Iată că s-a făcut o săptămână de când ne-am întors din scurta ieșire pe litoralul românesc. O scurtă ieșire de o săptămână, pe care am dedicat-o în mare parte odihnei, nedorind să repetăm experiența de anul trecut, când am mers în Turcia și am vizitat tot ce se putea, întorcându-ne acasă mai obosiți decât atunci când ne-am dus acolo. Recomandarea mea e următoarea: dacă doriți să mergeți în Turcia pentru odihnă și excursii, optați pentru un concediu de 2 săptămâni.
Năvodari a fost atestat documentar în anul 1421 sub numele de Caracoium, nume ce derivă din cuvintele turcești kara și koyum ce împreună se traduc Oaia Neagră, nume ce a fost schimbat în Năvodari în anul 1927, localitate ce va fi cunoscută ca și comună în 1932. Statutul de oraș l-a obținut în 1968, având în subordine localitatea Mamaia Sat sau Năvodari Sat. Numele de Năvodari ne duce cu gândul la faptul că principala îndeletnicire a locuitorilor săi era pescuitul la năvod, însă, o dată cu construirea Uzinei de superfosfat și acid sulfuric în 1954, se deschide drumul către industrializarea zonei.
Revenind la Năvodariul contemporan mie, pot spune că primul contact cu acest punct de pe hartă l-am avut pe când eram un învățăcel în clasele primare și ai mei m-au trimis în tabăra de aici. Evident, între timp totul s-a schimbat și iată-mă încercând să îmi identific aminitirile prin colțul ăsta de țară.
Foto: rayuela12000
Trebuie să menționez că noi nu am stat în Năvodari (N 44.3229577 E 28.6103404), ci în Năvodari Sat, practic zona ce se întinde între Năvodari și Mamaia, zonă în care în ultima perioadă au început să se construiască vile și pensiuni ce vor acoperi oferta de cazare litoral în sezon și extrasezon, la prețuri mult mai accesibile decât în stațiunea Mamaia. Sau, dacă aș fi trendinez, aș putea spune că am stat în Mamaia Nord. 🙂
Ce mi-a plăcut în Năvodari Sat a fost faptul că încă mai există plajă. Și spun asta pentru că încă mai poți sta liniștit pe prosopul tău, fie mai aproape de apă, fie mai aproape de marginea plajei, lângă pădurice (aștept oameni avizați pentru a identifica flora de aici), fără a fi agasat de distribuitorii de șezlong-uri ce îți taie elanul spunându-ți că aici e plajă privată și ori închiriezi șezlong ori te cari. Și, pe lângă faptul că mai există plajă, mai e și curată, chiar dacă nu e în administrare privată.
Singurii dăunători sunt grătarangii ce se adăpostesc în pădurice, aproape de plajă. Pentru a împăca pe toată lumea, eu cred că ar fi indicat de amenajat zone de grătar în liziera pădurii, spre plăjă, cu spațiu verde unde oamenii se pot relaxa la un mic și răcori la o baie în mare. De fapt, nu știu cât ne mai putem răcori în mare, având în vedere că apa mării ajunge și până la 25 de grade Celsius în zilele călduroase.
CITEȘTE ȘI: Progres la superlativ pe litoralul românesc
Și dacă tot am pomenit de zilele călduroase și apa caldă, aș dori să menționez și faptul că toate acestea atrag, în apele puțin adânci de la mal, pești de talie mică; am văzut chiar și pui de calcan (posibil limbă de mare sau cambulă), specie pe care tot călcai acum 11 ani, pe 11 august 1999, în dimineața de dinaintea eclipsei de Soare. A, și să nu uităm de mediatizatul dragon de mare, care, după speciile de păienjeni ce au invadat litoralul acum 3 ani, te face să crezi că avem încă plaje sălbatice.
Calcan în apele mici de pe plaja Mamaia, august 1999
Revenind la plajă, plaja din lungul Năvodari Sat este o plajă plină de melci și scoici de toate felurile, în special cele din familia Pectinidae, albe și bombate, plus scoici lunguiețe, cu cochilii în straturi. Dată fiind situația, eu vă recomand să mergeți pe plajă și în apă (deși aici scoicile sunt doar la mal) cu botoși de scufundare, ce pot fi cumpărați la prețuri accesibile de la magazinele de profil. Vă vor fi utili și dacă intenționați să mergeți pe plajele turcești cu ape populate de arici de mare sau pe cele grecești, pietroase. Dar să fim serioși … ce farmec mai are plaja fără scoici?
CITEȘTE ȘI: Două lucruri bune (dar nu prea) pe care le-am văzut pe litoral
Și dacă sunteți ahtiați după dușurile cu eultraviolete, mai bine vă abțineți … o să ajungeți ca racii. Noi am mers la plajă două ore dimineața (9 – 11) și după ora 16.
