Acest post este parte a campaniei Scrie România, ediția a 2a, o serie de posturi dedicate promovării României din punct de vedere turistic, promovare bazată pe evenimente trăite pe viu de bloggeri pasionați de călătorii.
Am lăsat Enisala în urmă și am pornit spre Jurilovca, drumul ca în palmă fiind înlocuit de unul ciuruit (DJ222), cu gropi, forțându-ne să urmăm drumul paralel de pământ mult mai acceptabil decât cel … pietruit. În apropiere de Jurilovca, șoseaua practicabilă a revenit în peisaj și am urmat-o. Am tranzitat satul Jurilovca care îți poate lăsa impesia de un sat din zona Sibiului, cu case cu un perete neapărat în lungul cardurilor, deși acoperite cu stuf, iar înainte de a coborî în micul port de unde se fac plecări spre Gura Portiței, am făcut stânga pe DJ229P, drumul ce duce direct la cetatea Argamum sau Orgame după numele său grecesc.
Am urcat cu mașina puțin mai sus de parcarea amenajată, salutând lipovenii ce se odihneau pe banca din fața casei ce probabil servește ca post de observație asupra ruinelor cetății Argamum, după care am continuat pe jos plimbarea de recunoaștere a zonei. Pentru a ajunge la ruinele cetății a trebuit să urcăm o pantă desul de lină a Capului Dolojman, până Lacul Razim a devenit vizibil.
Până în primele secole ale erei creștine, Capul Dolojman a fost un țărm maritim, care se prelungea probabil cu fâșia de pământ numită acum insula Bisericuța. Am recunoscut imediat porțile specific romane și locurile unde erau basilicile.
Bazele cetății Orgame au fost puse de către un grup de coloniști greci din Asia Mică, cândva la jumătatea secolului al VII-lea înainte de Hristos, în plin proces al colonizării grecești (sec. VIII-V înainte de Hristos), la aprope o generație după colonizarea de la Histria. A fost ridicată peste un vechi amplasament din prima epocă a fierului (sec. X – VIII).
Numele de Argamum l-a luat în perioada romană, perioadă sub care își găsește și sfârșitul în cursul secolului VII după Hristos. Orgame a fost o cetate întărită cu zid dublu, şanţ şi val de pământ, ultimele încă vizibile sporadic și azi.
Ne-am plimbat cam prin toate anexele cetății, până pe latura de sud, unde încă mai rezistă fundațiile circulare ale unor cuptoare în care se ardea ceramica, precum și vestigiile fortificației grecești.
Din 2010, lucrurile au evoluat în bine, turiștii având acum la dispoziție un panou cu un scurt istoric al cetății, în română și engleză. Conform inscriției, Orgame este prima așezare de pe teritoriul României menționată într-un izvor scris antic: Orgame, oraș lângă Istru, Hecateu din Milet.
Am plecat de la cetate încântați de peisajele matinale și cu speranța că astfel de centre arheologice vor fi incluse în circuitul turistic așa cum se cuvine. În stânga stânga drumului, 2 așezări pescărești ignorau cumva istoria.
Pentru mai multe detalii vedeți și:
- Informațiile oferite de cercetător dr. Mihaela Mănucu-Adameșteanu, conducătorul lucrărilor de la șantierul arheologic Capul Dolosman
- Notele PORTUL ARGAMUM – ENISALA – UN SISTEM DEFENSIV
Ne-am oprit pentru 20 de minte în portul din Jurilovca pentru ceva pește. Satul Jurilovca a fost întemeiat în 1826 de ruşii lipoveni goniţi din ţinuturile Donului şi Niprului de regulile canonice impuse de către Biserica Ortodoxă Rusă şi a măsurilor impuse de ţarul Petru cel Mare, măsuri ce vizau europenizarea imperiului de la Răsărit.
În debarcader-ul principal stau ancorate bărcile pescarilor ce ies în larg, iar în stânga șalupe și vaporașe de croaziră, semn că Delta își deschide din ce în ce mai mult porțile către profani.
Pe parcursul excursiei în Dobrogea, cazarea și transportul au fost asigurate de Răzvan Radu, administratorul rețelei Cazare Constanta Mamaia.
~ ~ ~
Informaţii Utile
Portul din Jurilovca
*plecări către Gura Portiţei de 3 ori pe zi (cu prima la 9 dimineaţa din Jurilovca, iar ultima plecare la ora 20.00 de la Gura Portiţei)
Persoană de contact: Gheorghe Tănase
Tel.: 0240 56 37 23
Oficiul Poştal Jurilovca (link)
Jurilovca, Comuna Jurilovca
Cod Poştal 827115
Judeţul Tulcea
România
Persoană de contact: Astafi Ana
Orar: L-V: 09:00-13:00 L-V: 16:30-20:00
Tel.: 0240 56 37 13
Poliţia Jurilovca
Strada Principală
Jurilovca, Comuna Jurilovca
Cod Poştal 827115
Judeţul Tulcea
România
Tel.: 0240 56 37 01
Centrul Medical Jurilovca
Tel.: 0240 56 37 02
MA BUCUR CA IN SFARSIT DUPA ANI SI ANI JURILOVCA INCEPE SA RENASCA