Râşnov

Râșnov

Info: Site-ul oraşului Râşnov

Pentru mulţi dintre noi Râşnov este doar un nod rutier între staţiunile de pe Valea Prahovei şi Braşov sau culoarul Rucăr-Bran (Bran, Zărneşti, Dâmbovicioara etc.) şi un loc de popas pentru ~2 ore cât sunt necesare pentru a vizita Cetatea medievală Râşnov.

Intrarea în oraş, cea dinspre Pârâul Rece, te sperie cât de cât datorită caselor dărăpănate, dar totuşi cu antene satelit, şi populaţiei de rromi care îşi face veacul în această zonă. Scurtul slalom spre cetate începe, de asemenea, printre blocuri ce nu diferă mult de cele din cartierele mărginaşe ale Bucureştiului, ca Ferentari.

Să nu ne lăsăm totuşi furaţi de peisajul mărginaş, ci mai bine ne păstrăm pentru arhitectura săsească ce se remarcă mai spre centrul oraşului. Porţi mari dau direct în străzile mărginite direct de pereţii viu coloraţi ai caselor.

Cetatea Râşnov veghează asupra oraşului ale cărui acoperişuri îşi expun ţiglele roşiatice ca într-o însiruire de piese de domino deja culcate la pământ.

Tot în Râşnov pot fi vizitate două biserici ce datează de la 1384 (Biserica ortodoxă Sf. Nicolae), respectiv de la 1200 şi, sec. XIII (Biserica Evanghelică), cea din urmă vizibilă de pe zidul nord-estic ale cetăţii.

De asemenea, oraşul nu duce lipsă nici de evenimete ce pot atrage turiştii precum Zilele Cetăţii, Sărbătoarea Rozelor, Curtea Comedianţilor, Festivalul Istoric Academic În Numele Trandafirului şi Festivalul de Film Istoric. Aceste evenimente au fost promovate şi în cadrului Târgului Internaţional de Turism Holiday Market, Râşnovul fiind singurul oraş din provincie promovat în cadrul târgului.

În 2009, la Râşnov a început construcţia a trei trambuline pentru sărituri cu schiurile, care vor fi dotate atât pentru sezonul de iarnă, cât şi pentru cel de vară. Sponsorul princiapal este OMV, partenerul Federaţiei Române de Schi-Biatlon.

În 2010, în apropiere de Râșnov, a fost deschisă publicului Peștera Valea Cetății (cunoscută ca și Fundata).

Oraşul este atestat documentar de la 1331, ca un târg în care trăiau meşteşugari organizaţi în bresle şi ţărani liberi, deşi originile sale se întind până în perioada daco-romană, mărturie stând rămăşiţele aşezării geto-dacice Cumidava.

În secolul al XX-lea, Râşnovul s-a remarcat prin faptul că aici s-a deschis prima uzină electrică din Ţara Bârsei (1911). A intrat în circuitul turistic ca şi staţiune climatică în martie 1929, prin decizia 54678/1929 a Ministerului Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale şi în baza Procesului verbal al Comisiunei balneo- climatică nr. 41/ 28 martie 1929. Statutul a fost pus în umbră de procesul de industrializare derulat sub regimul comunist.

~~~

Adrese şi informaţii utile

Gara Râşnov
505400 Râşnov, Jud. Braşov
România
Tel.: +40 (268) 410 233
Vezi curse de autocare ce tranzitează Râşnovul

Centrul de Informare şi Dezvoltare a Turismului
Clădirea Ocolului Silvic
Str. Republicii, Nr. 13
505400 Râşnov, Jud. Braşov
România
Tel mobil: 004 0730 933 005
Web: www.primariarasnov.ro
Email: rasnov@brasovturism.com

Policlinica Râşnov
Str. Izvor, Nr. 2
505400 Râşnov, Jud. Braşov
România
Tel.: +40 (268) 230 123

Poliţia Râşnov
Str. Brazilor, Nr. 11
505400 Râşnov, Jud. Braşov
România
Tel.: +40 (268) 230 333
Fax: +40 (268) 231 127

Total
0
Shares
6 comments
  1. Pingback: e-Turism Bref (15) | Ghid Turistic Digital 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Vulcanii Noroioşi

Next Article

Cetatea ţărănească Râşnov

Related Posts
Total
0
Share