Acum o săptămână, Primăria Municipiului Braşov a terminat de implementat proiectul online e-Turist în Braşovul Istoric, portal dedicat promovării online a turismului în oraşul Braşov.
Cum urmăresc astfel de iniţiative ale administraţiilor publice, nu puteam trece cu vederea această lansare, mai ales că mi-a scăpat când am făcut revista presei pentru săptămâna trecută. Unde mai punem că vine ca o completare a articolului Oraşele devin vizibile pe internet. Braşov.
Video: Mix TV Brașov, Primarul Brașovului, George Scripcaru, și Gabriela Vlad, manager de proiect, despre e-Turist în Brașovul Istoric
Revenind la proiectul în sine, acesta vine în întâmpinarea turiştilor cu informaţii despre atracţiile turistice, despre traseele tiristice, informații generale şi evenimente, fiecare dintre subsecţiunile acestora fiind ilustrate cu cu fotografii şi animate cu tururi virtuale.
Fiecare obiectiv prezentat este localizat pe harta interactivă a oraşului Braşov, vizitatorii sitului având la dispoziţie atât adresa obiectivului, cât şi programul de vizitare al acestuia. În afară de cele mai populare obiective turistice prezentate și în secțiunea atracții turistice (Biserica Neagră, Casa Sfatului, Biserica Sf. Bartolomeu, Biserica Sf. Nicolae, Cetăţuia, fortificaţiile medievale, Bastionul Ţesătorilor sau zona Poarta Şchei), pe hartă sunt indicate toate monumente istorice conform listei de patrimoniu naţional editată de Ministerul Culturii şi Cultelor.
Pentru mai multe detalii despre baza de date a patrimoniului național imobil citiți și articolul eGISpat, sistem informațional geografic pentru inventarierea patrimoniului cultural național imobil
Nu îmi dau seama dacă harta interactivă a fost construită pe harta harta turistică realizată pe platforma map2web sau dacă a fost construită pe sistemul informatic geografic (aveți nevoie de Adobe SVG Viewer pentru a acesa sistemul) implementat pe situl primăriei.
Cei ce vor să afle mai multe informații despre platforma map2web pot citi articolul Hărți map2web.eu pentru orașele din România
Din păcate, secţiunea de evenimente se rezumă la cele mai importante evenimente ale oraşului, iar aici vizitatorul sitului nu are cum să le adauge într-un calendar personal.
Ce lipseşte de pe sit sunt informaţiile legate de posibilităţile de cazare în Braşov. Ridic a nu ştiu câta oară întrebarea legată de lipsa integrării cu astfel de platforme a cataloagelor online cu unităţi de cazare.
De exemplu, sunt astfel de cataloage dezvoltate de ONG-uri sau asociaţii din turism ce se pretează foarte bine cu scopul proiectului (vezi cazarelapensiune.ro).
Dintre proiectele administraţiilor publice pe care le-am văzut până acum e de departe cel mai aerisit. Din păcate, nu am reușit să identific firma ce s-a ocupat de dezvoltarea și implementarea proiectului.
De asemenea, ca o extensie a proiectului web, primăria a realizat şi o aplicaţie care va fi distribuită publicului larg online sau la tîrgurile de turism sau la agenţiile de turism sau care va fi disponibilă la info-point. Legat de info-point-uri, rămâne de văzut spre care dintre cele 2 rețele de info-point-uri se va orienta primăria: cele ale firmei NWG Concept sau cele din rețeaua TomTouch (la nivel de administrație publică). Momentan, aplicația multimedia nu este disponibilă online.
Interesat de alte proiecte de promovare virtuală a obiectivelor turistice din jurul Brașovului? Citește și articolul Cetățile Brașovului renasc pe terminalele TomTouch
[box]Program de finanțare: Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 (Regio), Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.3 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică
Organism Intermediar pentru Turism: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului
Beneficiar: Municipiul Braşov
Executant: Necomunicat
Valoarea totală a proiectului: 992.000 lei[/box] [via brasovcity.ro]