Cum să scrii o lucrare de licenţă despre turismul electronic fără a fi acuzat de plagiat

Pentru că în aproximativ 2 săptămâni încep cursurile în cadrul majorităţii facultăților, mă simt dator să ies la rampă cu o precizare legată de conținutul existent pe blogul de față și interesul studenților din anii terminali față de domeniul turismului electronic ca subiect pentru lucrările de licență.

Analizând statisticile de trafic, am observat că materialele publicate de mine aici, pe blog, fac subiectul unor posibile lucrări de licență. Așa cum este menționat și în secțiunea Netichetă, textele și imaginile de pe acest blog îmi aparțin și țin cu tot dinadinsul să mi se acorde credit pentru ele. Dacă online, pentru scurte fragmente sau imagini de pe blog, se poate face acest lucru printr-un link sau comentariu, offline am rugămintea către cei ce cred că pot folosi materiale de  pe acest blog (în viitoarele lucrări de licență) de a mă contacta via email, pentru a mă înștiința de acest lucru și a stabili dacă cedez dreptul sau nu asupra materialelor publicate într-un fel sau altul.

Dacă în primă fază vă sună dur mersajul, aflați că puteți avea de câștigat de pe urma sincerității voastre 🙂 Nu sunt de acord să preluați ca atare idei expuse aici fără acordul meu expres. Sunt lucruri gândite de mine, sunt articole muncite, sunt nopți și zile pierdute pentru formarea mea ca blogger pe această nișă.

În momentul în care voi descoperi o abatere, o voi expune fără ezitare pe blog și voi sesiza celor în putere să o judece. Da, sunt dispus să îmi pierd timpul cu datul de mail-uri pe la decanatele facultăților :), anunțând faptul că cineva folosește materiale de pe acest blog și e posibil să nu citeze sursa, asumându-și ideile altuia.

Pentru o lucrare decentă despre turismul electronic urmaţi sfaturile următoare:

1. În primul rând, dacă nu aveţi treabă cu online-ul, messenger-ul fiind singurul instrument care vă leagă de internet, nici să nu vă treacă prin cap să abordaţi un asemenea subiect: s-ar putea să nu treceţi peste site-urile rudimentare pe care sunt afişate pensiuni şi aşa mai departe.

2. Nu confundaţi turismul electronic cu turismul virtual. Sunt două concepte diferite. Pe scurt, turismul electronic presupune mijloace de promovare, rezervare şi plată în mediul electronic, pe când turismul virtual presupune reconstrucţii virtuale (vedeţi aici şi aici alte exemple) ale obiectivelor turistice în care vizitatorii pot fi introduşi prin intermediul unor echipamente speciale. Ca bonus faceţi o analiză pe lucrarea Analiza pieţei virtuale a turismului din România şi daţi-vă seama ce nu e în regulă.

Foto: Guidon

3. Faptul că înşiraţi nişte idei în 40-50 de pagini, nu înseamnă că aţi făcut o lucrare de pus în ramă. Faceţi analize pe baza comportamentului consumatorului de servicii turistice online, faceţi sondaje online (vedeţi exemplele de aici şi aici), deschideţi grupuri de discuţii şi încercaţi să dezbateţi problemele ce vă interesează acolo, înscrieţi-vă în grupuri de discuţii din aria voastră de interes şi ridicaţi acolo aspectele ce vă interesează. Nu cerşiţi informaţia pe motiv că trebuie să pregătiţi o lucrare de licenţă, obţineţi-o constructiv de la membrii grupurilor de discuţii/forumurilor. Deschideţi un blog ce vă va servi ca suport de prezentare pentru lucrare.

4. Intraţi în contact cu companiile din domeniu folosind social media. E mai uşor ca niciodată să stabiliţi legătura. Povestiţi de ce fel de suport aveţi nevoie şi s-ar putea să găsiţi ajutor, având în vedere faptul că multe vor vizibilitare online.

5. Menţionaţi complet sursele din care vă inspiraţi. Faptul că folosiţi o informaţie de pe www.siteuldeturism.ro nu e suficient pentru o menţiune bibliografică. Corect este menţionând autorul articolului/paginii, titlul articolului/secţiunii din care luaţi informaţia, link-ul (ca în exemplul , data publicării informaţiei şi data la care a fost accesată (multe site-uri pot expira la momentul prezentării voastre, drept urmare trebuie sp fiţi acoperiţi). Un tool ajutător pentru formatul inserţiilor bibliografice găsiţi aici, iar aici indicaţii pas cu pas despre cum să citaţi o sursă web.

6. Dacă sunteţi lipsiţi de inspiraţie şi nu ştiţi de unde să începeţi, nu e indicat, dar e un început, accesaţi site-urile de referate online. Găsiţi materiale cât să vă faceţi o idee. Nu folosiţi materialele ca atare! Nici nu are rost atâta timp cât nu sunt specificate sursele, plus de asta, chiar aţi merge aşa, pe mâna oricui?

7. Nu vă lamentaţi că nu aveţi timp pentru că sunteţi nevoiţi să lucraţi. Faptul că v-aţi încumetat la o facultate e un risc pe care trebuie să vi-l asumaţi până la capăt.

8. Citaţi sursele!

Nu sunt specialist, nici nu mă declar … deşi poate am să devin cândva. Vreau doar să creez o armonie între voi şi mine. Poate ajungem chiar să colaborăm. 😉

Total
0
Shares
0 comments
  1. Zoso are aceiasi problema . Citatul sursei . Cine intelege si accepta munca celuilalt va cita sursa , cine nu intelege cu siguranta nu o va cita niciodata .
    Sunt surprins ca nu ti-ai dat seama de acest amanunt .

  2. Pe mine mă îngrijorează mai degrabă cei ce nu am nici o legătură cu online-ul și împrumută ca de la frații mai mari.
    Da, mă deranjează când cineva se folosește de munca mea, atâta timp cât eu m-am zbătut să scot ceva original pe baza experienței acumulate în timp (cu nopți pierdute și așa mai departe, ca să nu mai pun la socoteală și faptul că o fac din pasiune nu din necesitate).

  3. Pingback: Acest articol nu este despre turismul electronic în ediţiile de print ale ziarelor. Nici măcar în cele online
  4. Pingback: Cum înţeleg administraţiile publice turismul electronic. Regiunea de Vest (Banat)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Slanic, Prahova, Baia Baciului

Slănic Prahova

Next Article

Despre Webstock 2010 şi turism online

Related Posts
Total
0
Share