Nu ştiu în ce stadiu este proiectul e-turism, Litoralul românesc, iniţiat de elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Comercial Carol I din Constanţa, dar ştiu că nu numai litoralul se bucură de atenţia elevilor în ceea ce priveşte promovarea turistică.
De data aceasta vorbim de proiectul Minunile de Lângă Noi, proiect ce şi-a propus să promoveze obiective turistice naturale din bazinul Trotuşului. Iniţiatorii proiectului sunt membri clubului de turism montan NeMirăm, de la Colegiul Naţional Dimitrie Cantemir, din Oneşti. Modalitatea de promovare a obiectivelor turistice constă, pe lângă popularizarea acestora prin pliante, în cartarea acestora pe o hartă virtuală şi asocierea coordonatelor lor GPS, stocate pe situl wikiloc.com, cu imagini găzduite pe situri ca panoramio.com şi clipuri video găzuduite pe youtube.com. Coordonatele GPS şi fotografiile obiectivelor sunt accesibile şi din Google Earth.
Din câte îmi dau seama, proiectul a luat naştere ca urmare a programului de responsabilitate socială Ţara lui Andrei, iniţiat de Petrom. În luna ianuarie a acestui an proiectul a primit o finanţare de 5000 EUR din partea Petrom. La sfârşitul lunii septembrie, proiectul se bucură şi de un sit web, ca subdomeniu al sitului Colegiului Naţional Dimitrie Cantemir, din Oneşti, Judeţul Bacău.
Momentan, pe harta virtuală sunt cartate zece obiective turistice naturale: Cascada Supanu, Dealul Drăcoaia, Lacul Tarnita (toate din zona Comăneşti), Cascada Zogo (Valea Iavardi, Harghita), La Cariera (Slănic Moldova), Canionul Dofteana, Apa de Piatra (Poiana Sărată), Carpul & Altarul (Chiliile de Jos), Cascadele Buciaşului şi Cheile Casinului (ambele în zona Scutaru).
Fiecare obiectiv apare marcat cu imaginea unui aparat de fotografiat, iar traseele spre ele apar marcate cu galben. Un simplu clic pe obiectivul de vizitat deschide o fereastra in care apar o scurta descriere, o galerie de fotografii, trackul GPS incarcat pe wakelock (care poate fi downloadat si incarcat pe GPS).
Sursa: ziaruldebacau.ro
Spre deosebire de alte proiecte asemănătoare destinate publicului larg, proiectul în cauză se adresează în special iubitorilor de drumeţii pe munte. Nu pot să spun că este un proiect complex, dar este o iniţiativă lăudabilă. Vizitatorii sitului web ar trebui să aibă acces la clipurile video şi la imaginile din traseu direct pe sit fără a fi direcţionaţi către siturile specializate amintite mai sus. Nu cred că ar fi o problemă atât timp cât acestea permit preluarea unor coduri de încorporare. Legat de clipurile video, cei implicaţi în proiect pot folosi şi clipuri făcute de alţi utilizatori YouTube, făcând astfel colecţii de clipuri pentru fiecare obiectiv în parte şi redându-le prin player-ul specializat.
De asemenea, pentru fiecare obiectiv în parte ar fi binevenite ponturi legate de spaţiu de campare cel mai propice, perioada cea mai bună de vizitare, informaţii despre floră şi fauna din aria de proximitate etc.
Minunile de Lângă Noi [via ziaruldebacau.ro]