Azi voi fi prezent la Târgul de Turism al României de la Romexpo pentru a afla cum stau lucrurile în ceea ce privește relația dintre bloggerii de turism și agenții, turismul mobil și alte tehnologii și practici din turism.
Mai jos aveți listate evenimentele în cadrul cărora se va discuta despre subiectele amintite, urmând ca după caz să revin cu actualizări:
SALA CENTRUL DE PRESA
12.30 – 14.30 – TRAIESTE DESTINATIA! – despre destinatiile anului si rolul bloggerilor in turism – J’INFO TOURS
SALA BALCESCU
15.30 – 18.00 – Soluții de email-marketing aplicate în industria de turism:
- IP-urile ce viziteaza site-ul tau nu au personalitate! Afla cum pot fi acestea convertite in adrese de email si apoi in cumparatori;
- Automatizarea si eficientizarea activitatilor de follow-up intr-o agentie de turism cu ajutorul emailului si a noilor tehnologii;
- Utilizarea emailului in activitatile de fidelizare a clientilor – solutii la cheie.
SALA IORGA
15.30 – 17.30 – „Paralela 45 – Noutati 2013” – PARALELA 45 TURISM, eveniment în care se va lansa oficial aplicația Paralela 45
Actualizare din 16.11.2012. După cum am promis revin cu informații despre prezentările la care am participat și despre ce am văzut la târg (mă voi limita la aria mea de interes).
Când am ajuns la târg, mi-a sărit în ochi standul Paralela 45 și faptul că promova aplicația mobilă despre care v-am scris cu două zile în urmă. Cum am văzut că există și în variantă de Android, am scanat codul și am instalat-o. Toate bune și frumoase până ajungi la partea de rezervare. Ca să poți face asta trebuie să completezi un formular de contact și să îl trimiți probabil unei echipe care se ocupă de rezervări.
După o scurtă vizită pe la standul prietenilor de la Accent Travel & Events, am plecat spre prezentare J’Info Tours de la Centrul de Presă. Prezentarea a fost susținută de către Dana Man, ghid J’Info, Gabriel Tomescu, Manager Outgoing, Ana Ruse, Travel Agent, și Carmen Pavel, proprietar J’Info Tours, și a vizat destinațiile anului, Madagascar și Madeira, investiții în online, precum și rolul bloggerilor în turism.
Cum pe blogul de față se tratează informații despre blogurile de turism/călătorii și nu despre destinații, mă voi limita doar la ultimele 2 aspecte.
Legat de investițiile în online, J’Info s-a axat pe îmbunătățirea sistemului de rezervări astfel încât să acopere cât mai multe hoteluri din lume, dar și prin adoptarea de noi modalități de promovare a destinațiilor, în special video atât în procesul de asistare a procesului de căutare, cât și în prezentarea destinațiilor. Din acest punct de vedere, chiar am descoperit zilele trecute pe situl agenției un agent virtual ce asigura asistență în procesul de folosire a motorului de căutare printre oferte turistice, bilete de avion sau rent-a-car și am presupus că ar fi un produs IPIX. D-na Pavel a infirmat acest lucru, menționând faptul că este un produs dezvoltat de firma de IT ce se ocupă de situl agenției.
De admirat faptul că d-na Pavel își ține business-ul în afara cercului celor ce vor să fie primii în toate (vezi și articolele despre cea mai mare agenție de turism online sau prima agenție de turism online), lăsând loc astfel pentru dezvoltare continuă, fiind de părere că acesta este doar un românism ce influențează negativ orice business. Aș adăuga eu că influențează negativ business-ul în rândul unor consumatori educați, dar cum la noi totul se face pentru mase … prinde foarte bine.
De asemenea, legat de promovarea destinațiilor, s-a văzut clar că echipa J’Info a fost plăcut impresionată de prezentările dedicate travel bloggingului din cadrul World Travel Market de la Londra și vrea să testeze acest lucru pe bloggerii din România.
Cum nu se putea altfel, s-au dat exemple de evenimente dedicate acestora organizate de agenție: volunturism la Snagov, #romanestelabran etc. și s-au pus în vedere modalități de remunerare a bloggerilor (vizitatori unici X cost per unic; vezi aici și o altă abordare), de folosire a blogurilor (reclame integrate în conținut și testare, diversificare a acestora), precum și de follow-up pentru a vedea ce reclame nu au audiență sau ce link-uri nu sunt adecvate.
Legat de acest ultim aspect, mi-a plăcut că d-na Pavel a transmis un mesaj clar atunci când a menționat despre instrumentele de monitorizare: Este o lume pe bani, totul se cumpără!, lucru valabil și în colaborările cu bloggerii.
De asemenea, a ținut să menționeze faptul că bloggerii se aleg în funcție de profilul agenției, produselor ce urmează să fie promovate, aici îndemnând ca punct de plecare în selecție câteva instrumente de monitorizare, dar subliniind faptul că orice instrument trebuie completat cu altul.
