Târgoviște – oraş martir

Articol trimis de David Emanuel Oprea, co-fondator al proiectului vreauSAmerg.ro. Este originar din Târgoviște, dar momentan locuiește în București împreună cu familia. Este un inginer software pasionat de turism și dornic să promoveze imaginea unei Românii turistice. A dezvoltat proiectul vreauSAmerg ca un răspuns la o nevoie pe care a observat-o: turistul are nevoie să cunoască și alte locații din jurul obiectivelor turistice, iar vreauSAmerg vine să întampine această nevoie.

Ultimele evenimente pe:

Târgoviște, reședință domnească, capitală a Ţării Româneşti şi oraş martir

Nu sunt multe cuvinte de povestit cum am ajuns aici, însă un lucru este sigur: Târgoviște este orașul în care m-am născut și în care am copilărit.

Cea mai rapida sursă de informare pentru internautul din ziua de azi este internetul. Așa că voi lista câteva surse prin care ne putem procura rapid informații necesare în vederea vizitării acestui oraș:

Foto: Gabriel Georgescu și David Emanuel Oprea

Cum ajung în Târgoviște?

Ca să ajungem în Târgoviște nu este deloc greu, cele mai apropiate orașe fiind București (80 Km la SE), Pitești (70 Km la V), respectiv Ploiești (50 Km la E). Drumurile naționale ce străbat orașul Târgoviște sunt: DN71, DN72 și DN72A. Se poate ajunge aici atât cu mașina personală cât și cu trenul. Pentru a ne face o idee, de la București la Târgoviște avem de parcurs cei 80 km în aproximativ 1 oră, în funcție de trafic. Astfel, în zilele de Vineri, respectiv Luni traficul poate fi mai aglomerat datorita numărului mare de participanți la trafic: fie târgovișteni care se întorc la sfârșit de săptămână în oraș, fie turiști care dau o fugă la Sinaia atunci când e un sezon bun și vor să evite rutele principale aglomerate.

De ce Târgoviște?

Orașul Târgoviște este unul dintre cele mai vechi orașe de pe teritoriul României. A fost Reședință domnească mai bine de 3 secole. Capitală a Țării Românești, un important centru economic, politico-social și cultural între 1396 și 1714, Târgoviște păstrează și astăzi ruinele vechii cetăți. Nu putem să nu menționăm câteva din numele care și-au pus amprenta asupra istoriei orașului: Macarie (tipograf, autorul primei cărți publicate la noi), Diaconul Coresi (traducător și tipograf), Ion Heliade Rădulescu, Ileana Sărăroiu, Laura Stoica, Laurențiu Reghecampf, Cornel Dinu și încă multe alte nume (vezi mai mult pe Wikipedia).

Tot la rubrica istorică trebuie să menționăm câteva nume de care se leagă orașul Târgoviște: Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Tudor Vladimirescu, soții Ceaușescu. În războiul de independență (1877-1878) s-au distins mulți comandanți și ostași târgovișteni, iar în Primul Război Mondial Regimentul III Dâmbovița a primit ordinul „Mihai Viteazul”.

Istoria orașului Târgoviște este atât de bogată încât nu sunt suficiente cuvinte pentru a o cuprinde. Recomand cu căldură o vizită la complexul muzeal Curtea Domnească pentru o aprofundare asupra istoriei orașului.

Ce putem face în Târgoviște?

Ei bine, întrebarea lasă loc multor interpretări. Poți să faci și bune și rele. Eu însă, mă voi concentra asupra celor bune.

În primul rând, Târgoviște este un oraș martir. Poți vizita ruinele vechii cetății în cadrul complexului muzeal Curtea Domnească: în cadrul complexului muzeal străjuiește de sute de ani Turnul Chindia, actualul simbol al orașului.

Alături de complexul muzeal putem vizita Mitropolia orașului Târgoviște și Mănăstirea Stelea – două obiective ce constituie un adevărat tezaur cultural. Tot în cadrul obiectivelor turistice putem enumera muzeele: Muzeul de Istorie, Muzeul scriitorilor dâmbovițeni, Muzeul tiparului și al cărții vechi românești, Muzeul Vasile Blendea, Centrul Vechi al orașului și desigur, casele memoriale.

Să nu uit, dacă vizitezi complexul muzeal Curtea Domneasca și Turnul Chindia, cu siguranță vei dori să vizitezi și Parcul Chindia (un parc destul de verde) sau să intri la Grădina Zoologică să vezi câteva din animalele cu care grădina se mândrește (nu vă zic, să vă fac curioși). Recunosc, de fiecare dată când un grup de prieteni vine pentru prima dată în Târgoviște, nu ezit să le arăt Turnul Chindia și Grădina Zoologică.

Orașul Târgoviște nu este foarte mare, ba chiar micuț dacă ar fi să privim la statistici care spun că orașul are aproximativ 90 mii de locuitori. Nu vă așteptați să găsiți restaurante de tip KFC/McDonalds și nici mall-uri, deși în următorii 2-3 ani se întrezărește construcția unui mall.

În schimb, foarte renumit este Centrul Vechi al orașului unde găsim restaurante, terase, pizzerii și câteva magazine cu articole vestimentare. Asta nu înseamna că în restul orașului nu mai găsim restaurante/terase dar seara în Centrul Vechi este un moment plăcut să ieși la o terasă/pizza cu prietenii.

Tot în centrul orașului putem să ne relaxăm jucând fie biliard, fie un tenis de masă într-unul din cele două locații ale Clubului ZOOM (stați liniștiți, nu e singurul). O prăjturică sau o înghețată o putem servi la cofetărie în apropierea complexlului comercial Mondial. Alături, Parcul Mitropoliei este foarte primitor și oferă spațiu de joacă pentru copii dar și mese pentru sporturile minții (șah).

