Articolul a fost publicat inițial pe blogul travelbuzz.ro
După aproape 4 ani, am avut ocazia să revăd Albena, destinaţie pe care, la momentul respectiv, am comparat-o eronat cu Mamaia noastră. Nici nu există comparaţie între cele două şi asta pentru că Albena e o staţiune de litoral destinată vacanţelor în familie, iar Mamaia e o staţiune a fiţelor de club, inclusiv pe plajă.
De ce am ales iarăşi Albena? N-am să cad în clişeul crizei economice, să mă vait că nu sunt bani ş.a.m.d., pentru că nu ăsta a fost cazul. A fost o chestiune legată mai degrabă de bugete şi priorităţi, ca să nu mai vorbim de faptul că a fost o oportunitate servită pe tavă.
Cum nu sunt neapărat un fan al staţiunilor animate de cluburi, Albena mi-a servit scopul: aveam nevoie de câteva zile departe de agitaţia Bucureştiului.
Dacă credeţi că am scăpat complet, vă înşelaţi. Am dat peste copii odihniţi şi năravurile lor. Doar v-am spus, Albena este o staţiune destinată vacanţelor în familie.
Dar să nu ne pierdem în astfel de detalii 🙂
Din Vamă la Albena
Data trecută am ieşit din ţară pe la Ruse, iar de această dată am încercat varianta Vama Veche. Deşi am tot ajuns prin Vama Veche, n-am avut niciodată curiozitatea să văd şi eu cum arată vama. Ciudată curiozitate, nu? Dacă vă bazaţi pe benzinăria de dinainte de vamă, nu o să aveţi nici o şansă, pentru că e închisă. Cum în primăvară mi s-a atras atenţia în vama din Silistra că nu mai semăn cu cel din poza de buletin şi că s-ar putea să am probleme pe viitor, am stat cu ceva emoţii. Nu a fost cazul de astfel de probleme.
După ce aţi trecut în partea bulgară, aveţi la dispoziţie, pe partea stângă cum ieşi din vamă, un magazinaş şi un punct de schimb valutar, unde găsiţi şi rovignete. Cursul de schimb este de aprox. 2 RON pentru 1 leva.
Drumul din vamă până în Albena durează aproximativ 1 oră şi trece printre numeroase câmpuri eoliene, precum şi pe lângă localităţi de interes turistic ca Kaliakra sau Balcic.
Nu vă aşteptaţi să vedeţi indicatoare cu numele localităţilor în litere latine, numai cele mari sau de interes turistic se bucură de asta. Oricum, până la Albena drumul e în linie dreaptă. Exceptând o mică porţiune, imediat după vamă, drumul este într-o stare bună.
Albena, Oasys for Holiday. Unde stăm?
Ajunşi în Albena veţi fi nevoiţi să plătiţi taxa de staţiune şi cea de parcare. Taxa de parcare este 5 leva/zi. În cazul în care vă cazaţi la unul din hotelurile din staţiune, vă puteţi recupera taxa de staţiune.
Mai toate hotelurile din staţiune funcţionează în regim all inclusive, ceea ce te face să te gândeşti care e treaba cu atâtea terase pe strada principală. La momentul vacanţei noastre, nu se prea înghesuia lumea. Bine, putem pune lucrul ăsta pe începutul de sezon, dar, totuşi, voi vedeţi astfel de iniţiative într-o astfel de staţiune profitabile?
În Albena se găsesc hoteluri pentru toate gusturile. Noi am stat acum 4 ani la Ralitsa Superior (4 stele) şi anul ăsta la Orhideya (3 stele). Diferenţele au fost vizibile, dar nu deranjante. Serviciul de debarasare în restaurantul hotelului Orhideya era prost organizat, ceea ce ducea la lipsa farfuriilor, lucru cu care nu ne-am confruntat la Ralitsa Superior. La acelaşi hotel Orhideya, piscina mare era gândită pentru copii, adulţii bucurându-se de una de dimensiuni reduse, ce putea deveni repede neîncăpătoare.
