Oraşele devin vizibile pe internet. Iaşi

Azi vă aduc în atenție o altă piesă dintr-un mare puzzle pe care vreau să îl pun cap la cap: putem vorbi de turism electronic în România?

Până vom găsi împreună un răspuns la această întrebare, să analizăm din punct de vedere online Iașiul, orașul întins ca și Roma pe șapte coline.

Foto: Eugen Anghel, Waiting via Flickr, Creative Commons Attribution

După cum știți, prioritare sunt sursele mele preferate, siturile administrațiilor publice. Și în cazul de față am început ca de obicei cu situl Primăriei Municipiului Iași, sit care are o secțiune dedicată turismului. Secțiunea în cauză nu ar trebui să vă servească ca un ghid în adevăratul sens al cuvântului ci ca o broșură cu informații utile, fiind locul în care veți găsi trimiteri către obiective turistice, restaurante, centre recreaționale și alte atracții din jurul Iașiului.

Cred că e unul din puținele situri de primărie pe care turiștii vor găsi informații despre cazare Iași, cu adrese, situri web și telefoane ale hotelurilor și pensiunilor.

Deși o hartă a municipiului Iași a fost dezvoltată de cei de la Schubert & Franzke pe platforma map2web, aceasta nu este promovată pe situl primăriei. Sau dacă este, linkul este ascuns bine de tot pe sit. Turiștii vor găsi trimitere către hartă pe portalul de promovare turistică a orașului Iași, turism-iasi.ro, portal administrat de către Centrul de Informare Turistică Iași [Facebook | Twitter | YouTube].

Tot pe situl primăriei, în secțiunea Legături utile, turiștii pot găsi trimiteri către situri ce oferă informații despre transportul în oraș.

Interesat de planificarea călătoriei cu transportul în comun din Iași? Citește și articolul Planificator de rută de la RATP Iași

Mă așteptam ca primăria să se fi implicat într-un proiect Regio de promovare turistică a orașului, dar văd că s-a axat pe dezvoltarea infrastructurii în zona de agrement Ciric. Pentru această zonă s-a creat un microsit de informare pe domeniul internet al primărie, dar fără prea multe detalii turistice.

Lăsăm siturile administrației publice și ne focusăm atenția către portalurile dedicate orașului Iași, fără număr aș putea zice, mare parte din ele încă ancorate în perioada web 1.0. Cum eu pot fi subiectiv, am nevoie de ajutorul vostru pentru a răspunde la întrebarea de mai jos.

[poll id=”6″]

Și cum nu mă pot abține, vreau doar să menționez faptul că cel mai aproape de vremurile 2.0 este islive.ro [Facebook | Twitter], un blog de evenimente dedicate Iașiului, la care se adaugă câștigătorul premiului II la categoria Publishing din cadrul Webstock Awards 2009, altiasi.ro [Facebook | Twitter] și iasi-city.ro [Facebook | Twitter].

Și cum treptat-treptat am făcut trecerea spre social media, vreau să vă mai aduc în atenție paginile de Facebook Iași România, administrată de Alexandru Bleau din Timișoara, Iasi (Fotografii vechi), pagină administrată de fotograful Adrian Serghie, și I Love Iași și Ieseni Iasi, singurele pagini pe care s-ar putea rula campanii targetate pe orașul Iași (vorbim aici de pagini de Facebook neafiliate vreunui sit). Ah, stați așa, se fac campanii pe Facebook în România?

Bineînțeles, nu putea lipsi nici un mic eveniment #prinorasulmeu, eveniment de care s-a făcut responsabilă agenția de turism Icar Tours din Iași. Dacă Iașiul nu era destul de prezent pe harta turistică a României, acest eveniment trebuie să-l fi conturat suficient.

Ca de obicei las loc de completări și concluzii în comentarii, reamintindu-vă că încercăm să conturăm o prezență online a Iașiului turistic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Sudul Olteniei, istorie și folclor

Next Article

Să luăm pulsul blogosferei nișate pe turism (IV)

Related Posts
Total
0
Share