Enterprise Development and Strengthening Program (EDS)

Pentru cine nu știe, înainte de Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Guvernul României, probabil prin Ministerul Turistmului de la acea dată (2005), a colaborat cu Cooperative Housing Foundation România (CHF, instituție financiară afiliată USAID, ce acordă micro-finanțări pentru proiecte din agro-regiunile Câmpia de Vest – jud. Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş – și Câmpia Română şi sectorul agricol Ilfov – jud. Teleorman, Giurgiu, Ialomita, Călăraşi) pentru a sprijini procesul de planificare şi implementare a strategiilor de turism la nivel naţional şi regional, colaborare ce a presupus antrenarea publicului și actorilor privați la dezbaterea problemelor ce țin de turismul intern.

Colaborarea s-a desfășurat sub programul Enterprise Development and Strengthening (EDS) și a inclus și intervenții de natură IT&C pentru îmbunătățirea promovării turismului, dintre care cele mai importante au fost (vezi fișierul .pdf. pentru mai multe detalii):

  • redesignul siturilor www.mturism.ro and www.romaniatravel.com (azi romania.travel);
  • Search Engine Optimization (SEO) pentru o serie de situri de importanță turistică în administrarea autorităților locale;
  • crearea portalului  www.visitmaramures.ro
  • crearea a 50 de tururi panormaice (de fapt, 39) ale Bucovinei, în colaborare cu Panoramax;
  • crearea unui sistem de rezervări online pentru structurile de cazare din rețeaua ANTREC (prin afilierea la Web Reservations International; inițial ANTREC avusese un „sistem de rezervări”, adică era prezentă pe internet cu un sit web, dezvoltat de către Miriabilis Media);
  • dezvoltarea unui grup de discuții, Dezvoltare Turism România, care vizează dezvoltarea turismului românesc, vizând în special creşterea numărului de turişti străini care vizitează ţara noastră.

Legat de grup, accesibil atât publicului larg, cât și specialiștilor, nu a fost altceva decât o fermă de linkuri și un spațiu în care oamenii se întrebau unii de alții de unități de cazare în zonele din țară. Nu am văzut deloc păreri pertinente, analize sau mai știu eu ce alte informații cu adevărat ajutătoare (de exemplu, cum să obții o micro-finanțare pentru o pensiune rurală etc.). Tind să cred că doar 10% din cei 207 au de a face cu turismul, restul sunt doar oameni care au găsit un mediu proprice de a-și promova serviciile, indiferent că țineau de turism sau nu.

Nu știu cum se face că presa vremii s-a sinchisit să aducă în evidență doar marea realizare a grupului de discuții pe Yahoo!, celelalte aspecte nici nu au fost aduse în atenția publicului, decât atunci când au fost lansate ca și produse finite. Odată ce programul a luat sfârșit, grupul a fost dat uitării, deși părțile ce au beneficiat de pe urma lui ar fi putut să îl mențină activ cu dezbaterea problemelor actuale din turismul românesc. Este, totuși, surprinzător faptul că dintre obiectivele enumerate mai sus, majoritatea au fost duse la final, chiar dacă la un nivel elementar din punct de vedere al complexității, lucru ce ar fi trebuit să ușureze experiența cu serviciile în cauză.
[via agenda.ro]

Total
0
Shares
0 comments
  1. Pingback: Cât de mult contează mediul online în promovarea turismului românesc?
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Dă-ne un SMS sau BEEP și te sunăm noi!

Next Article

Dependentul de adrenalină, profilul cumpărătorului de pe paravion.ro

Related Posts
Total
0
Share