Dacă în trecut ne-am petrecut zilele libere lângă piscină, de această dată am profitat mai mult de plaja de pe malul mării, poate şi în ideea de a prinde ceva vânt ca să pot înălţa zmeul. N-a fost să fie. Am avut parte de vânt abia în ziua plecării. 🙂 Mi-a plăcut faptul că la ei încă există zone libere pe plajă, unde îţi poţi pune liniştit prosopul. Accesul în zonele întreţinute de hoteluri se face pe baza brăţării pachetului all inclusive.
Revenind la condiţiile de cazare, posibil ca în toate hotelurile în care mergeţi să vă izbească în nas un miros dulceag şi înţepător în acelaşi timp, miros de care se face responsabil dezinfectantul folosit. În cazul în care nu sunteţi alergici cred că puteţi trece repede peste asta.
Ce facem în Albena?
Chiar dacă Albena este o staţiune pentru familişti, asta nu înseamnă că duce lipsă de distracţii. Pe plajă, pentru 50 de leva, poţi închiria jetsky-uri (10 minute), poţi face parasailing sau, pentru 20 de leva, te poţi plimba cu banana.
Cei ce doresc altfel de mişcare au la dispoziţie biciclete în tandem pe care le pot îchiria pentru 8 leva pentru 30 min. sau 14 leva pentru o oră. Dacă mă întrebaţi pe mine, aş recomanda o plimbare prin rezervaţia naturală Baltata, cunoscută şi ca Batova Gora, o pădure ce a luat naştere în zona mlăştinoasă de la gura de vărsare a râului Batova.
La fel de bine, puteţi închiria biciclete de la hotelul la care sunteţi cazaţi pentru aproximativ 5 leva/oră şi puteţi face o ieşire până la Balcic, rumând drumul ce merge în paralele cu malul golfului cu acelaşi nume. În linie dreaptă sunt vreo 6 km, urmând malul cred că se întinde la vreo 10-12 km. Oricum, asta e o activitate pe care o recomand fie la începutul sezonului, fie în ieşirile tomnatice, şi asta din cauza temperaturilor foarte ridicate ce abia îţi permit să te plimbi pe plajă. În rest, puteţi opta pentru o vizită la Balcic fie cu maşina personală, fie cu taxiul pentru 50 de leva dus-întors, sau cu autobuzul, deşi nu pot băga mâna în foc că este posibilă această variantă (m-am bazat pe faptul că am văzut staţii de autobuz pe drumul înspre Balcic, când am făcut afirmaţia).
Sunt sigur că la faţa locului veţi descoperi şi alte activităţi recreative. Noi am optat chiar pentru o plimbare cu caii prin pădure şi pe plajă pentru doar 35 de leva/oră.
Seara puteţi ieşi la plimbare în ceea ce cu toţii numim bazar, alee de promenadă sau mai ştiu eu ce alte denumiri iau străzile principale împânzite de o parte şi de alta de terase, chioşcuri cu suveniruri etc. Unele hoteluri organizează spectacole în zonele acesibile tuturor, altele îşi deschid piscinele pentru fel de fel de trăznăi extreme pentru întreaga familie, cum ar fi datul în balon. 🙂
Târziu, în noapte, când aţi pus capăt distracţiei, drumul spre hotel îl puteţi face fie pe jos, fie cu trenuleţul pentru 3 leva de persoană, fie cu trăsura, în cazul în care sunteţi romantici, pentru 20-30 de leva, depinzând de puterea voastră de negociere. Dacă urcaţi pe aleile ce merg la hotelurile de pe dealurile împădurite, s-ar putea să aveţi ocazia să vedeţi licurici ce vă vor încânta cu dansul lor.
Până data viitoare …
Cam atât despre Albena. Cine ştie, poate în viitor voi avea ocazia să o explorez mai mult, în activităţi mai extreme. 🙂 Până atunci vă invit la longeviva dispută România via Bulgaria sau mai bine la a descoperi pe propria voastră piele Bulgaria şi România deopotrivă.
La fel de bine, cine vrea să înveţe, chiar învaţă din experienţa bulgarilor care ştiu să se marketeze pe fiecare centimentru pătrat de hârtie, material etc.