CITEȘTE ȘI: Unde mănânci dacă ești cazat în regim de demipensiune/mic-dejun la Phoenicia Holiday Resort
Iar dacă vă plictisiți de plajă, nu vă rămâne decât:
- să dați o fugă prin stațiunea Mamaia și să vă aciuați la una din terasele din lungul plajei, să vă plimbați cu telegondola sau să vă bălăciți la Aqua Magic; pentru orientare folosiți platforma online mamaia360°;
- să vizitați Acvariul, Delfinariul, Planetariul, Edificiul roman cu mozaic (vă puteți face o idee despre ce puteți vedea la edificiul roman, facând o vizită virtuală), Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Muzeul Mării, Farul Genovez, Muzeul Marinei Române, Muzeul de Etnografie și Folclor și alte muzee din Constanța;
- să dați o fugă pâna la Corbu (~ 6 km la nord de Năvodari);
- să dați o fugă până la ruinele romano-bizantine (cetatea Zanauarda) de la Capul Midia;
- să luați lecții de kitesurfing pe plaja H20;
- să vă planificați trasee și să vizitați cetățile dobrogene (citește și despre reconstrucția virtuală a trei cetăți dobrogene) și mănăstrile din nordul și sudul Drobrogei (Mănăstirea Peștera Sf. Andrei și Mănstirea Dervent) sau celelalte stațiuni de pe litoralul românesc.
Noi am ales să vizităm monumentul Tropaeum Traiani și cetatea de la Adamclisi, precum și Mănăstirea Peștera Sf. Andrei despre care voi povesti în articole separate.
În mare, am avut parte de vreme frumoasă, chiar dacă nopțile a mai plouat și diminețile adia vântul. Nu luați în calcul aceste aspecte, bronzul se prinde fie că adie vântul sau e înnorat. Dacă luăm în calcul invazia de dragoni de mare, deși nu mai e cazul întrucât s-au schimbat curenții ce îi indemnau spre apele mici de la mal, păienjeni, țânțari sau alte insecte (în zona păduricei de lângă plajă), plus faptul că vă puteți zgâria strabătând păduricea pentru a ajunge la plajă, am putea spune că plaja din Năvodai Sat e un paradis care zgârie, mușcă sau înțeapă (notă: metafora e o adaptare după titlul unei emisiuni difuzate la începuturile PRO TV-ului, dacă nu mă înșel, prin intermediul căreia se promova Cheile Nerei – Nera, un paradis care zgârie, mușcă sau înțeapă.)
Postul de față este înscris într-un concurs organizat de pensiuni-vile.ro.
~~~
Informații utile:
Acces pe cale rutieră:
- cu mașina personală fie pe A2 până la Cernavodă, iar de acolo prin Medgidia până în intersecția cu șoseaua DN 22 spre Tulcea; în localitatea Lumina se face dreapta spre Năvodari (~7 km; notă: imediat ce ieșiți din Lumina se face un drum semiasfaltat către stânga, pe care e de preferat să îl ocoliți dacă aveți mașini joase, deși ajunge tot în Năvodari; mergeți înainte pe șoseaua ce la un moment dat va merge în paralel cu malul lacului Tașaul), fie pe drumul București – Afumați – Urziceni – Slobozia – Hârșova – Vadu Oii (drum ce poate fi parcurs și cu bicicleta) – Lumina etc.;
- cu maxi-taxi pentru Constanța cu plecare la fiecare 40 minute din intersecția Str. Mircea Vulcănescu cu Str. Dinicu Golescsu (în apropiere de Gara de Nord); stația finală e la Gara Constanța, de unde luați microbuzul nr. 23 către Năvodari, microbuz ce circulă la fiecare 10 minute și pentru care trebuie să aveți pregătiți vreo 4.5 RON sau mașina 101 (iată că e bun și tpu.ro la ceva 🙂 ); vezi și alternative.
Accesul pe cale feroviară se face pe ruta feroviară București – Constanța (prin Fetești și Medgidia). Gara Năvodari este operațională doar pentru trenurile de marfă și pentru un automotor ce transportă muncitori.
Gara Constanța
Piața Victoriei, Nr.1
900273, Constanța
Jud. Constanța
România
Tel.: 0241 666 952 / 0241 614 950
Cazare pentru iubitorii de natură
Camping Hanul Piraților
Sos. Mamaia – Năvodari
905750, Năvodari
Județul Constanța
România
Tel.: 0241 831 454
Email: hanulpiratilor@gmail.com
Șos. Mamaia – Năvodari
Năvodari
Județul Constanța
România
Tel./Fax: 0241 831 108
Mobil: 073 06 64 10
Email: reception@camping-s.ro / camping@camping-s.ro
Camping Lebăda
Șos. Mamaia – Năvodari
Năvodari
Jud. Constanța
Tel. mobil: 0722 801 336 / 0721 195 303
Vezi mai multe campinguri între Mamaia și Năvodari (clubrv.ro). Pentru alte unități de cazare vezi secțiunea Vacante la Navodari de pe site-ul Primăriei Năvodari.
Năvodari, Năvodari Sat, Mamaia (calatoruldigital.ro)
via uberVU