În zilele de 8 și 9 septembrie 2012, în comuna Albac din Județul Alba s-a desfășurat Târgul Național de Turism Rural, ediția a VIII-a, eveniment în cadrul căruia au avut loc și câteva seminarii ce au avut ca punt de interes turismul rural, evident.
Cum nu am participat la eveniment, am căutat să văd despre ce a fost vorba în acel seminarul Academia de Turism Online susținut de dl. Emil Comșa, președinte A.N.T.R.E.C. România. Din păcate, bloggerii oficiali acreditați ai evenimentului au ratat fie tot evenimentul (emanueldragusin.ro, makavelis.com), fie seminarul în cauză (bogdanbesliu.ro, feriteglas.net), așa că dă-i și sapă, neicușorule, după materiale, poate poate s-o fi găsit careva să scrie. Dar de unde?
În cele din urmă am găsit informații de bază despre prezentare conceptul de Academie de Turism Online pe situl antrecalba.ro. Este vorba de valorificarea unor cantităţi de informaţii despre turismul rural, ecologic şi cultural prin intermediul tehnologiilor moderne și a mediului online.
Interesat de promovarea pensiunilor în mediul online? Citește mai multe în articolul Cum promovăm eficient pensiunile din zonele rurale. Online, cum altcumva?
În acest sens, A.N.T.R.E.C. Alba intenționează să dezvolte aplicații mobile gratuite (pentru smartphone și tablete grafice) pentru ghidarea electronică cu posibilitatea de localizare GPS, să pună la dispoziția publicului informații de localizare precisă interactivă sau să creeze tururi virtuale. Toate acestea vor fi integrate în situl filialei A.N.T.R.E.C. Alba.
Văzând aspectele ce țin de proiect, am rămas chiar surprins că acestea au fost expuse de dl Emil Comșa, nu de alta dar am urmărit o cuvântare a dânsului la lansarea proiectului Întreprinzători în turism și nu cred că are vreo tangență cu tehnologia, fără supărare. Nu îi contest dlui. Comșa experiența în turism rural, departe de mine gândul acesta.
Revenind la subiect, aștept ziua în care A.N.T.R.E.C.-ul se va asocia cu patronatele din turism sau întreprinzători privați și va lansa o aplicație mobilă, o colecție de unități de cazare, un ghid turistic al obiectivelor și un calendar de evenimente în același timp. Sau, de ce nu, poate încheia un parteneriat cu o firmă care are dezvoltată deza o astfel de aplicație. La fel de bine, prevăd o versiune mobilă a sitului cazarelapensiune.ro, sit realizat în proiectul Întreprinzători în turism, proiect în care A.N.T.R.E.C.-ul este partener.
De asemenea, pe filiala A.N.T.R.E.C. Alba atrage atenția asupra lipsei mijloacelor de promovare a turismului de distracție, dând ca exemplu de urmat aplicația The Beat, aplicație despre care am și scris pe blog. Aici chiar nu mai sunt de acord cu dumnealor. Piața aplicațiilor mobile e plină de astfel de aplicații chiar și pentru România.
Initiative bune, proiecte marete, rezultate slabe :). Plus ca unii nici nu prea stau bine la documentare si orientare:). Semn ca ei nu urmaresc in totalitate ceea ce trebuie…Am fost prea subtil?:D
Or fi genul ăsta de bloggerii arătați cu deștul în articolul de aici.
Păcat, evenimente ca astea ar trebui promovate mai agresiv. Numai așa ne popularizăm imaginea turismului intern.