Harta monumentelor istorice pe mobil

Cu siguranţă mare parte din utilizatorii de smartphones au adoptat aplicaţii mobile dedicate localizării evenimentelor. Nu atât de sigur sunt de interesul locuitorilor unui oraş când vine vorba de aplicaţii mobile pentru identificarea, în funcţie de localizare, a monumentelor istorice.

Eu sunt adeptul unor astfel de aplicaţii şi asta pentru că nu de puţine ori mi-a fost dat să trec pe lângă monumente fără să îmi dau seama sau despre care nu ştiam nimic.

O aplicaţie ce vine în ajutorul utilizatorilor, momentan doar pentru cei de iPhone, este Heritage Trek Romania, aplicaţie ce indexează toate cele 19881 monumente istorice din România atestate oficial (de la case şi ansambluri urbane şi rurale, la biserici, mănăstiri, cetăţi, castele, statui, cruci, morminte). Aplicaţia este o extensie a proiectului Monumente Istorice din România, iniţiatorul proiectului, Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Istorie a României fâcând parte, alături de ARTrekLabs, din echipa ce a realizat aplicaţia.

Citește mai multe despre inițiativele de conștientizare a existenței monumentelor istorice în articolul Harta monumentelor istorice

Aşa cum am menţionat mai sus, monumentele pot fi localizate în funcţie de poziţia utilizatorului, acesta putându-le vizualiza poziţionate pe hartă sau ca puncte de interes direct pe imaginea captată de camera foto a telefonului, pe un layer de realitate augmentată, aşa cum sunt afişate punctele de interes în aplicaţii precum iNorc (deși în acest caz imaginile nu sunt capturate în timp real) sau Romania Travel Guide.

Această din urmă facilitate poate fi exploatată în cazul monumentelor acum ruine, putându-se integra cu layerul de realitate augmentată reconstrucții tridimensionale așa cum am văzut în aplicația Orange Exlorer.

Fiecare obiectiv istoric are o pagină de detalii unde utilizatorii pot posta comentarii sau de unde pot fi redirecționați către Wikipedia sau către un planificator de rută.

Aplicația se găsește în AppStore atât în varianta lite (fără localizarea obiectivelor pe hartă și fără modulul de realitate augmentată), cât și în varianta completă contra cost.

[via mobilio.ro]
Total
0
Shares
7 comments
    1. George, puțin probabil ca dezvoltatorii aplicației să urmărească postul de față.

      Mergi mai degrabă pe pagina de prezentare a aplicației, și trimite-le un mail prin formularul de contact.

    1. George, puțin probabil ca dezvoltatorii aplicației să urmărească postul de față.

      Mergi mai degrabă pe pagina de prezentare a aplicației, și trimite-le un mail prin formularul de contact.

  1. Pingback: Monumente România | Ghid Turistic Digital 2.0
  2. Pingback: Monumente România | Ghid Turistic Digital 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

După Blue Air și Tarom a lansat o versiune mobilă a sitului

Next Article

Care va fi compania ce va intra pe piața de turism online din .ro

Related Posts
Total
0
Share