BANATerra: Enciclopedia electronică a Banatului

Mă bucur nespus când documentările pentru anumite posturi scot la iveală subiecte pentru alte şi alte posturi, cum este cazul celui de faţă. Pe când făceam ultimele retuşuri pentru unul din posturile legate de viziunea administraţiilor publice faţă de turismul electronic, am dat întâmplător peste o ştire ce anunţa o prezentare către public a singurei enciclopedii online a Banatului, www.banaterra.eu.

La prima vedere am avut impresia că este vorba de un site nou lasat, dar după câteva investigaţii am constatat faptul că proiectul este unul destul de vechi, fiind lansat în anul 2006 de către Duşan Baiski [Facebook | YouTube] cu sprijinul Asociaţiei Proiectul Rastko România, ce are ca scop promovarea culturii româneşti în străinătate şi viceversa.

Spre deosebire de Enciclopedia României, focusată strict pe valorile româneşti, proiectul este focusat în totalitate către regiunea istorică Banat (Banatul românesc, cel sârbesc şi cel ungar), după cum o arată concret şi numele său, BANATerra.

În ceea ce priveşte Banatul românesc, regiunea cuprinde în totalitate judeţul Timiş şi parţial judeţele Arad (transpus virtual în Enciclopedicarad), Caraş-Severin, Hunedoara, judeţe ce din punct de vedere administrativ formează Regiunea de Dezvoltare Vest, precum şi vestul judeţului Mehedinţi.

În ceea ce-i priveşte pe cei ce călătoresc, fie ei rezidenţi sau non-rezidenţi ai României, indeferent că sunt în căutare de locuri noi sau dornici să cunoască oameni, proiectul BANATerra este un foare bun ghid, cu foarte multe informaţii text, video şi audio ce vizează cele două aspecte.

Accesibil în 8 limbi străine, site-ul proiectului BANATerra cuprinde o multitudine de informaţii despre Banat, un index al localităţilor bănăţene pentru care s-au adunat informaţii de referinţă despre istoria lor şi s-au prezentat informaţii despre personalităţi marcante ale regiunii,  despre monumente sau locuri cu semnificaţii istorice, despre cetăţi, mănăstiri sau muzee. Aici puteţi vedea o listă a obiectivelor turistice din Banatul românesc, iar aici un idex al traseelor turistice în aceeaşi zonă.

Iniţiatorul proiectului colaborează cu istorici şi oameni de cultură pentru a oferi informaţii cât mai exacte, lucru ce a nominalizat proiectul în competiţia World Summit Award Global. Din punctul meu de vedere, proiectul poate fi considerat un Knol românesc nişat pe regiunea istorică Banat.

Calitatea informaţiilor oferite l-a şi clasificat, de altfel, în 2007, ca cel mai bun exemplu de e-conţinut în ceea ce priveşte e-guvernarea în România, deşi mi se pare absurd faptul că o iniţiativă privată să îşi poată aduce aportul la e-guvernare, atâta timp cât nu este susţinută în nici un fel de administraţia publică responsabilă cu reţelele de e-guvernare.

Pe final, înainte de a vă lăsa să exploraţi în voie proiectul BANATerra, vă mai aduc la cunoştinţă faptul că proiectul este popularizat şi offline prin intermediul sesiunilor de comunicări BANATerra. Găsiţi detalii în pagina dedicată de pe site-ul proiectului şi câteva înregistrări video pe YouTube (1, 2 şi 3, toate din cadrul sesiunii de comunicare organizate cu ocazia împlinirii unui an de la lansarea proiectului). Online îl puteţi adăuga la favorite pe Facebook.

BANATerra [via Ziua de Vest]

Total
0
Shares
3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Promovarea brandului turistic al României se va face și pe Facebook

Next Article

Programe de marketing afiliat pe site-urile de turism: eSKY Partner Toolkit

Related Posts
Total
0
Share