Cei ce vizează Ţinutul Secuiesc pentru petrecerea week-endurilor sau a sejururilor au la dispoziţie o aplicaţie mobilă Android, ce îi va ajuta să se orientez la faţa locului când vine vorba de cazare, obiective turistice, evenimente, locuri de servit masa etc. și pe viitor sugestii de trasee turistice – implementare ce probabil depinde de dezvoltarea proiectului trips-in.eu.
Aplicaţia Pașaportul virtual Ținutul Secuiesc, a cărei bază de date a fost completată prin aportul a 16 asociaţii de turism şi centre de informare din Judeţul Harghita, facilitează acesul utilizatorilor la informaţii pentru nu mai puţin de 5 tipuri de destinaţii după vechile unități de administrare judecătorească: Scaunul Ciucului, Scaunul Gheorgheni, Scaunul Mureș, Scaunul Odorhei și Trei Scaune.
În funcție de localitatea aleasă pentru vizitare, utilizatorii pot filtra punctele de interes după categoriile enumerate mai sus, putând partaja informațiile referitoare la punctul de interes, adăuga la lista de favorite, cerând informații direct de la proprietar direct pe email sau trimite recenzii. Nu îmi dau seama dacă aceste recenzii vor fi apoi vizibile și pe situl din spatele aplicației, tinutulsecuiesc.info. Toate punctele de interes pot fi localizate pe hartă – aplicația folosește un API de Google Maps, dar nu ajută turistul pentru planificare decât arătând ruta principală cea mai apropiată de punctul de interes, un planificator de rută complet fiind disponbil pe situl din spatele aplicației, sit ce nu este optimizat pentru mobil, deși din aplicație se fac trimiteri către el. Pentru niciunul din obiective nu sunt afișate detalii despre alte modalități de ajunge la fața locului: autobuze, microbuze, trenuri etc.
Ce este interesant e că aplicație permite descărcarea detaliilor referitoare la punctele de interes pentru a putea fi folosite în modul offline, lucru ce poate rezolva dilemele turiștilor acolo unde nu există hot-spoturi sau pentru a nu consuma din planul de date al utilizatorului.
De asemenea, aplicația oferă utilizatorilor posibilitatea de a intra în posesia unui card de reduceri virtual, ce poate fi folosit în localurile listate din localitățile indexate, localuri ce sunt marcate ca atare (nivelul reducerii pe o bandă roșie în dreptul obiectivului listat). Cardul de reduceri virtual funcționează prin introducerea codurilor promoționale cerute de la comercianți în căsuța dedicată din pagina obiectivului (vezi captura de ecran din dreapta). Nu cred că greșesc dacă spun că este prima aplicaţie care integrează un card de reduceri pentru turişti.
La momentul actual, cardul se poate solicita gratuit, dar sunt curios cum se efectuează plata pentru card după 31 august, când utilizatorii vor putea intra în posesia lui numai contra cost. Se vor încheia parteneriate cu operatorii de telefonie mobile și sumele vor fi deduse din creditul cartelelor preplătite sau vor fi adăugate pe facturi?
Citește mai multe despre aplicațiile ce permit procesarea codurilor promoționale de reducere în articolul iDeal, pentru cei ce vor să găsească oferte tentante în apropiere.
Dezvoltatorul aplicației este Refero Group Software, companie ce a dezvoltat și aplicația Tourist Informator. La fel ca și aplicaţia nativă Tourist Informator, aplicaţia Pașaportul Virtual Ţinutul Secuiesc își trage informaţiile din baza de date a reţelei Tourist Informator, lucru ce generează multe interogări ale bazei de date, ce pot avea un timp mare de răspuns și un consum seminificativ din planul de date – în cazul meu aplicația se încardrează în primele 3 aplicații consumatoare de resurse. Încă o dată – nu uitați de modul de lucru offline al aplicației.