Planificarea curselor cu mijloacele de transport în comun din Cluj

Săptămâna trecută, echipa Transport Urban a anunţat extinderea aplicației Transport Urban în Cluj şi Timişoara, actualizările fiind disponibile atât în varianta web, cât şi în cele mobile.

Cum urmăresc evoluţia proiectului, am verificat situl RATUC să văd dacă s-a întâmplat să adopte planificatorul online furnizat de echipa Transport Urban. Din păcate, planificatorul RATUC este unul dezvoltat in house pe un API de Google Maps, cu detaliile traseului planificat prezentate într-un tabel apropiat ca design anilor ’90. Staţiile sunt prezente pe hartă sub formă de placemark-uri şi la click pot fi adăugate fie ca puncte de start, fie ca puncte de sosire.

Pentru a afla cum se pot planifica călătoriile cu transportul public din Timișoara citește și articolul Aplicații iPhone pentru transportul public din Timișoara

Click pentru a mări imaginea

În informaţiile furnizate pentru orice traseu planificat nu sunt incluşi şi timpii de sosire în staţiile de interes de pe traseu. Aceştia sunt furnizaţi însă separat, într-o altă secţiune de pe sit.

Click pe imagine pentru a o mări

De asemenea, întreaga reţea a traseelor era prezentată grafic tot pe o hartă Google.

Planificatorul de rută este disponibil doar în variantă web pentru PC.

Cluj Bus RATUC

Cei ce doresc să se orienteze la fața locului au la dispoziție fie aplicația Transport Urban, ce furnizează pe lângă hartă și localizarea stațiilor, timpii estimativi de sosire la destinație, fie aplicațiile neoficiale RATUC sau Cluj Bus, ce furnizează doar timpii de sosire în stație ai mijloacelor de transport.

În condițiile în care aplicația Transport Urban are deschidere mai mare spre colaborarări ca urmare a entităților implicate în dezvoltarea și promovarea ei, probabil va putea furniza în viitor timpii de acces în stație pe baza datelor GPS furnizate de către operatorul de transport, ultimele două aplicații vor trebui să fie regândite total astfel încât să aducă plus valoare utilizatorilor.

Dumitru Ghenadie, dezvoltatorul aplicației Cluj Bus, a declarat pentru turism20.ro că în condițiile date, aplicația Cluj Bus nu poate face concurență aplicației Transport Urban și asta pentru că Cluj Bus a fost dezvoltată din nevoia acestuia de a avea un orar al curselor cu frecvență redusă de circulație, pe care să îl folosescă destul de des și din curiozitatea de a vedea ce înseamnă dezvoltarea pe Android, în timpul său liber.

De asemenea, dacă RATUC-ul va colabora cu Google-ul în ceea ce privește Google Transit, iar traseele și timpii de acces în stație vor fi disponibili pe această platformă, echipele ce se ocupă cu dezvoltarea celor trei aplicații vor trebui să inoveze pentru a-și păstra publicul. Nu de alta, dar hărțile Google sunt mai ușor de folosit, ba chiar vin by default ca bulk software cu majoritatea smartphone-urilor.

Dumitru Ghenadie confirmă faptul că Concurentul principal (n.a. pentru Cluj Bus Transport Urban) ar putea fi hărțile de la Google Transit, care oferă și căutare și rute alternative și orele de sosire în stații etc., dar pentru asta fiind necesar ca RATUC să-și standardizeze orarul și să-l urce de bună-voie pe hățile de la Google, la momentul actual programul mijloacelor de transport public (de pe site-ul agenției RATUC) fiind în permanentă modificare și fără niciun standard (fișiere .doc, .xls etc).

Deși contactate pentru a afla pozița lor față de aspectele de mai sus, celelaltă părți implicate, RATUC și Cristian Florian, dezvoltatorul aplicației RATUC, nu au răspuns solicitării până la data publicării articolului de față.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Pingback: InfoBus Cluj | Ghid Turistic Digital 2.0
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

e-Turism Bref (27) – 10 – 16 decembrie

Next Article

Monumente România

Related Posts
Total
0
Share