Aeroportul Internațional Iași, Eurostat, Autoritatea Națională pentru Turism, cardul electronic de sănătate, Orange, Cosmote, plata-rca.ro fac subiectul revistei presei în turismul online pentru perioada 17 – 23 decembrie 2012.
e-Informare
Aeroportul Internaţional Iaşi are de săptămâna trecută un sit web nou, cu un design simplu şi aerisit, acum accesibil şi de pe mobil. Din păcate, dispozitivele mobile nu recunosc automat versiunea de mobil, drept pentru care vizitatorii trebuie să acceseze link-ul ce direcţionează spre aceasta: aeroport.ro/mobile.php. La fel ca şi în cazul Aeroportului Internaţional Otopeni, cei interesaţi nu vor găsi planul aeroportului pentru o mai bună orientare în acesta.
Cu ocazia lansării sitului web, conducerea aeroportului a lansat şi un concurs public de idei pentru rebrandingul identităţii vizuale a aeroportului. (via travis.ro)
Citește despre o alternativă de verificare a zborurilor și sosirilor în principalele aeroporturi din țară în articolul Romanian Airports, informații despre zboruri direct pe telefonul tău Android
Wizz Air și-a deschis call center în România printr-un parteneriat cu Conectys.
Conform unui studiu al Oficiului European de Statistică (Eurostat), în România, 24% din utilizatorii de internet folosesc servicii legate de călătorii, iar 8% folosesc serviciile de internet banking. (via incomemagazin.ro)
e-Marketing
S-a înființat Autoritatea Națională pentru Turism, instituţie care va funcţiona în subordinea Ministerului Economiei şi în coordonarea ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism. Singurul lucru pe care îl pot spune e că bugetele alocate pentru proiecte turistice vor fi mai transparente acum. Să sperăm!
e-Asigurare
Cardul electronic de sănătate este testat pe un eșantion de asigurați din Arad. Acesta va stoca numele şi prenumele asiguratului, codul unic de asigurat format din 20 de caractere, numărul de identificare al cardului şi data expirării a acestuia. Medicii de familie vor putea încărca pe card o serie de date medicale cu risc vital ale pacientului (persoane de contact, grupa sanguină, restricții în administrarea medicamentelor etc.), cu acordul acestuia. În condițiile în care acest sistem va fi eficient, este de așteptat o scădere în rândul asigurărilor medicale de călătorie. Încă un subiect ce ar trebui să resusciteze blogurile ce tratează subiecte totalitariste. 🙂
Citește și articolul De unde cumpărăm online asigurări de călătorie?
Aplicații mobile
Observ în ultimul timp o înclinaţie a presei online şi a televiziunilor în zona aplicaţiilor mobile autohtone. Curiozitatea mea e de ce de abia acum? Ori şi-au făcut dezvoltatorii curaj să bage bani în promovare TV (cam greu de crezut), ori televiziunile au rămas fără subiecte interesante (şi asta e greu de crezut), acum în pragul sărbătorilor, şi caută să umple timpul dedicat jurnalelor. Sau pur şi simplu a început să prindă subiectul … cu toate că majoritatea aplicaţiilor mediatizate au o vechime de cel puţin un an, fiind recezate fie pe blogul de faţă, fie pe alte bloguri.
Dacă Vodafone preferă parteneriatele în materie de aplicaţii mobile, Orange preferă aplicaţiile proprietare.
Săptămâna trecută Orange a lansat două aplicaţii mobile destinate iubitorilor sporturilor de iarnă: Info Ski şi i-Rewind.
Info Ski [Android | iOS]
Info Ski vine din start ca şi concurent pentru Ski România, aplicaţie care s-a relansat în urmă cu câteva săptămâni, acum cu un design mult mai prietenos. Ambele aplicaţii oferă informaţii în timp real, Ski România oferind utilizatorilor pisibilitatea de a recenza sericiile şi calitatea pârtiilor, Info Ski venind în plus cu câteva webcamuri de pe pârtiile din România şi, evident, o altă modalitate de prezentare a informaţiei.
De asemenea, în ambele cazuri utilizatorii pot marca pârtiile ca favorite, având astfel acces mai uşor la informaţiile despre starea pârtiilor.
Citește și articolul dedicat aplicației Ski România: Informații despre starea pârtiilor prin aplicația Ski România
i-Rewind [Android | iOS]
Iată că cea de-a doua aplicaţie dedicată schiorilor, i-Rewind, nu mai este proprietară Orange, ci una susţinută de compania de telefonie mobilă, care asigură o parte din logistica necesară pentru filmarea celor ce doresc să îşi înregistreze coborârile, pentru început pe pârtia Clăbucet Sosire din Predeal. Aplicația a fost mediatizată cu ocazia lansării rețelei 4G LTE în România, ocazie cu care, în același loc unde schiorii se pot filma, permițând aplicației i-Rewind să îi localizeze, Orange a amenajat Orange Hot Spot, zonă specială de servicii și divertisment.
Public Transport – Timişoara [Android | iOS]
Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că e prima reacţie evidentă după extinderea aplicaţiei Transport Urban în Timişoara. Nu de alta, dar aplicaţia există de luni bune şi asta e prima apariţie în presa online.
Află mai multe despre planificarea călătoriilor cu transport în comun din Timișoara din articolul Planificator de rută pentru transportul public din Timișoara
RadarMe powered by COSMOTE [Android]
Nici Cosmote nu s-a lăsat mai prejos și a intrat în hora aplicațiilor mobile, poate nu la fel de tare ca Vodafone sau Orange, dar cel puțin s-a asociat cu branduri puternice când a fost vorba de lansat aplicații.
De această dată s-a asociat cu Netopia Systems pentru a lansa RadarMe, o aplicație ce permite localizarea în timp real a utilizatorilor activi, pe baza unui ecran cu radar şi hartă, aplicația fiind dependentă de GPS-ul telefonului pentru o localizare precisă. Aplicația e utilă pentru excursioniști ce pleacă în drumeții în grupuri, aceștia putând ști poziția celor ce se îndepărtează de grup sau care rămân în urmă.
Plată RCA [Android | iOS]
Șoferii au acum la dispoziție încă o aplicație mobilă cu ajutorul căreia pot ține evidența asigurării obligatorii, inspecției tehnice periodice și, evident, cu ajutorul căreia își pot achiziționa polița RCA.