Constanța (centrul istoric)

Acest post este parte a campaniei Scrie România, ediția a 2a, o serie de posturi dedicate promovării României din punct de vedere turistic, promovare bazată pe evenimente trăite pe viu de bloggeri pasionați de călătorii.

Vedere spre portul comercial Tomis

Info:

Nici nu îmi mai aduc aminte când am fost ultima dată în Constanța, orașul-port din regiunea istorică Dobrogea. Probabil eram copil de școală generală și venisem împreună cu ai mei în vizită la niște prieteni pe care ei îi cunoscuseră într-un concediu de iarnă la munte, într-una din stațiunile de pe Valea Prahovei.

Țin minte că atunci am vizitat Acvariul și l-am aplaudat la Delfinariu (primul din România și din sudul Europei) pe răposatul Mark, probabil. La fel de bine știu că, în afara spectacolului, am vizitat și mini-grădina zoologică din apropierea delifinariului.

În rest, singurele ocazii în care am tranzitat Constanța, orașul ridicat pe vechiul Tomis de către coloniști greci veniți din Milet, au fost cele în care am mers în stațiunile de pe litoral, fie ele din nord: Năvodari, Mamaia, fie de la sud de Constanța: Eforie Nord sau Vama Veche, și asta prin zonele periferice.

Dar, datorită faptului că am dat curs invitației în campania Scrie România, campanie inițiată de Florin Arjocu de la drumliber.ro și susținută de Răzvan Radu de la cazare-mamaia-constanta.ro, vineri după-amiază am pășit pragul garsonierei Gerbera din Piața Ovidiu din Constanța. Cum încă era lumină afară, ca orice turist japonez, mi-am luat aparatul de fotografiat și am plecat la vizitat zona într-un maraton în care traseul s-a modificat pe parcurs.

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa

Edificiul Roman cu Mozaic
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa

Piaţa Ovidiu, Nr. 12
Constanța,Cod Poștal 900745
Jud. Constanța
România (vizualizează pe harta orașului Constanța)
Telefon/fax: 021 61 87 63
Website: www.minac.ro
E-mail: contact@minac.ro
Program în sezon (1 Mai – 30 Septembrie):
Deschis zilnic între 08 – 20
Program în extra sezon
Deschis miercuri – duminică între 09 – 17
Închis luni, marți

Edificiul Roman cu Mozaic

În timpul turului introductiv din mașină, am recunoscut repede Edificiul Roman cu Mozaic despre care am mai scris în postul intitulat Virtual Romania, în care am povestit de proiectul de virtualizare a Tomisului, TOMIS 3D. Edificiul, situat în imediatat apropiere a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, este protejat de o construcție dreptunghiulară cu deschidere pe toate cele 4 laturi ale sale. Înițial, monumentul, construcție portuară ce făcea legătura între nivelul orașului și portul antic, era format din 2000 metri pătrați de mozaic din care astăzi se mai păstrează în jur de 700 metri pătrați. Pentru a vă face o idee despre cum arăta edificiul roman, click pe imaginile de mai jos.

constanta,centrul vechi
constanta,centrul vechi
constanta,centrul vechi

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa găzduiește colecții de vestigii ceramice, statuare, epigrafice, numismatice etc., toate atestând locul anticului Tomis în istoria veche a ţării. Printre cei care au participat la strângerea și conservarea acestora se număra Remus Opreanu (din inițiativa lui a fost ridicată statuia poetului latin exilat în Tomis, Ovidu, sărbătorit anual pe 20 martie), primul prefect al administrației românești în Dobrogea, Grigore Tocilescu, I. Bănescu, prof. N. Orghidan și Vasile Pârvan, cel ce a trasat primul plan topografic al ruinelor cetăţii Tomis. O statuie reprezentând bustul celui din urmă se găsește în Parcul Primăriei, loc unde pot fi admirate multe fragmente de coloane și bucăți de piatră de construcție cu diverse inscripții, precum și o parte dintr-unul din zidurile de apărare ale vechii cetăți Tomis.

Din spatele muzeului se poate vedea portul comercial Tomis, construit între 1897-1909 după planurile inginerului Anghel Saligny.

