de preferat în timpul călătoriilor voastre şi ce accesorii sunt utile pentru acesta.

Pentru a lungi viaţa acumulatorului sau a bateriilor aparatului foto în timpul călătoriilor, nu trebuie decât să urmaţi sfaturile de pe blogul Photography Bay.

Tehnica fotografică sau cum să faci fotografii care să atragă atenţia

Despre cum să faceţi fotografii vă puteţi informa de pe unul din blogurile New York Times. Personal, găsesc majoritatea sfaturilor explicate ca pentru oameni ce au trecut de stadiul de începători în ale fotografiatului.

În majoritatea cazurilor, în calitate de turist, fotografiezi ceea ce te încântă vizual sau ceea ce poate ţi se pare ciudat, fără a ţine cont de compoziţie şi alte aspecte pe care un fotograf profesionist le observă din prima. Nici o problemă … atâta timp cât faci cât mai multe, ai de unde alege, de unde cropa etc.

Editare ulterioară

… puteţi apela la unul din multele programe gratuite de editare foto, chiar în timp ce eşti încă în vacanţă. Dacă aveţi curajul să vă descărcaţi pozele la vreun internet cafe şi vrţi să le editaţi minimal înainte de a vă updata jurnalul de călătorie, puteţi folosi unul din serviciile online de editare foto propuse de site-ul Life Hacker. Cele care oferă servicii de editare mai avansate necesită înregistrare.

Cum aţi făcut o grămadă de poze în acelaşi loc, o să constataţi cu uimire că e posibil să nu fi nimerit zona vizată liberă, drept pentru care veţi fi nevoiţi să apelaţi la instrument online de editare foto ca Tourist Remover (mai multe detalii).

Dacă nu sunteţi genul nerăbdător să împartă impresii vizuale cu alţii, puteţi aştepta până ajungeţi acasă şi atunci o să vă puteţi bucura de softuri/servicii online care vor da culoare şi originalitate pozelor voastre, cum ar fi IrfanView, Picasa, FastStone Image Viewer, Paint.NET, Gimp etc. sau utilitare rudimentare care vă vor ajuta să redimensionaţi pozele şi să scăpaţi de porţiunile nedorite, cum e Seam Carving GUI (demo).

Cadru legal (România)

Într-unul din articolele marca Metropotam puteţi citi câteva reguli general acceptate în ceea ce priveşte fotografiatul, iar din filmuleţele de mai jos puteţi afla ce se poate fotografia legal, care sunt limitele în care se pot folosi fotografiile şi care sunt drepturile fotografului asupra fotografiilor sale.

Filmuleţele sunt realizate de Goga Aurelian Liviu şi ar fi trebuit să fie prezente aici (via Feeder).

Aceste fiind spuse, nu uitaţi că ceea ce aţi citit mai sus e doar o introducere în temă şi nicidecum un ghid amplu. Pentru alte detalii consultaţi forumurile de specialitate sau blogurile celor pricepuţi.

Total
0
Shares
9 comments
  1. chiar mi-a placut articolul asta … bravo, din pacate de cele mai multe ori cand fac o poza nu prea mai am rabdare sa tin cont de toate detaliile

  2. De multe ori te ajuta si aparatul din dotare si un pic de atentie la ceea ce incadrezi.

    Dar stii bine ca, pentru noi astia novicii, din 100 de poze 2-3 sunt de galerie 😉

  3. Pingback: Despre tablete PC şi utilitatea lor în călătorii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Addons şi aplicaţii mobile pentru organizarea vacanţelor

Next Article

Metropotravel: un produs nişat pe călătorii marca Metropotam

Related Posts
Total
0
Share