Zilele trecute, Institutul Naţional al Patrimoniului a terminat de implementat proiectul 360 – o incursiune virtuală în patrimoniul cultural naţional, proiect finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul 360 – o incursiune virtuală în patrimoniul cultural naţional, proiect desfășurat între lunile august – noiembrie 2012, a presupus construcția unui website interactiv, conţinând 20 de filme documentare şi 20 de tururi virtuale, fiecare având mai multe panorame 360 grade; 20 de panorame la 360 grade postate pe website-ul Google Earth pentru cele mai importante monumente istorice selectate cu ajutorul direcțiilor de cultură din cadrul autorităților locale. (via inp.org.ro)
Printre panoramele monumentelor istorice selectate se numără cele alea cetăţilor constănţene Carsium, Histria, Capidava, dar şi ale cetății Enisala din judeţul Tulcea, ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, ale Marii Moschei Carol I și cazinoului din Constanța, Muzeul Unirii și Mănăstirea Golia din Județul Iași, sau cele alea Cetății dacice de la Sarmisegetuza Regia, sau ale Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu, Centrului Istoric Sibiu, Centrului Istoric Sighişoara și cea a Mănăstirii Hurezi.
Interesat de cetățile dobrogene? Citește și seria de articole Scrie România: Cetatea Histria, În articolul #scrieromania de azi: Capidava, Cetăți dobrogene: Enisala, cetatea de lângă Satul Nou
Vă reamintesc faptul că Cetatea Capidava a mai fost subiectul unui proiect de reconstrucție virtuală (reconstrucție tridimensională) în cadrul unui proiect de colaborare transfrontalieră, Introducerea în circuitul turistic a unor cetăţi antice dobrogene, iar Centrul Istoric al Sibiului poate fi vizitat și cu ajutorul unei reconstrucții 3D.
Nici câteva obiective din București nu lipsesc din colecția de tururi virtuale a Institutului Național al Patrimoniului, cum ar fi Palatul Cantacuzino, Biserica Stavropoleus sau Curtea Veche.
Interesat de București? Citește și ghidul sumar al municipiului București
Toate tururile virtuale pot fi accesate și prin intermediul hărții pe care au fost localizate toate monumentele vizate.
De asemenea, fiecărui monument panoramat îi corespunde și un clip video ce poate fi accesat în secțiunea Ilustrații video a sitului, dar pot fi găsite și pe YouTube.
De fotografiile panoramice și ilustrațiile video se face răspunzător Tudor Panduru, responsabil cu imaginea și în scurt-metrajul În căutarea lui Malone Muistu’.
Felicitări întregii echipe coordonate de Dr. Daniela MIHAI pentru proiect. Chiar este un proiect pe care nu îl pot critica din niciun punct de vedere. Singura mențiune pe care o pot face e legată de speranța de a vedea acest conținut integrat în celelalte proiecte de promovare a patrimoniului cultural, cum e SIG-ul eGISpat.
[360 – o incursiune virtuală în patrimoniul cultural naţional | via gandul.info]