Moscheea Carol

Marea Moschee din Constanța (Moscheea Carol)

Str. Arhiepiscopiei, Nr. 5
Piața Ovidiu, Constanța
Jud. Constanța
România (vizualizează pe harta orașului Constanța)

Nu departe de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, printre clădiri vechi și dărăpănate și turnuri moderne, din sticlă, se ridică Marea Moschee, un omagiu adus comunității musulmane din Constanța de către Carol I. Construcția a fost ridicată în stil egipteano-bizantin, cu unele motive arhitecturale româneşti, după planurile inginerului Gogu Constantinescu. Minaretul de 47 de metri este construit în stil maur. Mai multe detalii despre moschee puteți citi pe blogul drumliber.ro.

Sinagoga Mare

Cum Constanța este un amalgam de culte religioase, în imediat apropiere a moscheei mai pot fi întâlnite Catedrala Catolică Sf. Anton, Sinagoga Mare (sinagoga askenazilor), Biserica Grecească Schimbarea la Față, de unde, în seara plimbării mele, se auzea în difuzoarele postate la intrare slujba.

Faleza Portului Tomis

Mai jos, pe strada Arhiepiscopiei, pe dreapta, zace în paragină Hotel Unic, un loc des frecventat de Eminescu. Strada se terminîn Blvd. Elisabeta ce merge în paralel cu aleea de promenadă ce găzduiește Acvariul, construit pe locul unei foste berării, și Cazinoul.

Acolo unde Blv. Elisabeta face stânga spre Str. Revoluției din 22 Decembrie 1989, puteți vedea Farul Genovez, construcție ridicată în amintirea negustorilor genovezi care au frecventat Pontus Euxin în secolul al XIII-lea.

De aici se ajunge foarte ușor în Portul Turistic Tomis, aflat în plin proces de reamenajare după ideile primarului Mazăre: pe pontoane, de jur împrejurul portului, s-au construit căsuțe ce pot fi folosite pe post de depozite sau centre de închiriere ambarcațiuni. Am făcut o scurtă plimbare pe faleza de deasupra Plajei Modern, unde două piți nu mai conteneau în a-și face poze cool.

Parcul Primăriei

Înainte de a ajunge pe faleză, am făcut o plimbare prin Parcul Primăriei, iar de aici am coborât spre portul comercial încercând să surprind atmosfera în port la lăsarea serii, nereușind, evident.

Vasile Parvan

Muzeul de Artă Populară

Am urcat iar spre muzeu și am rătăcit pe străzile cu clădiri dărăpănate sau terenuri cu construcții deja demolate ce așteptau avizul de descărcare arheologică, probabil. Mai că m-am amestecat cu alți turiști ce încercau să surprindă Lupoaica la apus, am zăbovit puțin în fața Muzeului de Artă Populară, după care mi-am tras duhul la o pizzerie din zonă.

A fost frumos, dar și obositor luând în calcul și drumul de vreo 2 ore și ceva. Practic, mi-am făcut antrenamentul pentru excursia de a doua zi prin Dobrogea.

Pe parcursul excursiei în Dobrogea, cazarea și transportul au fost asigurate de Răzvan Radu, administratorul rețelei Cazare Constanta Mamaia.

~ ~ ~

Informații Utile:

Centrul de Informare Turistică Constanța

Bd. Tomis, Nr.221
Bl. TS 11B, Constanța, Cod 8700
Jud. Constanța
România
Tel./fax : 0241 48 86 00 | 0241 48 86 01
E-mail: turism_cjc@email.ro
Notă: căutați și info-chioșcurile TomTouch; există unul chiar în dreapta Primăriei/Consiliului Județean Constanța

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța

Bd. Tomis, Nr. 145
Constanța, Cod 900591
Jud. Constanța
România
Tel.: 0241 66 22 22 | 0241 50 34 44

Total
0
Shares
14 comments
  1. Pingback: International Romania – Bulgaria network of information terminals
  2. Pingback: România văzută de pe blog, Twitter și Facebook
  3. Pingback: TravelBank.ro, un portal turistic 4 în 1
  4. Pingback: Wi-Fi în autocar, poate și în tren sau, de ce nu, în avion sau în mașina personală
  5. Pingback: Norc pentru iPhone
  6. Pingback: Orașele devin vizibile pe internet. Constanţa
  7. Pingback: distanta.ro, acum şi planificator de rută pentru transportul în comun | Ghid Turistic Digital 2.0
  8. Pingback: 3 tehnologii mobile integrate într-un ghid turistic european | Ghid Turistic Digital 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

International Romania – Bulgaria network of information terminals

Next Article

Ateliere J'Info Training în cadrul Târgului de Turism al României

Related Posts
Total
0
Share