Pentru cei ce caută informaţii despre locuri de cazare, obiective turistice şi entertainment, World Wide Web este ca un crater în interiorul căruia se găsesc alte cratere mai mici: informaţii mai detaliate despre festivalurile de operă şi ofertele turistice pe pieţele de nişă, informaţii despre agroturismul în regiuni nu prea cunoscute sau informaţii despre modalităţile diferite de cazare (ex. pousadas în Brazilia sau Portugalia, mai exact conace, mănăstiri, palate sau mori de apă amenajate astfel încât să poată fi folosite ca unităţi de cazare). Concluzia e că e destul de dificil pentru utilizatori să acceseze ultimele informaţii, la fel şi pentru interpretarea acestora şi conectarea lor la ofertele făcute de turoperatori.
În acest context, un rol important îl joacă sistemele semantice de căutare pe internet sau agenţii inteligenţi de căutare în baze de date.
Sistemele semantice au ca scop conectarea informaţiilor incomplete pentru a diminua dificultatea în căutarea şi înţelegerea sursei informaţiei, facilitând astfel accesul surferilor la ofertele turistice. În cadrul sistemelor semantice, cunoştinţele despre sensul şi însemnătatea resurselor web sunt stocate ca date (meta-data) ce pot fi procesate de către calculator. Serviciile pentru găsirea, integrarea şi conectarea informaţiilor sunte bazate pe descrieri semantice.
Mai pe înţelesul tuturor: la o căutare după termenii vacanta la Sinaia in vila de 3 margarete cu flori galbene la geam o să fie listate toate vilele cu locuri disponibile şi flori galbene la geam, fie ele listate în directoarele specializate sau menţionate pe bloguri sau reţele sociale, forumuri etc. Puzzel-uri de informaţie vor fi puse cap la cap, pentru ca în final utilizatorul să găsească fix ceea ce doreşte. Vezi recenta facilitate a Google care pune la dispoziţia utilizatorului rezultate relevante din reţelele sociale. E un prim pas spre web 3.0.
Agenţii inteligenţi (softbots, knowbots, bots) joacă un rol important în procesul de comerţ electronic, în general, şi în cel de turism electronic, în particular, oferind asistenţă în căutarea pe internet, ajutând potenţialii consumatori de servicii turistice să facă comparaţii între ofertele turistice sau anunţând automat utilizatorii asupra unor evenimente recente. Prin intermediul reţelelor intranet, internet sau extranet, aceştia asistă la localizarea şi filtrarea datelor din diverse baze de date, acordând o mare atenţie detaliilor înainte de a extrage cele mai concludente date. După cum am mai spus, economisesc timp prin impactul pe care îl au asupra deciziilor consumatorilor.
Printre cei mai cunoscuţi agenţi inteligenţi se numără browserele, motoarele de căutare şi RSS reader-ele.
Web-ul semantic sau web 3.0 îşi va pune în totalitate amprenta asupra etapei de e-informare.
Momoway Business Searcher (motor semantic de cautare) va ofera posibilitatea de a alege dintr-o gama larga de evenimente internationale (targuri, expo, etc.), si sa va gasiti cazare in vecinatatea evenimentului respectiv. De asemenea puteti sa va gasiti potentiali parteneri de afacere si va listati produsele.
cu stima,
adrian
@adrian, cred că ne încurcăm în termeni
E cam dubios să numeşti site-ul de mai sus un motor semnantic de căutare, când el nu este decât un simplu director de firme.
Ce stadiu ziceai că e? Beta? Nu cumva e un pre-alfa?
ai dreptate, fiecare inceput e dificil..
din cate am inteles eu (engleza mea fiind in stadiul pre-alfa), site-ul foloseste categorii semantice pentru rezultate de cautare mai precise.
cu stima,
adrian