În urmă cu câteva luni, vă puneam la dispoziţie nu mai mult de 8 sfaturi (deja numărul 8 devine un web meme pe blogul de faţă!), pentru a vă face o idee în ceea ce priveşte planul de bătaie pentru un referat/o lucrare de licenţă etc. despre subiecte legate de turism electronic.
Poate nu este moral ceea ce fac, dar azi mă voi axa, fără prea multe detalii sper eu, pe sfatul numărul 6, pentru a vă ajuta încă o dată şi, de ce nu, pentru a avea un index complet al materialelor despre turismul online:
6. Dacă sunteţi lipsiţi de inspiraţie şi nu ştiţi de unde să începeţi, nu e indicat, dar e un început, accesaţi site-urile de referate online. Găsiţi materiale cât să vă faceţi o idee. Nu folosiţi materialele ca atare! Nici nu are rost atâta timp cât nu sunt specificate sursele, plus de asta, chiar aţi merge aşa, pe mâna oricui?
Şi, legat de subiect, am să menţionez cele mai răspândite titluri ce pot fi găsite la o simplă căutare pe internet. De altfel, ţin să menţionez că nu garantez pentru calitatea materialelor la care voi face referire şi nu susţin ideea preluării lor ca atare în lucrările pe care intenţionaţi să le pregătiţi.
Scurtă introducere în turismul electronic
Voi începe prin a vă aduce la cunoştinţă o lucrare cu rol de introducere în această arie a turismului pe internet şi anume Turism si Internet, Conectare, Dificultati, Vanzari. Lucrarea este disponibilă pe site-ul referatele.com, un site ce îşi îndeamnă userii să îşi aducă contribuţia cu materialele pe care le deţin. Conţinutul lucrări este accesibil în întregime, judecând după detaliile furnizate de cei ce administrează site-ul, deşi, dacă mă întrebaţi pe mine, se termină ca din topor. La fel de din topor e şi lucrarea cu titlul Distributia electronica a hotelurilor mici si a intreprinderilor turistice, practic, doar un subcapitol dintr-o lucrare mai amplă ce poate fi download-ată de pe site-ul ecursuri.ro (ca să vă daţi seama de calitatea informaţiei, ocupă un onorabil loc 5 într-un top de download la categoria turism cu 2405 accesări).
Cei doritori pot continua documentarea cu lucrarea Turismul Viitorului – E-turism, lucrare disponibilă pe site-ul regielive.ro. Download-ul acesteia este condiţionat de existenţa unor puncte în contul de utilizator. De asemenea, faptul că este o lucrare de calitate este susţinut de menţiunea că a fost susţinută în cadrul Sesiunii de Comunicari Stiintifice Studentesti 2010, unde a obţinut locul III, şi în cadrul Olimpiadei Naţionale a Studenţilor Economişti, Iaşi, 2010. Mă întreb ce părere au d-na prof. dr. Ispas Ana şi d-lul lect. dr. Constantin Cristinel de faptul că o lucrare coordonată/evaluată de dânşii este acum folosită de câţiva zeci de studenţi care, probabil, nici nu au vreo legătură cu instituţia de învăţământ în care cei doi activează. Poate ar fi bine ca cele două cadre universitare să se apuce de consultanţă/coordonare pe gratis, într-un chioşc dintr-o piaţă centrală. Pe de altă parte, de ce ai share-ui pe net o lucrare premiată într-o sesiune de comunicări (lăsând la o parte faptul că, introducerea cel puţin, se regăseşte în articolul de aici )? Ce dovedeşti cu asta? Şi voi, cei care le luaţi de bune, aţi băga mâna în foc că skateholderii sunt cei direct influenţaţi de beneficiile turismului electronic?
Nu de puţine ori multă lume a ridicat o sprânceană când am povestit faptul că mă preocupă subiectul turism electronic, mulţi neştiind ce implică acest fenomen. Având cele de mai sus ca şi premisă, vă invit să vă familiarizaţi cu fenomenul turism electronic, o multitudine de activităţi ce se desfăşoară online, începând cu articolul De la turismul de agentie la e-tourism. Odată familiarizaţi cu conceptul, urmăriţi pur şi simplu articolele din categori eTurism, precum şi sugestiile din subsolul fiecărui articol.
