Cum sunt un adept al mersului cu mijloacele de transport în comun, urmăresc cu atenţie proiectele de eficientizare a transportului, ce au impact direct asupra călătorilor.
Aşa am descoperit, prin intermediul lui Alex Popescu, planificatorul de rută pentru mijloacele de transport în comun al Regiei Autonome de Transport Timișoara.
@Călătorul Digital nice. eu stiam doar de o solutie la Timisoara tpltm.ro/ro/ro-4e60921f…, ceea ce e diferit
— Alex Popescu (@pax_) July 21, 2012
Spre deosebire de alte regii de transport, RATT a tratat planificatorul de rută ca un proiect separat, dezvoltat pe un API de Google Maps.
Asta pentru că face parte dintr-un proiect mai amplu, PIMMS Transfer (Transfering Actions in Sustainable Mobility for European Regions), finanţat în cadrul programului de cooperare interregională INTERREG IVC, proiect ce îşi propune eficientizarea planificării şi organizării traficului, precum şi încurajarea unui transport ecologic prin folosirea mijloacelor de transport în comun sau a mijloacelor de transport alternativ.
Revenind la planificatorul de rută, acesta oferă călătorilor posibilitatea de a-și planifica o călătorie din punctul A în punctul B cu mijloacele de transport în comun, dar şi vizualizarea completă pe hartă a traseelor diferitelor linii de autobuze, troleibuze sau tramvaie.
Planificatorul de rută permite celor interesaţi căutarea de staţii într-o zonă de interes, prin căutarea după adresă, lucru util atunci când eşti doar un vizitator al oraşului. Şi mai util ar fi dacă planificatorul de rută ar fi optimizat şi pentru mobil.
Din păcate, staţiile identificate, redate atât sub formă de listă, cât şi sub formă de placemark-uri pe hartă, nu pot fi adăugate, la un simplu click, în căsuțele de căutare, așa cum se poate face pe transporturban.ro (vezi opţiunea setează ca punct de plecare sau sosire).
Un alt inconvenient este acela că cei interesaţi nu au acces la timpii de sosire în staţie a mijloacelor de transport în comun, şi asta în ciuda faptului că mijloacele de transport în comun sunt monitorizate prin GPS.
Acest lucru este posibil doar consultând secţiunea grafice de pe situl RATT, lucru ce deja complică procesul de planificare pentru utilizatori.
Din fericire, posesorii de terminale Android se pot folosi de aceste detalii pentru planificarea călătoriilor lor prin intermediul aplicaţiei Public Transport – Timişoara, dezvoltată de Mihai Balint.
Aplicaţia afişează timpii de sosire în staţie pentru toată reţeaua de transport în comun din Timișoara, timpi bazaţi pe datele GPS transmise de dispozitivele speciale instalate pe fiecare vehicul în parte. Atunci când de la capăt de linie pleacă un vehicol şi datele GPS nu sunt transmise din varii motive, timpii de sosire în staţii sunt afişaţi pe baza celor programaţi, la fel ca în cazul aplicaţiei pentru transportul în comun din Braşov.
La fel ca şi în cazul planificatorului online, aplicaţia nu este completă, poziţionarea staţiilor pe o hartă nefiind disponibilă, acestea fiind disponibile doar sub formă de listă pentru fiecare traseu în parte. Dacă utilizatorul alege o staţie din lista respectivă, poate vedea legăturile cele mai apropiate – staţii de tramvai, troleu, troleibuz.
Cei ce folosesc exclusiv tramvaiul pentru deplasare în interiorul Timişoarei au la dispoziţie, de asemenea, o aplicaţie mobilă pentru terminalele Android, TrolleyRails, care ar trebui să arate timpii de sosire în staţie. Spun că ar trebui pentru că nu văd cum ar putea fi folosită din moment ce arată un singur placemark pe hartă, probabil o stație comună pentru tramvaiele 5, 6, 8.
După cum ați putut urmării mai sus, există suficiente informații astfel încât transportul în comun din Timișoara să fie prezent și în Google Transit.
Mă întreb în ce stadiu se mai găsește aplicația Pocket City care urma să rezolve o parte din neajunsurile expuse mai sus. 🙂