Iniţial aş fi vrut să scriu postul ăsta despre o aplicaţie mobilă – pentru telefoanele cu sistem de operare Android– ce permite găsirea numerelor de telefon pentru companiile de taxiuri, dar documentându-mă am ajuns pe forumul HTC Club, unde sunt şi membru de altfel, unde am găsit un topic (da, ruşine mie că am aflat de post via Google, dar eu urmăresc secţiunile dedicate HTC-urilor pe Windows Mobile) dedicat câştigătorilor şi nominalizaţilor HTC Romanian Android Challenge ce a avut loc în vara lui 2010.
Foto: techinfo-4u.com
În lista de mai jos am extras aplicaţiile ce pot fi utile în călătorii, cu menţiunea că toate sunt dezvoltate de români:
- My Location (autor: Şelariu Ştefan). Aplicaţia trimite automat locaţia GPS prin intermediul mesajelor SMS (link Google Maps şi coordonate GPS) către o persoană de contact dinainte stabilită. Autorul a mai dezvoltat şi RON Exchange Rates.
- Best Route (autor: Cristian Baita). Aplicaţia calculează o rută optimă între două puncte de interes din Bucureşti, cu ajutorul mijloacelor de tansport în comun. Pentru cei ce nu au un smart phone sau folosesc un smart phone pe baza altui sistem de operare există ca alternativă versiunea mobilă a RATB Navigator şi viitoarea versiune mobilă a transporturban.ro.
- Romanian Currency (autor: Marius Mailat). Aplicaţia afişează direct pe telefon cotaţiile Băncii Naţionale a României pentru 20 de valute. Ca alternativă se poate folosi m.convertor.money.ro.
- La Cinema (autor: Eduard-Alexandru Scărlat). Aplicaţia oferă informaţii despre filmele ce rulează în cinematografele româneşti, datele fiind preluate de pe site-ul cinemarx.ro. Ca alternativă de browser mobil se poate folosi m.cinemagia.ro.
- Feroviar (autor: Alexandru Bejan). Aplicaţia oferă un ghid al mersului trenurilor din România. Ca alternative se pot folosi varianta de browser mobile.mersultrenurilor.ro, opţiunea de mersul trenurilor din secţiunea Hărţi & Info din i-mode pentru abonaţii Cosmote sau varianta de interogare prin SMS (indiferent de reţea şi independentă de existenţa unui abonament de date) pusă la dispoziţie de către Timsoft şi Voxline.
- SpeedTraps (autor: Andrei Şchiop). Pentru mai multe detalii despre aplicaţie recitiţi postul dedicat acesteia.
- IQ Taxi (autor: Mihai Daniel Babusca). Aplicaţia pune la dispoziţia utilizatorilor detalii de contact pentru companiile de taxiuri din marile oraşe ale României. Păcat că taximetre.ro nu are şi versiune de mobil. 🙂
- Starea Drumurilor (autor: Ciprian Talaba – probabil mulţi îl ştiţi pentru contribuţiile şi plăcerea cu care susţine proiectul Open Street Map). Evident, aplicaţia ce oferă informaţii despre starea drumurilor din România pe baza informaţiilor comunităţii, se foloseşte de hărţile Open Street Map. Pentru alternative prin care puteţi obţine informaţii despre starea drumurilor încercaţi sugestiile de aici sau versiunile online ale aplicaţiei: www.openmap.ro/moto/ sau www.openmap.ro/auto/
- Floare de Colt (autor: Florin Jura). Aplicaţia joacă rolul de busolă, suport hărţi, ghid de sfaturi practice în drumeţii etc.
- Romanian Weather (autor: Marius Mailat). Aplicaţia furnizează informaţii despre vreme în peste 40 de locuri din România (temperatură, minima şi maxima zilei, umiditate, vânt, barometrul, şansele de precipitaţii, ora răsăritului şi apusului soarelui precum şi vizibilitatea), şi permite accesul la webcam-uri din 60 de locuri din ţară.
Acestea fiind spuse, aştept comentariile şi sugestiile voastre de alte aplicaţii româneşti utile în călătorii pentru telefoanele cu sisteme de operare Android.
Actualizare: o aplicaţie similară IQ Taxi este roTaxi. Mai multe detalii despre aplicaţie găsiţi pe blogul fandroid.ro.
Pentru ultimele informații despre aplicațiile mobile românești urmăriți lista dezvoltatorilor români de aplicații mobile de pe Twitter (@mobile-apps-devs).