Moineşti – municipiul DADA

Acest post este scris de dl. Puiu Nistoreanu, cunoscut publicului internaut și ca Moineșteanu. Puteți lua legatura cu dl. Nistoreanu via blogFacebook sau Twitter. Ilustrarea articolului cu fotografii a fost posibilă prin amabilitatea d-lui Viorel Florin Costea, din municipiul DADA.

Moinesti

Ultimele evenimente pe:

Am ajuns la Moineşti prin dorinţa fratelui meu George de a nu mai fi singurul copil al părinţilor noşti, Mariea şi Vasile. După concepera fie la Bacău, fie la Piatra Neamţ, am venit pe lume la Moineşti. Atunci ne-am întâlnit întâia dată şi suntem prieteni şi azi.

De ce ați ajunge voi la Moinești?

Poate pentru cele 10 izvoare cu ape minerale din Parcul Băi, cantonate pe pârâul Gâzu, precum şi pentru microclimatul ozonat al zonei, lipsit de pulbere nocivă, lucruri ce pledează pentru statutul de stațiune balneoclimaterică. De asemenea, municipiul Moinești cunoaşte o intensă viață spirituală şi sportivă, dar şi o dezvoltare continuă a instituțiilor şcolare, judecătoreşti, bancare şi turistice. Drept urmare, municipiul are certe perspective de dezvoltare urbanistică, economică şi turistică.

Panoramă asupra Municipiului Moinești

Cum ajungi în Moineşti?

Panoramă asupra Municipiului Moinești

Situat în partea de nord-vest a judeţului Bacău, la 45 km distanţă de municipiul Bacău şi la 8 km distanţă de Comăneşti, are ca și căi de acces DN 2G (legături cu mun. Bacău (45 km.), oraş Comăneşti (8 km.)), DN 11A (oraş Tîrgu-Ocna (30 km.), staţiunea Slănic Moldova (46 km.), municipiul Oneşti (45 km.)). Cu autoturismul puteți ajunge în Moinești pe DN12A, de la Oneşti. Cu trenul se merge până la gara Comăneşti, aflată pe linia feroviară ce leagă Transilvania cu Moldova (Ciceu – Adjud) şi apoi cu microbuzul din apropierea gării. Cu avionul – prin aeroportul Bacău şi de acolo cu mijloace auto.

Scurt Istoric

Prima mențiune a Moineștiului datează din timpul domniei lui Ştefan cel Mare, cînd o parte din oastea lui Matei Corvin, regele Ungariei, învins de domnitorul moldovean în lupta de la Baia, de la 1467, s-a retras înspre Transilvania pe drumul ce trecea prin Moineşti.

În lucrarea Descriptio Moldaviae, de la 1716, D. Cantemir menţiona Moineștiul ca satul pe lângă care curge râul Tazlaul Sărat.

În secolul al XVIII-lea, ca urmare a procesului de urbanizare Moineşti capătă statutul administrativ de târg, compus din 188 de case şi 588 de locuitori, loc de întâlnire între locuitorii de pe Valea Trotuşului şi Valea Tazlăului, a celor veniţi din Transilvania.

În anul 1921 Moineştiul devine comună urbană, reşedinţa comunei urbane şi în acelaşi timp reşedinţa plasei Tazlău. Din comuna urbană Moineşti făceau parte localităţile Dealu Mare, Lunca, Moineşti, Pârâu (astăzi cartiere ale municipiului). La începutul secolului XX, Moineștiul era oraş, în anul 2001 fiind declarat municipiu.

Bustul Compozitorului George Enescu din fața Primăriei

Ce faci în Moineşti?

Moineştiul dispune de numeroase atracții turistice între care se remarcă:

  • Monumentalul Monument Dada (opera artistului Ingo Glass)Cetățuia (cetate dacică atestată arheologic)
  • Dealul lui Ghindaru (unde arheologii au descoperit artefacte ale culturii pre- Cucuteni cu o vechime de peste 5000 de ani)
  • Parcul Băi (unde se află izvoarele cu ape minerale curative)
  • Parcul cu Pini – singura rezervație naturala de pini negri din județ și una dintre puținele de acest gen din România și din Europa
  • Casa Kaddish și Cimitirul Evreiesc (unde se găsește cea mai veche piatră tombală cu text recognoscibil, datată la 1692)
  • Lacul Tarnița-cel-fără-de-fund

Monument DADA

În imediata apropiere a municipiului se pot vizita:

  • Stațiunea Slănic Moldova
  • Mănăstirea Stirigoi
  • Salina Tîrgu-Ocna
  • Centrul de Cultură Rossetti-Tetcanu (unde a creat compozitorul de talie internațională George Enescu).

