Inițial dezvoltată pentru iOS de către Vlad-Corneliu Vizitiu, aplicația Mersul Trenurilor a fost portată și pe sistemul de operare Android ca urmare a înscrierii acesteia în concursul Vodafone Orice se poate, competiție în care am propus și eu o aplicație din perspectiva unui utilizator.
Aplicația permite utilizatorilor accesul la informații despre mersul trenurilor, ora de plecare și de sosire a trenurilor, durata cursei, distanța parcursă și dotările trenurilor. Când utilizatorii își aleg punctele de plecare si de sosire, aplicația arată trenurile disponibile în ziua dorită, precum și pretul biletelor în funcție de categorie de reduceri (elevi, pensionari etc.). Dacă stația de sosire nu este identificată în baza de date, aplicația sugerează din oficiu alte stații cu fonetică asemănătoare, nu neapărat ca cea mai bună variantă pentru cea mai apropiată stație funcțională.
De exemplu, pentru Slănic mi se sugerează Slănic hc, județul Bacău, în loc de Vârbilău. Părerea mea e că astfel de căutări ar trebui să genereze un răspuns simplu de genul “ruta căutată nu există”, fără variante sugerate atât timp cât acestea nu sunt relevante.
Ce nu îmi place și poate fi derutant și pentru alți utilizatori e faptul că în formularul de căutare, în subsol, există opțiunea Telefon Informații CFR, greu de intuit că e o facilitate tap to call. Mă așteptam ca la apăsarea butonului în cauză să văd o listă cu numere de telefon, nu să fiu direcționat direct în apel.
Prima inițiativă de portare a mersului trenurilor într-o aplicație Android le aparține celor de la Work in Progress Interactive. Aplicația Feroviar permite în plus utilizatorilor salvarea călătoriilor într-o listă de favorite și un auto-sugestii pe parcurs ce se tastează numele stației în câmpurile destinate stațiilor de plecare sau sosire, nu ca pick-list după căutare.
Cei ce folosesc telefoane mobile cu alte sisteme de operare au la dispoziție varianta mobilă oficială a Mersului Trenurilor sau servicii de informare prin SMS.