În principiu, poți petrece un timp foarte plăcut și bogat în activități fără a cheltui foarte mulți bani: asta pentru că viața în Târgoviște este mai ieftină decât în marile orașe.

Cazarea, mâncarea și activitățiile recreative sunt acoperite în Târgoviște: hoteluri, pensiuni, restaurante, complexuri sportive și de agrement, terenuri de sport, săli de sport, piscine, săli de fitness etc.

Unde stau și ce manânc?

Poți mânca la restaurantele din Centrul Vechi al orașului: Belvedere, Casa Veche, San Marco. Sau poți mânca la restaurantul hotelului: Hotel Nova, Hotel Dâmbovița, Hotel Valahia, Hotel Solarino, Hotel Tolea.

Dintre restaurantele de mai sus pot spune majoritatea din centrul vechi sunt destul de ok. Depinde acum și de gusturile fiecăruia. Nu te poți limita doar la restaurantele din centrul vechi așa că poți încerca pe cele din zona Parcului Chindia: Terasa Alexo, Restaurant Milenium.

Vis-a-vis de hoteluri, doar două dintre cele sus menționate sunt cele unde pot să fiu în stare să fac o recenzie.

Primul ar fi Hotel Nova, hotel în care am petrecut sute de ore acumulate de-a lungul timpului: am participat la diverse nunti, am fost la restaurant în diverse zile să servesc un meniu / pizza, am fost în hotel și pot spune că știu cum sunt camerele și apartamentele. Este un hotel nou în orașul Târgoviște dar care și-a câștigat rapid o reputație de invidiat. Hotelul are camere noi, mobilate modern și cu aspect plăcut, grupul sanitar este îngrijit și curățenia asigurată. Serviciile sunt foarte bune: modalități diverse de plată, minibar, Wi-Fi și lista continuă. Puteți vedea mai multe pe propriul lor site. Iar restaurantul, este unul curat, prețurile sunt destul de bune și bucătarii sunt lăudați. Merită o încercare 🙂

Al doilea hotel ar fi Hotel Tolea. Aici am fost încântat de ceea ce am văzut. La fel ca și în cazul Nova, Tolea este un hotel nou. Modern, cu camere îngrijite și curate, merită să te cazezi. La restaurantul hotelului nu am servit decât micul dejun: autoservire – a fost bine deși am avut impresia că nu a fost foarte bogat în diversitate. Cert este că experiența a fost una plăcută și hotelul Tolea se numără acum printre hotelurile din Târgoviște pe care le recomand.

În loc de concluzii

Nu pot să trag concluzii doar în baza unor informații limitate. Târgoviște nu oferă doar cele scrise de mine în rândurile de mai sus: Târgoviște este un oraș pe care merită să îl vizitezi. Nu se compară cu Sibiu, Sighișoara sau București, însă istoria orașului, imaginea cetății de scaun a Țării Românești pe care o păstrează face ca orașul să fie foarte atractiv din punct de vedere turistic. Merită să cunoști orașul în care este îngropat capul lui Mihai Viteazul (Mănăstirea Dealu). Merită să vii în orașul în care a domnit Vlad Țepeș, alături de mulți alți domnitori (în total, 33 la număr). Merită să vezi odată în cei peste 20 de ani de la revoluție orașul în care au sfârșit soții Ceaușescu și totodata orașul care ne-a dăruit-o pe Laura Stoica.

Nu știi unde e Târgoviștea pe hartă? Poate ne ajută binecunoscuta artistă Ileana Sărăroiu.

Dacă vrei să vezi ceva și mai deosebit, vino în Târgoviște de zilele Cetății, eveniment ce are loc anual: 8-11 Septembrie. În fiecare zi de sărbătoare poți participa la diverse evenimente culturale/recreative: târguri, prezentări, spectacole, grătare, muzică și multă voie bună.

În acest moment, filmul ce se difuzează pe marile ecrane în cinematografele din țară, ”Despre oameni și melci”, conține multe scene filmate în orașul Târgoviște. Am reușit să îți captez atenția? Vino în Târgoviște.

Merită să cunoști orașul!

Articol trimis de David Emanuel Oprea, co-fondator al proiectului vreauSAmerg.ro. Este originar din Târgoviște, dar momentan locuiește în București împreună cu familia. Este un inginer software pasionat de turism și dornic să promoveze imaginea unei Românii turistice. A dezvoltat proiectul vreauSAmerg ca un răspuns la o nevoie pe care a observat-o: turistul are nevoie să cunoască și alte locații din jurul obiectivelor turistice, iar vreauSAmerg vine să întampine această nevoie.

Targoviste, (Fotografi: Gabriel Georgescu & David Emanuel Oprea). Targoviste, (Fotografi: Gabriel Georgescu & David Emanuel Oprea). Targoviste, (Fotografi: Gabriel Georgescu & David Emanuel Oprea). Targoviste, (Fotografi: Gabriel Georgescu & David Emanuel Oprea). Targoviste, (Fotografi: Gabriel Georgescu & David Emanuel Oprea).

Alte informații

Nu-ți face griji că nu ai unde dormi sau nu ai unde mânca. Avem de toate.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Pingback: Hello Dâmbovița! | Ghid Turistic Digital 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Taxibeet, taxi la îndemâna tuturor

Next Article

Relansarea pe partea de comerț electronic a Taromului

Related Posts
Total
0
Share