Rezervări electronice
Pe site-ul lucrari-de-licenta.ro veţi găsi 3 materiale ce fac referire la turismul online:
- Distributia produselor turistice pe internet
- Distributie produs turistic pe internet
- Litoralul romanesc si promovarea pe internet
Pentru toate cele 3 lucrări menţionate mai sus puteţi avea, la cerere, cuprinsul/structura lucrării, conţinutul fiind disponibil contra cost. Drept urmare, dacă intenţionaţi să folosiţi o astfel de lucrare ca atare, veţi fi în dezavantaj din start, încă x persoane putând avea aceeaşi lucrare ca şi voi. Ce mi se pare hilar e faptul că aceleaşi titluri se regăsesc pe multe alte surse, unele mai bogate în detalii decât celelalte, referat.ro punând la dispoziţia doritorilor plată prin SMS. 10 + TVA, o nimica toată. Făcutul de râs în faţa comisiei are şi el preţul lui, nu? Pe lângă plata prin SMS, studentie.ro acceptă şi plăţi cu cardul pentru aceeaşi lucrare ca pe referat.ro.
De asemenea, aveţi la dispoziţie site-uri ce oferă acces gratuit şi direct la materiale despre turismul online, cum este site-ul scritube.com, site pe care puteţi găsi materialul Sisteme pentru serviciile turistice online. Să confirme cele 1175 accesări ale materialului calitatea acestuia? Aici, autorii materialelor pot face upload cu bună ştiinţă. Eu m-am întrebat întotdeauna de ce unii renunţă aşa uşor la munca lor. Probabil pentru că se folosesc la rândul lor de aceleaşi metode de documentare. Recunosc, şi eu îmi fac publică munca dar pe Wikipedia, unde, alte persoane pasionate ca şi mine, verifică informaţia, o completează etc. Că Wikipedia e mai departe sursă de informare mură-n-gură pentru alţii, e altă poveste.
Pentru a vă familiariza cu fenomenul rezervărilor online citiţi articolul Ghid introductiv în turismul electronic: e-Rezervare, după care puteţi parcurge posturile de sub tag-ul e-rezervare.
Promovare turistică online
Cei interesaţi de materiale mai specifice în aria prmovării turistice pe internet, pot găsi pe site-ul medievaluniversity.com 2 lucrări de referinţă, pe care le pot cumpăra, primind chiar şi factură la plata acestora:
- Promovarea unei pensiuni agroturistice prin Internet
- Promovarea prin Internet a turismului din Bucovina / Neamt / Maramures – Crearea unui ghid turistic on line
Cum achiziţia se face pe bază de factură, înţeleg că, conform legilor în vigoare, conţinutul lucrărilor poate fi contestat de cumpărător dacă nu îi este pe plac. Să fie ăsta un lucur ce susţine calitatea informaţiilor furnizate de către vânzător, persoană fizică autorizată în evidenţa ONRC?
Pentru aprofundarea subiectului mai sus amintit, vă recomand ca înainte de a citi articolele cu eticheta e-promovare sau cele ce vizează promovarea online, să citiţi:
- seria articolelor despre greşeli frecvente pe semi-site-urile de turism electronic;
- articolul Cum promovăm turismul românesc pe internet?;
- şi articolul 8 greșeli majore în promovarea turistică cu ajutorul social media;
- și nu în ultimul rând Programe de marketing afiliat pe site-urile de turism electronic.
Concluzii
Nu luaţi de bune toate informaţiile pe care le găsiţi online. Verificaţi-le cu sursele pe care le aveţi la îndemână: cunoscuţi, insituţii avizate, bibliografie de specialitate. După cum spuneam, sunt atâtea mijloace de a contacta pe cineva.
Ca de fiecare dată, vă aştept opiniile în comentarii.