Cum în ultimele zile am scris două posturi despre orientare în traficul urban și în cel feroviar cu ajutorul unor hărți dedicate, am zis să continui seria dedicată hărților cu un articol despre hărțile străzilor, instituțiilor publice și agenților economice. Nu de alta dar harta, în special cea digitală, joacă un rol important în orientarea turistică.
Cum în articolele din secțiunea de ghid turistic obișnuiesc să includ adrese ale obiectivelor turistice și să fac trimitere către hărți relevante, unde acestea pot fi localizate, am descoperit un serviciu de cartografie digitală pus la dispoziția primăriilor şi consiliilor judeţene din România.
Surprinzător, serviciul de cartografie digitală oferit de firma S.C. Schubert & Franzke S.R.L., subsidiară a Schubert & Franzke GesmbH din St. Pölten, Austria, este gratuit și oferit la pachet cu hărți printate ale orașelor/județelor. În momentul de față sunt peste 80 de astfel de proiecte, unele finalizate şi implementate, altele în curs de derulare; o listă a acestora puteți găsi aici (pentru orașe) și aici (pentru județe).
Hărțile digitale puse la dispoziție de către Schubert & Franzke, prin serviciul map2web®-GIS, facilitează utilizatorilor căutarea de străzi, de instituții publice, de rezervații naturale, de firme ce pot fi adăugate pe hartă la cerere (siglă și adresă), precum şi acces administrativ protejat prin parolă. Din păcate, mare parte din obiectivele turistice sunt disponibile numai pe hărțile tipărite nu și pe cele digitale.
Unul dintre dezavantajele hărților Schubert & Franzke este acela de a rămâne incomplete din punct de vedere al aderării operatorilor economice la astfel de proiecte în fața hărților actualizate benevol de către pasionați, hărți ce pot fi mult mai complete decât cele oferite de către Schubert & Franzke. Poate din acest motiv s-a și recurs la suprapunea hărților cu cele Google, în cazurile în care hărțile Schubert & Franzke nu sunt complete. De asemenea, acolo unde accesați un link @map2web.eu și vedeți afișat un API de Google Maps, înseamnă că proiectul este în lucru.
Adăugarea operatorilor economici pe hartă este principala sursă de finanțare a proiectului, aceasta făcându-se contra cost. Un bun prilej pentru operatorii economice din turism de a se face prezenți publicului larg.
Ce e interesant e că la căutarea după o stradă anume utilizatorul poate alege și numărul străzii, indicându-i-se astfel și imobilul căutat.
În afară de cele menționate mai sus, utilizatorii pot măsura distanțe între anumite puncte de interes, instrumentul de măsurare permițând măsurarea distanțelor aproximative inclusiv pentru străzile cu curbe, nu numai pentru cele în linie dreaptă.
Ce v-am prezentat mai sus e un model de sistem informatic geografic (SIG), ce stochază date legate de grafica locurilor și a elementelor ce le populează (clădiri, străzi etc.), precum și coordonatele acestora.
Pentru mai multe detalii despre aplicabilitatea SIG-urilor în turism citiți și articolul Rolul GIS în turismul electronic.
Cunoașteți vreun SIG mai complex decât acesta? Eu cred că proiectul România Digitală îl surclasează.
România Digitală aka hărțile Garmin pentru România este clar superioară sistemelor de hărți map2web prin simplul fapt că o singură hartă include toată România, cu drumuri mari și mici, cu unele poteci de munte și cam toate orașele la nivel de număr 🙂
Dacă are și un “păcat”, e că nu este online, ci doar pe aparat și calculator (local, nu de pe internet)…
Da, la nivel de detalii România Digitală este net superioară variantelor map2web. Dar, având în vedere nivelul de accesibilitate, nu cred că am făcut comparația perfectă. Hărțile map2web sunt disponibile online, pe când România Digitală este disponibilă pe dispozitive GPS și offline așa cum ai zis și tu.
Cât despre trasee montane, vezi ultimul post de pe acest blog, ai să găsești acolo o soluție de la modulo.ro. 🙂