O studentă și un elev de liceu revoluționează aplicațiile mobile de transport din România

sketch, autobuz, transport public

În nenumărate rânduri am urmărit cu interes evenimentele în cadrul cărora tineri elevi sau proaspăt studenți își prezentau ideile de sau proiectele legate de activitatea turistică. Am făcut o scurtă pauză între timp și mi-a concentrat atenția pe alte subiecte pe care le-am etalat aici, pe blog.

Foto: Don Stewart, Coach Sketch via Flickr, Creative Commons Attribution

Acum ceva timp am descoperit o inițiativă de aplicație care combină învățarea activă legată de emisiile de carbon în mediul înconjurător cu planificarea traseelor cu mijloacele de transport în comun din Sibiu. Nu am acoperit inițiativa la momentul respectiv, deși Sibiul are nevoie de o astfel de aplicație mobilă.

Zilele trecute am dat peste o altă inițiativă, de această dată deja în lucru și accesibilă publicului larg pe internet, legată de planificarea în timp real a traseelor cu mijloacele de transport comun din Timișoara

Cele două descoperiri m-au convins să scriu un articol de prezentare pentru a vi le aduce la cunoștiță și vouă, cititorilor mei, și a le promova. Poate așa elevii/studenții ce le-au inițiat vor avea ocazia să cunoască oamenii potriviți ce îi pot ajuta cu proiectele lor.

RouteMaster

Prima inițiativă, sub numele de RouteMaster, vine din partea Simonei Tecșa din Sibiu și urmează a se materializa într-o aplicație de Windows Phone 7.  Aplicația va afișa toate rutele mijloacelor de transport public din Sibiu, afișând utilizatorilor ora de plecare, ora de sosire, costul biletului și, după caz, stația unde aceștia trebuie să schimbe mijlocul de transport ales sau, la alegere, altă modalitate de transport. Avantajele oferite de folosirea aplicației constau în facilitarea accesului la informații despre mijloacele de transport, dar și în economisirea timpului de căutare pe orare.

Aplicația a fost prezentată unui public restrâns, în cadrul celei de-a doua conferințe internaționale a studenților la informatică ICDD, Imagination, Creativity, Design, Development, conferință ce s-a ținut în perioada 26-28 aprilie 2012, la Sibiu. Inițiativa aplicației a fost prezentată în lucrarea Routemaster – A Windows Phone 7 Travel Application, alături de alți doi colaboratori: Mihai Stancu (dacă nu mă însel eu, Mihai este în prezent angajat al iQuest, firma din spatele Trip Journal), Doru Pîrvu.

Chiar mă bucur să văd că există interes pentru aplicații Windows Phone. Aștept cu interes lansarea aplicației pentur publicul larg, chiar sunt curios dacă va fi lansată înainte sau după lansarea următoarei versiuni a aplicației Transport Urban, ce va include și traseele TurSib.

Timisoara Transportation Network Simulator

Cei ce sunteți deja familiarizați cu sistemul de monitorizare a trenurilor CFR Călători, sistem pus la punct de Vasile Coțovanu pe baza orarelor de mers ale trenurilor, sistem pe care l-am menționat în postul Două proiecte îndrăznețe pentru București, vă veți familiariza și cu Timisoara Transportation Network Simulator. Asta pentru că e construit pe aceeași platformă cu aportul lui Raoul Bădărău, inițiatorul proiectului, cu ajutorul lui Vasile Coțovanu.

Simulatorul (vezi demo web) va servi ca un instrument de orientare și planificare atât pentru locuitorii orașului, dar și pentru turiștii ce sosesc în Timișoara, și va putea fi accesat direct de pe telefoanele mobile cu SO Android sau Windows Phone. Raoul va trebui să vină cu ceva nou în această privință, transportul public din Timișoara fiind deja acoperit de aplicații ca Public Transport Timisoara, GetAroundTM și Transport Public Local Timișoara. Până la lansarea aplicațiilor, puteți urmări evoluția proiectului pe pagina de Facebook Timisoara Transportation Network Simulator. Întreaga poveste a proiectului o puteți aflat urmărind episodul dedicat proiectului din emisiunea Recrutat în Timișoara.

[via LumeaMare]
Total
0
Shares
2 comments
  1. Sistemul Android a revolutionat lumea, in ciuda faptului ca in urma cu 2 ani as fi spus cu mana pe inima ca nu mai are ce sa fie inventat si uite totusi ca acestia au reusit sa surprinda lumea, bravo lor!

  2. Ionel, nu îți surâde ideea unei aplicații Android și pentru business-ul pe care îl administrezi?

    Sau, pentru moment, merge bine doar cu online-ul? Sau te bucuri de avantajul de a avea business-ul listat în una din aplicațiile auto.ro, La Pensiuni, Rolidays etc. și nu se merită efortul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Taxiplon. Click a Taxi

Next Article

Preboo, planificatorul social de călătorii

Related Posts
Total
0
Share