Şi acum îmi aduc aminte de prima iniţiativă de promovare a oraşului Suceava, e-suceava.com, iniţiativă de care am amintit şi în prima mea lucrare de licenţă ca potenţială platformă de comerţ electronic folosită ca tranzacţionare între firmele ce îşi deschideau un sediu virtual şi internauţi. Din păcate, domeniul a fost abandonat, pe pagina respectivă fiind afişate informaţii deja jocuri de noroc.
Foto: orasulsuceava.ro
Spre fericirea unora dintre noi, o altă iniţiativă privată de mediatizare a oraşului este orasulsuceava.ro, proiect pe care l-am descoperit cu ocazia ieşirii Redescoperă România în Moldova, ediţia din primăvară, şi asta pentru că firma care administrează site-ul în cauză, SC Veveveuri SRL, administrează un alt site dedicat judeţului Suceava, site a cărui identitate este prezentă şi pe Twitter. Şi uite aşa, din RT în RT, am ajuns la orasulsuceava.ro.
Site-ul, construit pe o platformă WordPress, se vrea a fi un director de locuri, evenimente şi informaţii utile, un director bine structurat, din punctul meu de vedere, şi asta graţie facilităţilor puse la dispoziţie de platforma CMS.
Fiecare loc înscris în secţiunea Locuri e prezentat succint, iar la final se găsesc datele de contatc aferente ce pot fi descărcate în format vCard, în cazul în care cei interesaţi le vor salvate în agenda contactelor de e-mail, de unde pot fi descărcate (prin sincronizare) în agenda telefonului. Pentru cei ce nu locuiesc în Suceava, dar sunt în vizită, ar fi utilă o poziţionare pe hartă a adreselor respective.
Am navigat puţin şi în secţiunea de Evenimente şi am constatat că acestea nu pot fi exportate în aplicaţiile web calendar, astfel încât cei interesaţi să le ţină evidenţa.
Date generale despre oraşul Suceava pot fi găsite în secţiunea Descoperă Suceava, unde printre altele puteţi găsi şi informaţii turistice: centre de informare, unităţi de cazare, agenţii de turism (momentan nu sunt listate agenţii). Tot din această secţiune găsiţi legături către articole, interviuri, galerii de fotografie etc.
Eu sunt de părere că felul în care este prezentată informaţia în site-ul mai sus amintit se potriveşte mult mai bine într-un mobi site sau aplicaţie mobilă.
orasulsuceava.ro este prezent atât pe Twitter, cât ş pe Facebook.
P.S. 1 Pentru cei care se întreabă de ce aleg să vorbesc despre astfel de iniţiative, ţin să precizez faptul că fără ele ghidul turistic ar fi incomplet. De fiecare dată când prezint o destinaţie caut să fac trimitere către pagina oficială a acesteia (dacă există, dacă nu către vreun proiect cât mai complet), către conturile de Twitter, Facebook, Youtube, Flickr etc., astfel încât vizitatorul să aibă la dispoziţie cât mai multe surse de informare.
P.S. 2 Tot SC Veveveuri SRL a dezvoltat şi un site iniţiativă privată pentru oraşul Cluj. Îl găsiţi mai accesibil/interesant decât cel lansat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca?