eGISpat, sistem informaţional geografic pentru inventarierea patrimoniului cultural naţional imobil

Nu ştiu cum se face că nu am aflat până acum de proiectul prioritar naţional, ce vizează implementarea unui sistem informaţional geografic (SIG) pentru protecţia patrimoniului cultural naţional imobil. Este vorba de eGISpat, program cu ajutorul căruia sunt înregistrate informaţii despre arheologie şi monumente istorice. Singura explicaţie pe care o găsesc e că aceste SIG-uri nu sunt create pentru a fi folosite de publicul larg, ci pentru uzul administrativ, deşi pot fi utile în a pune la dispoziţie celor interesaţi informaţii de natură turistică.

eGISpat

Click pentru a mări captura de ecran

Cu ajutorul programului, ce poate fi accesat prin internet (harta este optimizată pentru Internet Explorer), este posibilă editarea şi actualizarea în timp real a bazei de date geo-spaţiale, în care monumentele istorice sunt tratate drept obiecte spaţiale, ce au asociate o localizare pe hartă şi un tabel de atribute (cod de inventariere, denumire, adresă, iar unele obiective sunt prezentate chiar prin imagini). Prelucrarea datelor înregistrate în program va contura strategii de conservare şi integrare a patrimoniului cultural în viaţa societăţii contemporane.

Puteţi citi mai multe despre acest proiect naţional, ce se derulează din 2006 până ân 2013, aici (.pdf) sau aici (.htm). Programul se bazează pe un parteneriat între Ministerul Culturii şi Cultelor, Institutul Naţional al Monumentelor Istorice şi ESRI România.

Aşa cum spuneam şi în articolul dedicat unui alt SIG, GISRoA, un poiect al Muzeului Naţional de Istorie a României, cred cu tărie că astfel de aplicaţii pot sta la baza unor hărţi turistice foarte amănunţite, informaţiile inventariate putând fi filtrate, iar cele de interes general putând fi puse la dispoziţia publicului larg în combinaţie cu baze de date şi hărţi ale căilor de acces, obiective culturale de interes general etc.

Voi mai cunoaşteţi iniţiative de acest fel, chiar şi private? De exemplu, în ceea ce priveşte monumentele istorice din Bucureşti, acestea au fost catalogate pe o hartă interactivă la iniţiativa Asociaţiei Prietenii Muzeului Naţional de Istorie a României.

Din câte am citit, informaţiile înregistrate în eGISpat ar trebui să existe şi pe site-uri dedicate, proiecte dezvoltate de către Direcţiile Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, aşa că dacă aveţi cunoştinţă de aşa ceva, nu ezitaţi să lăsaţi un comentariu.

[via emaramures.ro]

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Coloanele de bazalt şi vulcanul stins din Racoş

Next Article

Maramureșul, la un click distanță

Related Posts
Total
0
Share