Întodeauna înainte de a scrie un articol despre prezenţa online a unui oraş, prima sursă pe care o verific e situl primăriei oraşului respectiv. Aşa îmi dau seamă dacă oraşul în cauză este unul ce poate atrage venituri de pe urma turismului sau nu.
Foto: Adrian Libotean, Baia Mare Downtown via Flickr, Creative Commons Attribution
Este şi cazul oraşului Baia Mare, oraş minier la origine. Situl primăriei nu este foarte bogat în informaţii turistice, ci mai degrabă pune la dispoziţia celor interesaţi doar un scurt istoric, informaţii despre oraşele înfrăţite, informaţii despre grădina zoologică, sistemul de transport şi doar atât.
Rămânem tot în zona entităţilor din administraţia publică, asta pentru că, cu câţiva ani în urmă, Ministerul Mediului împreună cu firma belgiană Geo ID au fost implicaţi în reconstrucţia tridimensională a fabricilor din Baia Mare (este necesar acelaşi plug-inul plug-in-ul Terra Explorer), într-un proiect de mediu ce prevedea printre altele şi transformarea unor mine şi fabrici în muzee şi puncte de informare turistică.Pentru moment am descoperit doar aceste două iniţiative de prezentare online a oraşului, iniţiative venite din partea instituţiilor din administraţia publică.
în rândul celor îndrăgostiţi de Baia Mare însă, lucrurile stau altfel.
Două situri despre Baia Mare pot fi de departe numite reprezentative pentru viaţa oraşului şi evenimentele care au loc aici.
Când mă gândeam că un oraş minier ca Băia Mare nu are nimic de oferit turiştilor, am descoperit situl bmcity.ro, un sit dedicat evenimentelor şi locurilor din oraş. Da, este un sit de going-out şi asta îl face, intr-o oarecare măsură, un instrument de promovare turistică a oraşului.
Cei interesaţi pot găsi pe acest sit informaţii despre evenimente, locuri de cazare, restaurante şi despre principalul centru de entertainment din oraş, Gold Plaza.
Dacă înainte de a merge în Băia Mare vreţi să ştiţi ce impact vizual vor avea locurile asupra voastră, nu vă rămâne decât să vizitaţi situl bm365.ro, sit axat pe fotografie urbană, de life style, de peisaje etc. Echipa şi-a propus să posteze câte o fotografie din Baia Mare în fiecare zi.
În zona de social media, oraşul este prezent prin intermediul a 4 fan pages: Baia Mare Rules, I Love Baia Mare, Baia Mare şi Municipiul Baia Mare, locuri perfecte, zic eu, pentru pus întrebări despre Baia Mare, atunci când intenţionaţi să vizitaţi ceva în zonă.
Dacă printre voi se află şi băimăreni, nu ezitaţi să lăsaţi în secţiunea de comentarii late proiecte ce aduc la lumină oraşul Baia Mare ca oraş turistic, cultural, istoric etc.
o resursa importanta este si pagina Ghid – Agenda Zilei a portalului eMaramures.ro; aici puteti vedea tot ce se intampla prin judet, evenimente culturale, petreceri, conferinte, targuri, etc.: