Prima oară când am auzit de acest parc m-a dus cu gândul la ceva exotic, asta şi datorită felului cum mi-a vorbit despre el un prieten. Părea o oază de verdeaţă în mijlocul unui oraş aglomerat şi ponosit. Convins că este ceva deosebit am mers să-l văd.
Parcul ca de altfel şi strada pe care se găseşte poartă numele jurnalistului de origine italiană Luigi Cazzavillan. Venit ca şi corespondent de război în România, respectiv Bucureşti, prin 1877, ca mai apoi să se stalileasca aici şi să-şi înceapă fructuoasă activitate de jurnalist şi numai.
Deşi se află practic în inima Bucureştiului, părculeţul, amenajat în anul 1905, este ascuns de ochii lumi şi îşi deschide porţile doar celor suficient de aventuroşi încât să-l caute şi bineînţeles celor ce locuiesc în zonă. Înconjurat de case vechi frumoase, unele într-o stare deplorabilă, altele abia restaurate, parcul ocupă o suprafaţa relativ mică, văzut de sus pare un pătrat perfect şi tind să cred că asta şi este. Are 4 aleii ce ponrnesc fiecare dinspre o intrare, intrări aşezate pe colţurile parcului, şi una circulară ce le uneşte pe cele 4.
Multă, multă verdeaţă, iar în mijlocul parcului tronează o fântână ce găzduieşte bustul lui Luigi Cazzavillan realizat de sculptorul Filip Marin.
Chiar dacă este mic, dispune de un loc de joacă pentru copii şi este în permaneneta păzit. Pentru că este mai special, până şi coşurile de gunoi sunt altfel, adică cu capac. Găsim aici şi tâşnitori în stare de funcţionare, ceea ce iarăşi constituie o raritate pentru parcurile bucureştene (cel puţin pentru cele mici).
Cazzavilan nu este un parc care să-ţi ofere o varietate prea mare de modalităţi de destindere sau distracţie sau unde să-ţi petreci ziua întreagă, însă tocmai pentru mărimea şi frumuseţea lui merită să-i faceţi o vizită, e încă acolo!
~ ~ ~
Informaţii Utile
Parcul Luigi Cazzavillan
Între străzile Temişana, intrarea Temişana, Transilvania şi Luigi Cazzavillan
Bucureşti, Sector 1
România