O să tot vedeţi pe aici articole care iau naştere ca urmare a documentărilor pe care le fac pentru diferite articole, fie ele despre despre destinaţii turistice, fie despre subiecte ce au legătură cu aria aceasta a turismului online.
Şi articolul de faţă a luat naştere ca urmare a documentării pentru 2 dintre articolele dedicate evenimentului Scrie România, eveniment organizat de Florin Arjocu (drumliber.ro) împreună cu Răzvan Radu (cazare-mamaia-constanta.ro), din secţiunea România Turistică, Cetăţi dobrogene: (L)Ibida şi Cetăți dobrogene: Enisala, articole pe care vă invit să le citiţi şi să le comentaţi în ideea de a întrema informaţia existentă.
După cum spuneam, tot răsfoind pagini web în căutarea de informaţii despre cele două cetăţi dobrogene, am descoperit server-ul cartografic al patrimoniului cultural naţional, platformă ce permite generarea de hărţi de tip GIS pe baza elementelor ce se doresc afişate pe hartă. Cum server-ul cartografic este întreţinut de Institutul de Memorie Culturală (CIMEC), informaţiile pe care le puteţi vizualiza sunt distribuţia spaţială a siturilor arheologice, lăcaşelor de cult şi muzeelor din România. De altfel, se pot afişa hărţi ale drumurilor europene, naţionale, judeţene şi comunale, precum şi căile ferate ce tranzitează zona de interes.
Folosind instrumentele puse la dispoziţie, utilizatorii pot detalia hărţile, le pot deplasa, pot face selecţii geografice (pe judeţe, regiuni istorice, localităţi, regiuni de dezvoltare), interogare, printare. Singurulele dezavantaje pe care le-am remarcat sunt legate, în primul rând de navigarea greoaie, iar în al doilea rând de faptul că nu sunt oferite informaţii exacte de localizare (adrese, date de contact pentru muzee), cel din urmă aspect fiind justificat şi de faptul că multe dintre sit-urile arheologice nu sunt deschis publicului larg. De altfel, credeţi de cuviinţă ca hărţile să poată fi încorporate pe site-urile celor ce fac analize arheologice sau pe site-urile ce descriu destinaţii turistice ce au în apropiere şi situri areheologice?
Pasionaţii de arheologie ce fac descoperiri le pot raporta către CIMEC folosind formularul de aici, în vederea includerii acestora pe hartă.
În cazul în care vă întrebaţi cu ce vă poate ajuta server-ul cartografic, vă invit să citiţi şi articolul Rolul GIS în e-tourism de pe acest blog. Într-adevăr, este o sursă de informaţii utilă celor pasionaţi de turism arheologic sau istoricilor, dar la fel de bine şi turiştilor interesaţi de muzee şi lăcaşuri de cult.
[Server cartografic pentru patrimoniul cultural naţional]
P.S. În cazul în care harta nu se deschide accesând link-ul de mai sus, încercaţi să o deschideţi din pagina de aici.