Cum am ajuns “coautor” al unor articole de specialitate

Fiind prea conştiincios şi focusat pe un anumit domeniu, mi-am dat toată silinţa să fac o lucrare de diplomă cât mai completă în cele 40 de pagini ce se impuneau în urmă cu 4 ani. Este vorba de lucrarea de diplomă cu numele “De la turismul de agenţie la “e-Tourism”, lucrare pe care am pregătit-o şi susţinut-o în 2006, la sfârşitul celor 4 ani de studenţie. Multe din subiectele tratate în lucrarea respectivă se regăsesc pe blogul acesta, iar un sumar este prenzent pe Wikipedia, din ianuarie 2007.

De curând, am constatat că materialul pregătit de mine e subiect de articole de specialitate apărute în publicaţii ca Revista Amfiteatru Economic şi Analele Universităţii din Craiova.

Un prim articol cu titlul Turism şi e-commerce a apărut în numărul 21, din ferbruarie 2007, al Revistei Amfiteatru Economic; îl puteţi parcurge mai jos:

În capturile de ecran ce pot fi vizualizate în continuare, am identificat textul din lucrarea de diplomă ce se regăseşte ca atare în articolul menţionat mai sus; ultima captură de ecran este de pe site-ul Revistei Amfiteatru Economic şi spune totul:

Subiectele ce se regăsesc în acest articol au fost dezbătute de mine în posturile de aici şi aici.

Cel de-al doilea articol cu titlul Electronic tourism a fost publicat în Analele Universităţii din Craiova ­- Seria Ştiinţe Economice, volumul 2, din 2008:

Capturile de ecran prezintă textul în ordinea în care apare în articolul de mai sus:

Ideile menţionate în articolul de mai sus pot fi comentate în posturile referitoare la etapele de  e-informare, e-rezervare, e-plată sau aici.

Pe de-o parte mă bucură faptul că lucrarea mea este apreciată ca şi conţinut, dar pe de altă parte mă oftic că am contribuit la creşterea recunoştinţei/reputaţiei unor cadre universitare de la care se presupune că generaţii de studenţi au ce învăţa. Nu m-ar fi deranjat apariţia textelor respective în cine ştie ce articole, atâta timp cât mi s-ar fi adus la cunoştinţă acest lucru şi s-ar fi menţionat cu caractere minuscule şi numele meu ca şi coautor.

Surprinzător, există dovezi că lucrurile se pot face fără ca nimeni să se simtă exclus, în limitele bunului simţ şi al eticii, drept dovadă stă articolul pe care vi l-am adus la cunoştinţă în postul anterior, articol pe coperta căruia apare şi un student absolvent. Nu îmi rămâne decât să îmi scot pălăria în faţa cadrelor universitare de la Universitatea Babeş Bolyai, din Cluj-Napoca.

P.S. Cu postul de faţa n-am vrut decât să vă arăt că ştiu să fac embed de pe slidshare.net şi photobucket.com 🙂

Total
0
Shares
0 comments
  1. Ai mare dreptate cand afirmi: “mă oftic că am contribuit la creşterea recunoştinţei/reputaţiei unor cadre universitare”, asa este; cu siguranta acei indivizi au profitat de materialul tau. Insa sunt cai de atac, poti sa’i atentionezi (din pacate doar unul iti ofera sansa contactului ************2@yahoo.com) sau poti sa sesizezi Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, respectiv Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare (C.N.A.T.D.C.U.) pt a face cunoscut cum stiu sa se “documenteze” unii dintre cei de la care “generaţii de studenţi au ce învăţa”.

    1. @civasy: Sincer să fiu, nu vreau să discreditez într-atât de mult, cum sugerezi, cei doi autori. E suficient ce am scris aici. În fond şi la urma urmei, eu am primit o notă de trecere şi o specializare pe lucrarea respectivă. E şi normal să reacţionez aşa cum am făcut-o din moment ce, spre depsebire de alţi absolvenţi, chiar am muncit la lucrarea respectivă şi nu am luat nimic de-a gata. Sunt câteva luni de documentare acolo, documentare pe care am extins-o pe acest blog.
      P.S. Cum se face că tu, un “istoric”/susţinător al cadrelor universitare şi al economiştilor vremii, judecând după articolele de pe Wikipedia :), cauţi să agiţi lumea împotriva lor? (Ia-o ca pe o glumă şi nu ca pe o acuză)
      @DP: Aveţi deptate. Informaţia preluată de pe Wikipedia e publică conform condiţiilor Wikipedia. Şi eu am dat-o domeniului public cu bună ştiinţă. Am afirmat cele din postul de mai sus în condiţiile în care lucrarea a fost predată şi în format electronic … şi de aici suspiciunile.
      Totuşi, întrebare pe care o ridic eu e următoarea: cum se face că în mediul academic românesc nu s-a pus niciodată problema calităţii materialelor de pe Wikipedia care iau naştere din înţelepciunea maselor cu sau fără pregătire pentru o documentare ca atare, lucru dezbătut pe larg în spaţiul virtual?
      Google a făcut prima mişcare în această privinţă şi a pus bazele Knol, un wiki scris de specialişti în varii domenii.
      O zi bună amândurora!

  2. Imi cer scuze, dar la bibliografie este trecut site-ul Wikipedia de unde am luat definitii legate de tema e-tourism, nefiind o specialista in domeniul IT! Din pacate, (pentru ca nu ma pricep prea mult la acest domeniu al calculatoarelor) nu am gasit numele domnului si sursa (lucrarea) dansului, pe care le-as fi trecut cu siguranta la bibliografie!
    De asemenea, domnul spune ca a postat informatia in ianuarie 2007, in conditiile in care pentru numarul din februarie al revistei autorii trebuie sa trimita articolele din noiembrie (2006)!
    Nu in ultimul rand, banuiesc ca articolul a fost acceptat pentru cercetarea facuta si nu pentru definitii!
    Cu parere de rau pentru situatia creata si
    Cu deosebit respect,
    D. POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Cum se evită greşelile frecvente de pe (semi) site-urile de turism

Next Article

Implicaţiile turismului electronic pentru turoperatori

Related Posts
Total
0
Share