De transporturban.ro v-am mai povestit eu pe la începutul acestui an. Revin pentru a vă aduce la cunoştinţă faptul că situl are un nou design, dar şi că se bucură de transpunerea într-o aplicaţie mobilă pentru terminalele Android. Aplicaţia, dezvoltată de echipa transporturban.ro împreună cu Cristian Baita, cunoscut şi datorită dezvoltării aplicaţiei Best Route, oferă utilizatorilor posibilitatea de a stabili un traseu între două puncte de interes şi asta pe baza traseelor mijloacelor de transport în comun de suprafaţă sau din subteran. De asemenea, utilizatorii aplicaţiei pot opta pentru trasee de zi sau de noapte.
Legat de traseele de noapte, eu văd o problemă. Cum traseele nu acoperă chiar toate cartierele bucureştene, nu vor exista mereu rezultate după căutarea cu acest parametru. Cel mai indicat ar fi ca aceste trasee să fie afişate automat (opţiune în setări) pe hartă, iar pe baza serviciului de localizare prin GPS utilizatorul să intuiască singur cea mai apropiată staţie şi traseul pe care trebuie să îl urmeze.
Tot legat de trasee, mai degrabă m-ar interesa prima şi ultima oră la care trece printr-o staţie, de pe un anumit traseu al unui mijloc de transport în comun vizat, decât timpul de aşteptare.
Dacă varianta web a planificatorului de rută permite utilizatorului afişarea unor puncte de interes (obiective turistice, baruri, restaurante) în afară de staţii, nu acelaşi lucru îl putem spune despre aplicaţia mobilă. De asemenea, conform metropotam.ro, apicaţia web va afişa şi pistele de biciclete din Bucureşti, momentan singurul oraş acoperit de planificator.
Citesc comentariile susţinătorilor proiectului transporturban.ro în competiţia Pepsi Refresh de pe Facebook şi observ o sugestie de generare a rutelor în funcţie de intensitatea traficului rutier. Ar fi ceva, dar mai uşor de realizat e agregarea mesajelor de pe Twitter cu referire la un anumit mijloc de transport, de pe un anumit traseu, lucru ce ar putea ajuta utilizatorul în luarea unei decizii; i s-ar aduce la cunoştinţă faptul că mijlocele de trasport sunt aglomerate, că e invazie de controlori pe un anumit traseu etc. 🙂
Transport Urban [aplicaţie Android] [via refresh.ro]