Bucegii tridimensionali

harta manastiri romania

În martie 2010, a fost lansat publicului proiectul Bucegi 3D, parte a programului Capacity building for tourism development in Carpathian Mountains, program derulat în parteneriat cu firma belgiană Geo ID şi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Beneficiarul proiectului este Asociaţia Microregiunea Turistică Munţii Bucegi (MTMB), asociaţie ce s–a constituit prin voinţa administraţiilor locale din staţiunile turistice Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal, Bran, Râşnov şi a consiliilor judeţene Prahova şi Braşov.

Bucegii 3D este o reprezentare tridimensională a Munţilor Bucegi ce acoperă staţiunile amintite mai sus plus Braşov, Moeciu, Moroieni, Fundata şi Zărneşti. În cadrul reprezentării 3D a zonelor, pot fi admirate reconstrucţii specifice a câtorva obiective turistice (Mănăstirea Caraiman, Castelul Cantacuzino (Buşteni), Castelul Peleş (Sinaia), Castelul Bran (Bran) etc.).

De asemenea, cei interesaţi de trasee turistice au la dispoziţie o serie de trasee în zona Munţilor Bucegi, trasee ce pot fi parcurse virtual pentru a vedea diferenţa de altitudine, configuraţia reliefului etc.  La momentul lansării proiectului, o serie de greşeli legate de reprezentarea traseelor prin marcaje au fost sesizate de Claudiu Vasilescu şi Adrian Ciorbă, cel din urmă devenind chiar colaborator al proiectului, judecând după faptul că o serie de fotografii ce însoţesc descrierile traseelor poartă semnătura acestuia. Traseele pot fi descărcate sub formă de hărţi în format .pdf, dar şi sub formă de coordonate GPS.

Datele referitoare la trasee, drumuri, ape şi împărţiri teritoriale au fost preluate fie la faţa locului, fie de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) din Bucureşti, fie de la administraţia Parcului Naţional Bucegi.

Cei ce se folosesc de harta 3D a Munţilor Bucegi mai au la dispoziţie şi o serie de unităţi de cazare, inclusiv cabane şi refugii montane, informaţii despre pârtiile de schi şi transport pe cablu. În ceea ce priveşte unităţile de cazare, informaţii despre acestea (acolo unde este cazul, probabil unde proprietarii au plătit pentru prezenţă) sunt afişate într-o fereastră pop-up cu posibilitatea redirecţionării vizitatorului către booking.com pentru a putea efectual rezervarea. Mă întreb dacă e la mijloc sistemul de afiliere al booking.com, doar trebuie să aibă şi Asociaţia Microregiunea Turistică Munţii Bucegi venituri de undeva, nu? 🙂

Bucegi 3D poate fi un instrument de marketing interesant pentru operatorii turistici ce îşi pot vinde serviciile vizitatorilor interesaţi de zona Bucegilor. Chiar dacă operatorii nu beneficiază neapărat de o reconstrucţie tridimensională a unităţii pe care o administrează pe patforma Bucegi 3D ci doar de un marcaj reprezentariv, în ferestrele cu descrieri ei pot opta pentru tururi virtuale panoramice.

 Bucegi 3D poate fi accesat la adresa bucegimountains.com (optimizat pentru Internet Explorer şi FireFox), pentru vizualizare fiind necesar plug-in-ul Terra Explorer, pe care îl puteţi descărca de aici (legăturile de pe sit sunt invalide).

Firma Geo ID a mai fost implicată în realizarea tridimensională a fabricilor din Baia Mare (este necesar acelaşi plug-in amintit mai sus), într-un proiect de mediu.

buton, albastru, harta

Total
0
Shares
6 comments
  1. Pingback: Trasee montante din România pe Open Street Map
  2. Foarte tare. Era timpul sa faca asa ceva pentru Bucegi mai ales ca multa lume cauta sa vada 3D zona din Sinaia, Busteni si Bran. O sa-mi amintesc de program cand caut cazare la Sinaia data viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Internet wireless gratuit la Sângeorgiu de Pădure

Next Article

Turul virtual al Castelului Peleș

Related Posts
Total
0
Share