NWG Concept SRL, firma ce administrează reţeaua de info-chioşcuri turistice Tourist Informator, şi Refero Group SRL, firmă de web design şi web development din Odorheiu Secuiesc, în portofoliul căreia găsim şi site-ul intrebariinteresante.ro, serviciu asemănător tpu.ro, au lansat planificatorul de călătorii trips-in.eu [Facebook | Twitter | Youtube].
Spre deosebire de celelalte planificatoare autohtone existente pe piaţă, trips-in.eu încearcă să acopere destinaţii din întreaga Europă, după cum se poate deduce şi din numele de domeniu. La momentul actual, fiind în stagiu de dezvoltare beta, nu oferă detalii decât pentru câteva destinaţii din România.
O altă noutate constă în faptul că prin intermediul trips-in.eu se pot organiza city break-uri, planificatorul de călătorii de tip Google City Tours punând la dispoziţia celor interesaţi traseul cu obiectivele deja existente în baza de date a reţelei de infor-chioşcuri turistice Tourist Informator, site spre care sunt redirecţionaţi în momentul în care aleg opţiunea de detalii din modul de viualizare Map View. Schimbând modul de vizualizare al traseului în Detailed View, informaţiile despre fiecare obiectiv în parte sunt vizibile direct în site-ul trip-in.eu.
Pentru fiecare obiectiv în parte se vor putea face notiţe, precum şi rezervări (probabil direct către agenţii economici -restaurante, hoteluri etc.- ce au acceptat să se înscrie în sitemul Tourist Informator). Traseul detaliat poate fi printat sau distribuit în reţele sociale, precum şi clonat, deşi n-aş putea să vă spun ce înseamnă acest lucru.
Planificatorul de călătorii se mai diferenţiază de ceea ce există la ora actuală în .ro prin faptul că oferă şi posibilitatea creării traseelor de drumeţie. Cum la momentul actual nu există niciun astfel de traseu, nu ne rămâne decât să ne dăm cu părerea. Ar fi frumos să se poate organiza trasee montane cu specificarea obiectivelor din traseu: cabane, obiective naturale etc.
Nu îmi dau seama dacă utilizatorii pot adăuga obiective sau dacă au la dispoziţie doar pe cele existente în baza de date pentru a le adăuga la cele trei tipuri de trasee: city break, traseu scurt, traseu circuit sau traseu montan. Pot fi gândite trasee chiar şi pentru biciclete.
Mai jos puteţi urmări un clip video în care puteţi vedea cum se crează un traseu cu ajutorul trips-in.eu.
Din punctul meu de vedere, pentru a fi un planificator complet ar mai avea nevoie de o funcţionalitate de export în aplicaţiile de calendar (funcíonalitate văzută pe eventbrite.com), opţiune ce poate fi folosită şi pentru fiecare obiectiv în parte pentru ade utilizatorului posibilitatea de a-şi programa o întâlnire în locul respectiv cu prietenii etc. La fel de bine, dacă utilizatorul consideră că informaţiile oferite pentru fiecare obiectiv în parte nu sunt sufieciente, poate adresa o întrebare în comunitatea intrebariinteresante.ro, secţiunea Călătorii (facilitate existentă în site-ul explorra.com, cu trimitere către Twitter şi Facebook); un buton „Adresează o întrebare despre loc comunităţii intrebariinteresante.ro” ar redirecţiona pe site-ul în cauză, iar răspunsul ar fi preluat automat în profilul obiectivului de pe trips-in.eu. Astfel, s-ar beneficia la maxim de proiectele existente din portofoliul celor două firme implicate în dezvoltarea planificatorului de călătorii.
Voi ce şansă de reuşită le daţi celor două companii implicate în dezvoltarea, implementare şi, de ce nu, monetizarea planificatorului de călătorii? Utilizând informaţiile existente în alte proiecte, sunt defavorizate în privinţa dezvoltării proiectului?