Nu de puţine ori s-a întâmplat ca cei ce au cumpărat bilete de avion online să constate că preţul afişat pe site nu corespundea cu cel de pe factură sau că pe lângă preţul biletelor de pe card au dispărut şi alte sume etc. Aşadar, nu strică să luaţi în calcul câteva aspecte în momentul în care vă hotărâţi să achiziţionaţi online bilete de avion.
1. Site-urile de pe care se pot cumpăra bilete de avion pot afişa tarife din care sunt omise intenţionat anumite taxe (taxă de aeroport, taxă de securitate, taxă specifică companiei aeriene etc.). În această problemă, parlamentul european lucrează la o serie de reglementări care să pună capăt publicităţii mincinoase.
2. Site-urile de profil prin intermediul cărora se fac tranzacţii cu cardul trebuie să aibă în spate sisteme de procesare a plăţilor bine securizate. Cu cât mai cunoscute, cu atât mai bine.
3. Rezervarea online a biletelor de avion se face doar pentru cursele de linie, nu şi pentru cele low-cost. În 12 ore de la efectuarea rezervării biletul trebuie achitat, astfel rezervarea este anulată. În cel mai scurt timp de la efectuarea rezervării, agenţia de ticketing/operatorul liniei aeriene etc. trebuie să furnizeze informaţii legate de tarifele la zi şi condiţiile, restricţiile şi regulile (dictate de companiile aeriene) aplicabile biletului. În momentul în care a fost achitat biletul, zborul este confirmat şi rezervarea este garantată. Nu şi când se fac erori de agent!
4. Preţurile biletelor diferă de la o perioadă la alta pentru aceeaşi rută aeriană.
5. Preţul oricărui bilet de avion cumpărat online include aşa numita taxă de serviciu (pentru emitere bilet –booking fee-), în cazul companiilor de linie, sau taxa pentru procesarea plăţilor cu cardul, în cazul companiilor low-cost, taxă (3-6 euro pentru cardurile de debit şi până peste 20 de euro pentru cele de credit) care se aplică pentru fiecare segment de zbor. Această taxă este percepută şi de către agenţiile de voiaj şi, de multe ori, este confundată cu comisionul bancar. De fapt, taxa merge la procesatorul de plăţi şi la companiile emitente de carduri.
În cazul în care plata se face de pe un card de debit, banii pleacă imediat din cont către procesatorul de plăţi sau către bancă. În cazul cardului de debit, contravaloarea biletului este blocată, iar comercianţii o pot deconta în termen de 30 de zile.
Lista rămâne deschisă … Dacă mai aveţi sugestii, lăsaţi un comentariu ţinând cont de numeroatarea acestora în continuare celor de mai sus. Mulţumesc!
Mai jos sunt listate câteva site-uri româneşti de pe care puteţi cumpăra bilete de avion:
www.paravion.ro
www.airtickets.ro
Site-uri orientate strict pe segmentul low-cost:
www.flypod.ro
www.zborplacut.ro
www.flaps.ro
Site-uri unde se pot face doar rezervări:
www.rezerevarebileteavion.ro
www.bursabileteavion.ro
Voi ce alte servicii aţi mai folosit şi ce probleme aţi întâmpinat?
Pentru a afla de noi oferte şi preţuri speciale la bilete de avion sau ştiri din aria zborurilor comerciale, puteţi urmări site-urile de specialitate sau blogul specializat, airclicks.net, blog în spatele căruia se află jurnalistul Cristian Curus.
Nou pe blog: Ce trebuie să ştiţi când cumpăraţi bilete de avion online?: Nu de puţine ori s-a întâm.. http://bit.ly/1E24t
via uberVU
Buna, Vreau sa semnalez si wwww.fly-go.ro.
Multumesc!
Booking fee/ service fee este taxa pentru serviciul de rezervare prestat de catre agentie. Practic, aceasta este suma efectiva cu care ramane agentia de turism dupa vanzarea biletului si plata costurilor catre compania aeriana.
Acestea variaza in functie de agentie si de dificultatea traseului dorit de catre client. Practic, este costul muncii agentului.
Taxele enumerate in articol sunt din categoria “banking fee” si trebuie stipulate clar in oferta, de asemenea.
Salut, Alin!
Mulțumesc pentru vizită și pentru completări. Sunt bine-venite!
O săptămână ușoară.