Virtual Romania

Nu este vorba de site-ul Virtual Romania, o iniţiativă de promovare a României cu accent pe zonele şi oraşele cele mai cunoscute, ci despre proiectul de cercetare al Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Ovidius, din Constanţa,  un proiect în care îşi mai pun amprenta muzee, firme şi reţele de realitate virtuală din ţară şi străinătate.

Iniţiativa Virtual Romania înglobează 4 proiecte de cercetare, toate în domeniul realităţii virtuale şi toate interconectate şi având ca scop valorificarea patrimoniului istoric şi cultural al Dobrogei şi introducerea lui în circuitul turismului virtual, după cum se specifică în raportul de cercetare al facultăţii pentru perioada 2007 – 2009 (.pdf, pagina 2).

Cele 4 proiecte din cadrul iniţiativei Virtual Romania sunt:

  • UTilizarea realităţii virtuale în recOnstituirea Multimodală 3D a site-urilor IStorice (acronim TOMIS), proiect finanţat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării;
  • Venus la Dunărea de Jos, Moştenirea cultural – istorică  – sursă de învăţare şi inspiraţie pentru o dezvoltare comunitară armonioasă – un proiect Phare CBC 2005, România-Bulgaria;
  • EMULACTION: Environnement MULtimodal pour Activités Coopératives Transnationales de formatION, un proiect Fonds Francophones des Inforoutes;
  • Entertainment and culture, un proiect al Reţelei de Excelenţă în Aplicaţii ale Realităţii Virtuale şi Mediilor Virtuale – INTUITION

Din cele 4 proiecte enumerate mai sus, 2 au ieşit mai mult în evidenţă în ceea ce priveşte promovarea patrimoniulu cultural-istoric al Dobrogei: TOMIS şi Venus la Dunărea de Jos.

TOMIS 3D

Proiectul urmăreşte o incursiune virtuală în Cetatea Tomis, prin care se vor facilita e-vizitele prin site-uri arheologice ce din ruine se transformă în aşezări locuite animate de caractere virtuale (avataruri) ce se plimbă şi trebăluiesc în decor, unele dintre acestea putând chiar interacţiona cu e-vizitatorii.

Cel mai mediatizat obiectiv în cadrul proiectului este Edificiul Roman cu Mozaic din Constanţa.

Video: Claudiu Ionuţ Cherciu*

*Claudiu Ionuţ Cherciu este unul din membrii echipei desemnate câştigătoare pentru realizarea design-ului unei staţii spaţiale, Dacia’s, în cadrul concursului Space Settlement Design Contest 2008, organizat de către NASA, şi unul din colaboratorii Facultăţii de Matematică şi Informatică în proiectul Virtual Romania.

Reconstituirile virtuale permit vizitele în locuri inaccesibile încă publicului larg, locuri neintrate în circuitul turistic istoric precum mormântul pictat din Constanţa.

Video: Claudiu Ionuţ Cherciu

Rezultatele proiectului vor fi puse la dispoziţia publicului în august 2010, în cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, unul din partenerii proiectului. Un aport important în proiect îl au şi Universitatea Transilvania din Braşov şi NRTech Braşov.

Conform informaţiilor furnizate de către decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică, prof. dr. Wladimir – Georges Boskoff, pentru Ziua de Constanţa, reconstituirile fac parte dintr-un proiect mai amplu, care cuprinde recrearea tridimensională şi a cetăţilor Histria, Capidava şi Adamclisi.

Cum Capidava face subiectul unui alt proiect de reconstituire virtuală, de care se ocupă firma Expertissa Constanţa, mă întreb dacă există vreo legătură între acestea, deşi judecând după sursele de finanţare, mă îndoiesc.

Imperiul roman renaşte în era 3D [via Alex Rădescu]

Nici civilizaţia dacică nu este ignorată când vine vorba de reconstituiri virtuale materializate în reconstituiri statice ca Colonia Dacica Sarmisegetuza (vezi aici imagini) sau sanctuarele dacice.

Venus la Dunărea de Jos

Este un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Phare CBC 2005, România – Bulgaria, în care sunt implicate următoarele muzee: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, alături de partenerii bulgari – Muzeul Regional de Istorie Rouse, Muzeul de Istorie Dobrich, şi de partenerii români – Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, Olteniţa, Muzeul Callatis, Mangalia, Muzeul Teohari Antonescu, Giurgiu şi Universitatea Ovidius, Constanţa.

Proiectul a fost materializat ca o expoziţie itinerantă, timp de 21 de zile, în vara lui 2008, în fiecare din oraşele participante din România (Constanţa, Mangalia, Olteniţa, Giurgiu) şi Bulgaria (Ruse, Dobrici), ce a fost scoasă în evidenţă prin tehnici muzeistice moderne (reconstituirea virtuală a vieţii de familie şi de societate, reconstituirile statice şi prezentarea dinamică).

Vezi şi Expoziţia itinerantă „Venus la Dunărea de Jos”, vernisată la Rousse

Concluzii

Pe zi ce trece, reconstrucţiile virtuale devin din ce în ce mai populare şi în spaţiul virtual românesc şi nu numai. Administraţiile locale (prin muzee şi alte instituţii coordonate de acestea) adoptă astfel de proiecte pentru promovarea patrimoniului cultural şi istoric. Ca dovadă sta multitudinea de reconstrucţii ce ies la lumină pe zi ce trece (vezi reconstiruiri.ro).

Total
0
Shares
0 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Parcul Natural Piatra Craiului

Traseu uşor de iarnă prin Prăpăstiile Zărneştilor

Next Article

Google şi Turismul: Provocarea publicităţii şi vânzărilor în mediul online

Related Posts
Total
0
Share