Vorbind de instrumente de monitorizare, mai jos aveți un extras al situației blogurilor de turism din zelist.ro, deci un clasament pe baza nivelului de influență câștigat prin link building. E ciudată totuși plasarea în clasament a ultimelor două bloguri, eu mergând pe ideea că se diferențiază de restul datorită faptului că sunt două bloguri dedicate României ca destinație turistică sau serviciilor turistice românești, motiv pentru care nu se bucură de atenția cuvenită.
Legat de nivelul de influență și instrumente de monitorizare, Cezar a menționat faptul că în .com există un serviciu popular ce calculează câte un scor pentru fiecare blogger în funcție de trafic, număr de urmăritori pe Twitter și fani pe Facebook etc. Deși nu a menționat numele serviciului, cu siguranță se referea la klout.com.
S-a mai pus accentul și pe creșterea vizibilității României în rândul străinilor prin intermediul bloggerilor: fie prin invitarea unor bloggeri de travel din afară într-un blog trip, fie prin antrenarea bloggerilor autohtoni în promovarea destinațiilor românești. Acest din urmă lucru l-am considerat dificil, având în vedere faptul că sunt puțini bloggeri care șcriu în engleză despre țara în care locuiesc și am considerat o șansă de reușită proiectelor Regio, ce dispun de versiuni și în alte limbi, din păcate, foarte puțin promovate online, dar foarte promovate la târguri de profil (cum a fost și cazul Târgului de Turism al României).
La sfârșitul prezentării, Andrada a pus problema utilității unui blog de specialitate în rândul agențiilor.
După prezentarea J’Info m-am rătăcit printre standuri și am fost surprins să constat că mai peste tot găsești roll-up-uri pe care sunt afișate coduri QR (în special în pavilionul destinat României).
Am fost surprins să aflu că Pagini Aurii a scos un ghid turistic, Pagitur (un ghid al hotelurilor, restaurantelor, agențiilor de turism, muzeelor etc.), un ghid bazat doar pe date de contact, ghid ce foate fi accesat și la pagitur.ro . În varianta online a ghidului puteți găsi și informații turistice (scurte descrieri ale regiunilor). De asemenea, cei interesați își pot adăuga pe sit unitatea de cazare pe care o administrează sau pot adăuga adresa unui obiectiv turistic.
Ultimul lucru pe care vreau să vi-l aduc în atenție e aplicația Ținutul Secuiesc pentru info-chioșcuri cu care m-am jucat la standul de promovare turistică a regiunilor Harghita și Covasna. Nu mă mai lungesc la vorbe și vă las să o descoperiți în clipul video de mai jos.
Mai multe poze de la Târgul de Turism al României pot fi văzute în albumul de pe Facebook.
Cei interesați de evoluția Târgului de Turism al României pot vedea în articolul de aici cum a fost la Târgul de Turism al României în 2012
Petrus, multumim pentru rezumat 🙂
Sunt curioasa cate scanari ale QR code-urilor de pe roll-up-uri vor fi raportate la numarul de vizitatori. Sau chiar si in valoare absoluta. Traiam cu impresia ca foarte putini oameni din Romania stiu cum se folosesc si si mai putini chiar le scaneaza.
Legat de ce ai spus tu: „două bloguri dedicate României ca destinație turistică sau serviciilor turistice românești, motiv pentru care nu se bucură de atenția cuvenită.”, ma gandeam ca la noi cel mai mult trafic e generat de articolele despre Romania. Si cautand o explicatie, mi-am dat seama ca si eu atunci cand caut informatii despre o destinatie externa tind sa o caut in engleza, nu in romana. Asa ca de cititori nu cred ca sunt trecute cu vederea.
Ti-a cam placut d-na Pavel bag de seama. Concluzia mea rudimentara:)
Adriana, mulțumesc pentru vizită și comentariu!
Legat de raportarea scanărilor QR codurilor la nr. de vizitatori, asta e chiar imposibil în condițiile în care fiecare operator e cu QR codul său. Mă întreb în primul rând dacă sunt monitorizate QR codurile, astfel încât să se poată face estimarea de mai sus.
Ironia e că în multe cazuri, ieși mai rapid dacă tastezi direct în browser adresele web promovate pe roll-up-uri.
După ce ai ridicat tu problema, mă gândeam să merg la un stand unde există un QR code să întreb dacă e monitorizat sau nu, dar mi-am adus aminte că cu o zi înainte cineva căruia îi lăsasem o carte de vizită mi-a promis că o să mă paseze departamentului de marketing. Asta înseamnă că oamenii din standuri nu aveau treabă cu astfel de instrumente.
Raportându-ne la topul Zelist și la cele două bloguri, înseamnă că duc lipsă de recomandări prin link, oricum, e o trecere bruscă de la locurile 3 și 4.
Mădălin, cel puțin gândim la fel în anumite privințe. 🙂