Biblioteca Municipală din Moinești

Nu sunt de ignorat nici tradițiile locale, ospitalitatea proverbială a moldovenilor și gastronomia specifică.

Unde mănânci?

Complex turistic Pădurea de pini, restaurant și spații de cazare

General Nicolae Sova, nr. 13A
Moinești, Județul Bacău
Telefon: 0234 361 284, 0744 799 386

Pensiunea Mario, restaurant și spatii de cazare

Albotești, nr.1
Moinești, Județul Bacău
Telefon: 0234 364 222, 0744 117 717

Pensiunea Davis, restaurant și spatii de cazare,

Str. Albotești, nr. 6
Moinești, Bacău
Telefon: 0234362119 sau 0733 680817

Unde stai?

Pensiunea Parcul Pini, 3***

GEN. SOVA NICOLAE, NR.13
Moinești, Județul Bacău

Așa cum îi spune și numele, pensiunea se găsește în mijlocul unei păduri de pini negri, pe drumul național 2G, între Bacău și Comănești.

Pensiunea Ghizela, 3***

Str. Zorilor, nr.210
Moinești, Județul Bacău

Pensiunea, o mică afacere de familie fondată în anul 1990, este situată in centrul orașului, lângă judecătoria Moinești și la 5 minute de Spitalul Municipal Moinești.

Pensiunea Mario, 3***

ALBOTEȘTI, NR.1
Moinești, Județul Bacău

Pensiunea Davis, 2**

ALBOTEȘTI, NR. 6
Moinești, Județul Bacău

Pe scurt despre Moinești

Moineştiul este locul în care:

  • s-a început exploatarea petrolului din Moldova (încă de la 1440, octombrie 4, Boierul Oană Porcu, donând moşia Lucăceşti mănăstirii Bistrița, în dreptul Păcurii – vorbea de existența petrolului pe aceste locuri, iar la 1716 Dimitrie Cantemir amintea de existenţa petrolului în această zonă);
  • s-a născut Tristan Tzara, iar în vara anului 1909 s-a tratat Ştefan Luchian;
  • în 1895 doctorul Ştefan Stâncă, iniţiatorul medicini sociale din România, trata la Spitalul Centrului Muncitoresc muncitorii de reumatism cu apa minerală a puţului număru 1;
  • în anul 1934 (după declararea sa ca staţiune balneoclimaterică / Monitorul Oficial nr.146) se înregistrau la băi (perioada iunie – septembrie) 311 persoane din afara localităţii; în anul 1977 numărul curanţilor era de aproximativ 1000 pe sezon;
  • există un “monument modern” dada şi probabil unul dintre cele mai moderne spitale de urgenţă din ţară.

Bust Ștefan Luchian

Acest post este scris de dl. Puiu Nistoreanu, cunoscut publicului internaut și ca Moineșteanu. Puteți lua legatura cu dl. Nistoreanu via blogFacebook sau Twitter. Ilustrarea articolului cu fotografii a fost posibilă prin amabilitatea d-lui Viorel Florin Costea, din municipiul DADA.

Moinesti, Foto: Viorel Florin Costea. Folosita cu permisiunea autorului Moinesti, Foto: Viorel Florin Costea. Folosita cu permisiunea autorului Moinesti, Foto: Viorel Florin Costea. Folosita cu permisiunea autorului
Moinesti, Foto: Viorel Florin Costea. Folosita cu permisiunea autorului Moinesti, Foto: Viorel Florin Costea. Folosita cu permisiunea autorului Moinesti, Foto: Viorel Florin Costea. Folosita cu permisiunea autorului

Total
0
Shares
3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Asigurări de călătorie, acum și pe emag.ro

Next Article

Marketing online în turism

Related Posts
Total
0
Share