Am fost plăcut surprins când am descoperit două platforme SIG (sisteme informatice geografice) prin intermediul cărora autorităţile publice din Judeţul Maramureş încearcă să promoveze activitatea economică şi turismul în zonă.
Vorbim de două proiecte transfrontaliere finanţate prin programul PHARE. Unul dintre proiecte este dedicat activităţii turistice de masă, iar celălalt este un proiect dedicat ariilor protejate.
Turism Transcarpatic – rețea de promovare a turismului în Județul Maramureș și Regiunile Zakarpatia și Ivano Frankivsk
Primul proiect, Turism Transcarpatic, pune la dispoziţia celor interesaţi hărți interactive ale județului Maramureş (România), Zakarpatia și Ivano Frankivsk (Ucraina), pe care turiştii pot identifica puncte de interes în zonă, de la benzinării şi farmacii la obiective turistice şi evenimente, scopul proiectului fiind acela de extindere a zonei turistice de impact pe piața internațională. În toate cazurile, aceştia au acces la adrese, date de contact şi imagini reprezentative ale punctelor de interes.
Toate acestea sunt posibile datorită unui sistem informatic geografic adaptat în acest sens. Hărţile sunt detaliate până la nivel de stradă, cei interesaţi putând opta atât pentru harta uneia dintre cele 3 regiuni amintite sau pentru un anume oraş din regiunile în cauză.
De ambele părţi ale hărţii se găsesc meniuri de poziţionare rapidă a punctelor de interes pe hartă sau de listare a acestora sub formă de liste.
Chiar dacă SIG-ul oferă acces la o serie de unități de cazare, utilizatorii vor trebui să facă rezervarea telefonică, sistemul nefiind conectat la vreun sistem de rezervări online.
De implementarea proiectului s-au ocupat Consiliul Judeţean Maramureş, Agenţia de dezvoltare regională Khust şi Asociaţia de promovare a turismului a regiunii Ivano Frankivsk și a fost finanțat prin Programul de Vecinătate România-Ucraina 2004-2006. De dezvoltarea sistemului informatic din spatele sitului proiectului, transcarpathiantourism.ro, s-a ocupat firma Indeco Soft S.R.L., dezvoltator şi implementator de soluţii e-Government, e-Business şi Content Management, din Baia Mare, pentru suma de 92.000 euro.
ECOTUR – Turism în zona transcarpatică
Un alt proiect interesant ce a avut ca inițiator tot CJ Maramureș a fost cel care a avut ca scop realizarea a unui sistem eficient de promovare a turismului ecologic prin punerea în valoare a biodiversităţii zonei transcarpatice. În cadrul acestui proiect s-a creat o bază de date cu localităţile şi caracteristice specifice ariilor naturale protejate. Baza de date e disponibilă printr-un SIG ce este găzduit de firma Holisun S.R.L. din Baia Mare.
Pe această platformă utilizatorii pot alege una din ariile protejate listate pentru a vedea detalii de interes general despre aceasta: descriere și date geografice, obiective turistice în aria protejată, trasee turistice, cazare, precum și referințe sau cercetări despre zona în cauză.
De exemplu, dacă alegem rezervația arboretului de castan comestibil pe hartă, vom fi direcționați către pagina de prezentare a acesteia, de unde vom avea posibilitatea de a afla despre traseele turistice din zona Baia Mare sau detalii despre cazare Baia Mare.
Proiectul a fost finanțat de către Uniunea Europeană prin Programul de Vecinătate România-Ucraina 2004-2006 PHARE CBC2006/018 – 449.01.01.11 cu suma de 495.000 euro.
Resurse auxiliare
În caz că sunteți interesați de rețeua de drumuri a județului Maramureș, de rețeaua de râuri și lacuri sau de teritoriile administrative puteți consulta sistemul informatic geografic al județului, sistem constuit pe platforma web open source MapGuide. Pentru detalii despre situri arheologice verificați GISRoA, iar pentru detalii despre patrimoniul cultura național imobil eGISpat.
Și eu care credeam că Maramureșul este doar la un click distanță. Întrebările pe care mi le pun iar și iar sunt legate de faptul că astfel de proiecte din trecut sunt date uitării în loc să fie integrate în cele actuale de promovare turistică. Dar deh, sunt bani de încasați de la Uniune.
[via CJ Maramureș]