Vulcanii Noroioşi

Clisura Dunarii, aproape de Moldova Noua, Judetul Mehedinti
Ultimele evenimente pe:

Din păcate, nu îmi mai aduc aminte când am vizitat Vulcanii Noroioşi. Să fi fost prin 2008-2009, judecând după starea drumului care era ca în palmă, proaspăt asfaltat.

Cei ce vă încumentaţi cu maşina până acolo, via Buzău, ţineţi pe DN10 în direcţia Braşov, până la km 18, loc în care intraţi în satul Sătuc unde urmează să faceţi dreapta spre Berca. De aici şi până la rezervaţia amenajată, Pâclele Mici (45°21′30″N, 26°42′46″E), mai sunt undeva în jur de 10 – 12 km.

Cei ce preferă aventura pe drumurile patriei pot încerca varianta microbuzul din autogara XXL din Buzău sau, de ce nu, autostopul, de oriunde ar veni.

În apropierea rezervaţiei există un loc generos de parcare, aşa că vă puteţi lăsa maşina fără grijă (cu frîna de mână trasă, totuşi, pentru că este înclinat), în timp ce vă dezmorţiţi picioarele cu paşi normali, apăsaţi, nu ca pe lună, săltăreţi, deşi locul arată selenar.

Cum zona Pâclele Mici e situată pe un platou, cam bate vântul aşa că e indicat să aveţi la voi un polar sau o bluză măcar, aşa, de control :).

După ce plătiţi intrarea în rezervaţie, vă puteţi plimba în voie printre conurile ce bolborosesc, aducând la suprafaţă bulbuci din adâncuri ce eliberează, chiar sub nasul vostru de nu sunteţi atenţi, metan.

Vulcanii Noroiosi_6 Vulcanii Noroiosi_5

Aerul nu este atât de concentrat în metan, iar curenţii de aer nu sunt aşa de puternici încât să ridice gazul în atmosferă unde să fie apris pe timp de furtună generând fulgere. Acest lucru este reprezentativ doar pentru zona Maracaibo, America de Sud (or mai fi şi alte zone cu astfel de fenomene, dar eu nu am citit încă despre ele). Încetaţi să visaţi, aţi greşit decorul! 🙂

Vulcanii Noroiosi_4 Vulcanii Noroiosi_2

Fenomene (erupţiile de nămoluri) ca cele din rezervaţia Vulcanii Noroioşi se produc frecvent în zona Subcarpaţilor, dar se întâlnesc şi în dealurile Transilvaniei (la sud de Haşag, lângă Ocna Sibiului, la Bazna (Jud. Sibiu) sau la Homorod (Jud. Harghita)), precum şi în unele locuri din Moldova unde sunt numiţi gloduri sau ochiuri de gloduri.

Vulcanii noroioşi din această zonă au fost descoperiţi în anul 1867 de francezul H. Cognard, în timpul nor prospecţiuni petroliere, zona din jurul vulcanilor fiind una din cele mai vechi zone petroliere din România. Citeşte mai multe pe evz.ro.

Dacă nimeriţi în timpul verii, abţineţi-vă de la distracţii gen toboganul de nămol. Vă puteţi răcori cu o îngheţată de la magazinul pensiunii Vulcanii Noroioşi din imediata apropiere. 🙂

Ca să păstrez totuşi o legătură cu profanul urban, menţionez aici câţiva artişti care şi-au filmat clipuri pe la Vulcanii Noroioşi: Ombladon (clip video Noapte bună, Bucureşti!), Inna, Fizz (clip video Apasă pedala). Vezi şi articolul din Adevărul.

În apropiere de Vulcanii Noroioşi, pe Valea Slănicului, pot fi admirate flăcările vii, dar despre acest subiect într-un post viitor.

Adrese utile:

Autogara de Nord (Autogara XXL)
Bd. Unirii (Micro 3), Nr. 303
Cod Poştal 120005, Buzău, Jud. Buzău
România
Contact: 0238 716 700

Pensiunea Vulcanii Noroioşi (2 margarete)
Cod Poştal 127035, Berca, Jud. Buzău
Vulcanii Noroioşi, Pâclele Mici
România
Contact: 0722 623 021

Vezi detalii transport şi cazare aici.

Total
0
Shares
5 comments
  1. Programul microbuze catre Vulcanii Noroiosi cu plecare din Autogara Nord Buzau este:
    – de Luni pana Vineri: 10:00 si ora 13:00
    – Duminca doar cel de la ora 13:00

    Ajunge in aproximativ 40 de minute la Vulcanii.
    Microbuzul nu te lasa exact la Vulcanii. Se poate merge pe jos. Nu este o distanta mare. Aproximativ 1 km.

    Pentru intoarce in Buzau exista o plecare la ora 15:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Google şi Turismul: Provocarea publicităţii şi vânzărilor în mediul online

Next Article

Râşnov

Related Posts
Total
0
Share